
Bom dia, internet, săptămâna asta (aseară, dacă citiți asta azi*, când am scris textul) s-a întâmplat ceva complet neobișnuit în existența mea de zi cu zi, în care efectiv nu ies seara din casă în timpul săptămânii.
Paranteză: precum bancul cu un crescător de găini care pleacă de acasă câteva zile și își roagă copilul:
‘Fiule, să scrii pe fiecare ou ziua în care a fost ouat!’
‘Sigur, tati’.
Tatăl pleacă încrezător. Când se întoarce câteva zile mai târziu, găsește în coteț zeci de ouă pe care scria AZI.
Revenind.
Fiindcă așa cum spuneam, în mod normal nu ies din casă, dintr-o eroare inexplicabilă am confirmat două ieșiri în aceeași seară!!! Partea bună: un singur outfit necesar. Partea proastă: ce mă fac?!
***
Prima ieșire a fost o vizită scurtă la garden party-ul colegilor de la B365.ro, care de fapt nu era doar paranghelia lor, ci a colegilor extinși de la celelalte site-uri din grup, Hotnews, Lovedeco, Totul despre mame etc. Foarte frumos!!! Aveau șnițele!
Am dus o floare în ghiveci – ceva roz cu K – am mâncat un minișnițel, am stalkerit-o pe colega de la HR să semnăm niște acte, am băut niște vin, am aruncat cu complimente în dreapta și în stânga apoi am fugit stil Irish Exit PE JOS către locul evenimentului numero dos.
Maturate by Five Continents, brânze cu poveste de la Fetești
Am tăiat-o în jos pe Calea Victoriei la o degustare de brânzeturi românești cu wine pairing, organizat într-un loc minunat, în cadru restrâns. Care degustare mi-a plăcut atât de mult – de la brânză, la vin, la companie, la atmosferă, încât IATĂ DRAGI CITITORI, scriu pe blog despre un eveniment, după 100 de ani în care n-am mai făcut asta.
Degustarea avea ca punct principal brânzeturile Maturate by Five Continents, o companie românească din Fetești, înființată în 1950 (la momentul respectiv se numea Fabrica de Prelucrare Lapte Fetești, unde se făcea Cașcavalul Dobrogea, care ajungea desigur la export), transformată într-o poveste de succes. Spre stinghereala mea, nu mai mâncasem acea brânză, deși o tot vedeam prin supermarketuri și nici nu aveam habar că e companie românească.
Maturate by Five Continents e o afacere de familie, preluată în 1993, cu produse a căror producție se bazează pe lanț scurt (laptele vine doar din câteva județe din apropiere – Constanța, Ialomița și încă unul pe care l-am uitat fiindcă eram deja la al treilea vin din pairing) și pe cât mai puțină intervenție asupra ingredientelor, care sunt lăsate să strălucească ulterior atât în brânzeturi maturate, cât și în cele tip cașcaval.
Bestsellerul gamei de maturate este brânza cu chimen și nu mică a fost mirarea în jurul mesei să auzim asta, fiindcă știm cu toții că chimenul împarte gusturile așa cum o face coriandrul. În calitate de fan chimen, am apreciat.
Brânza cu ardei iute și cea cu trufe sunt și ele absolut spectaculoase și demonstrează că, iată, facem lucruri bune în țara asta frumoasă în formă de pește plat.
Brandul se numește Five Continents pentru că fondatorul companiei și-a dorit să exporte brânza de la Fetești în – well – cinci continente, și a reușit.
Pe lângă brânzeturile foarte bune, s-au mai întâmplat niște suprize, pe care le voi lua ca pe un semn că trebuie să mai ies din casă.
Briză sărată în vinuri de Dobrogea, la un balcon vizavi de Cișmigiu
1. Am băut niște vinuri minunate din Dobrogea, prezentate de Roxana Nicolaescu, un somelier ca o enciclopedie, atât de caldă, haioasă și drăguță încât aș fi putut să o ascult ore în șir cum vorbește despre vinuri, mâncare și mare.
Această rază de soare ține cursuri la Fundația Calea Victoriei, la care vă îndemn să mergeți. Am aflat că:
- Dobrogea e un loc atât de bun pentru viticultură datorită mixului de climă unică + soluri, adică ai și sezon ploios primăvara, toamna, care e apoi completat de vânturi puternice, care usucă, plus secete din când în când, plus proximitate cu munți vulcanici (Măcin), care creează un sol unic. (Spre deosebire de, să zicem, Oltenia, unde dacă plouă mult timp Bacovia-style se îmbibă solul și nu se usucă la fel de ușor). Acest combo este și responsabil pentru mineralitatea specifică vinurilor.
- Se fac stafide în Dobrogea!!! (există producători)
- Am aflat de crama La Sapata (Crama Delta Dunării), cu vinuri artizanale din Somova, podgoria Sarica Niculițel, cu un Petiant Natural parfumat, care te duce direct pe o plajă la mare, la o cherhana, cu miros de briză și gust sărat, și un Aligote asemenea.
2. Am descoperit aceste platouri din sticlă reciclată, realizate de Gabriela Velea.
3. M-am îndrăgostit de studioul Repertoire, fondat acum mulți ani de Nicolle Birta, un loc boem, plin de lumină, cu perdele diafane în balcoane franțuzești care dau spre Cișmigiu și Conservator, de unde se aud studenții care repetă la vioară.
O combinație perfectă pentru o seară în București, cu brânză, vinuri, lovely people care mi-au redat o poftă neașteptată de viață, copaci din Cișmigiu și vânt de vară.
CHEESES FOR THE WIN!!!
PS: Mulțumesc dragei Linda Willy, una dintre persoanele mele favorite, un model cum nu se mai face în ziua de azi, cu o pasiune infinită pentru cultură, nu doar aia gastronomică. Ne-am cunoscut acum câțiva ani în scopuri profesionale și ne reunim uneori să mai dezbatem direcția lumii și a societății în ziua de azi, despre care eu cred, în mare, că e belită, dar Linda e mai optimistă.
Păstrăm speranța.
2
Leave a Reply