Învățături pentru tinerele speranțe, partea a III-a – chestii generale

By Tuesday, September 22, 2020 6 12

Viața nu este pe internet.

Dar cu toate astea, iată un nou scurt ghid de viață.

1. Mergeți și cumpărați o prăjitură. Prăjitura care vă place cel mai mult din lumea asta. Dacă nu știți de unde să luați prăjituri, îmi scrieți și vă recomand.

2. Când urmează vara și într-un colț întunecat al minții voastre începe să răsară – la început finuț, ca apoi să explodeze ca căcatul în ventilator – fraza ‘mi-e rușine să mă îmbrac în costum de baie’, gândiți-vă că ne aflăm într-un context socio-cultural în care celor mai mulți ne e rușine să ne îmbrăcăm în costum de baie, dar nu ne e rușine că n-am mai citit o carte de ceva timp. Dubios, nu?

3. Ne e mai rușine cu ce se vede. Asta nu e o problemă PER SE, că este foarte bine să fii superbă, I mean look at Magda, dar lipsa unor preocupări interioare duce la un gol emoțional grav. Și, cum spunea un celebru fotbalist, ‘mai bine o bară frumoasă decât un gol urât.’

4. Alcoolul este ok. Oamenii care beau, de obicei, se bucură de viață. Problema e alcoolismul.

5. Corolar, KFC este ok. Problema e când mânânci doar asta.

6. ‘Gânditul’ este o strategie foarte bună atunci când simți că în capul tău încearcă să intre idei stereotipale. Care sunt – dacă îmi permiteți – ca șobolanii. La început sunt doi fraieri amețiți care voiau să ronțăie chestii, iar apoi încep să se distreze, să se simtă bine, să facă petrekere, încep să creadă că aia e casa lor, să cheme prieteni și în scurt timp they’re squatting la tine în sertarul de chiloți și nu mai știi cum era viața înainte. 

7. Ca de exemplu ‘să bei doi litri pe apă pe zi’. Dar de ce mai avem nevoie de corp să ne zică când ne e sete? Chiar și Magda știe când trebuie să bea apă, iar Magda este, by all accounts, unul dintre cei mai proști câini din sectorul 3.

8. Fericirea (orice înseamnă asta), ‘mulțumirea de sine’ are foarte puțină legătură cu contextul politic  – nu mă refer în regimuri dictatoriale, mă refer la ceva gen cum avem noi, să placă la toată lumea. Dacă nu aveați o vârstă rezonabilă în anul cu pricina, întrebați-vă părinții cât de mult s-au bucurat când a ieșit Emil Constantinescu președinte, cât au sperat, cât au așteptat până li s-a spart balonul roz intelectual în față. Politica va face în continuare aceleași căcaturi pe care știe să le facă, într-o formă sau alta. Pentru că majoritatea populației le tolerează în liniște, bombănind pe sub mustață. Până când societatea civilă nu se va opune în mod organizat abuzurilor oricărei formațiuni politice, o să tot punem pe FB poze cu borduri schimbate a treia oară într-un an.

9. Dacă ai trecut de 30 de ani și dorința ta este să ‘te bucuri de lucrurile simple’, există o problemă.

10. Profa mea de română din liceu, o femeie – să zicem –  foarte specială, ne-a explicat că atunci când analizezi o operă literară, întreabă-te întotdeauna ‘de ce’. De ce de ce de ce de ce de ce? De ce a făcut personajul ce a făcut? 

11. Sfatul preferat legat de mâncare e un citat din primul medic nutriționist căruia i-am luat interviu acum vreo șase ani la Good Food și care încă luptă să ne păstrăm capul pe umeri. ‘Dacă vrei să slăbești, mănâncă ce mâncai deja, dar mai puțin. Dacă vrei să te îngrași, mănâncă ce mâncai deja, dar mai mult.’ (În condițiile în care ai un corp care funcționează în limitele normalului, excluzând situații hormonale, menopauze, schimbări sau situații medicale, evident.)

12. Problemele astea cu ’să mâncăm doar o pătrățică de ciocolată pe zi’ sunt niște chestii care se aduc în discursul public pentru că nu avem probleme grave stil războaie bla bla.

13. Ne place foarte mult să ne plângem. Și să ne audă și alții, ca să nu se simtă nici ei bine, să nu se simtă NIMENI BINE, în numele ‘vulnerabilității’. Foarte interesant cum devin la modă unele cuvinte, nu? Exarhu a spus la un moment dat ceva precum ‘vulnerabilitate nu înseamnă când îți verși toate problemele pe ăla de lângă tine’. FOARTE BINE RĂZVAN.

14. Distrugerea preocupării pentru frumos și pentru hedonism, în numele political corectness-ului, e ceva foarte rău. 

15. Pandemia nu ne-a ‘făcut mai buni’ și nu ne-a ‘făcut să apreciem lucrurile simple dar și pe cele cu adevărat importante în viață gen familia sau mirosul unei flooori’, cum să cânta pe internet în cor în luna martie – mai țineți minte? –  că ‘vom fi mai uniiiți lalllalaa’. Ci a scos căcatul din noi atât de tare încât ăia care vor să iasă în oraș și să aibă o viață socială sunt în război (silent or not) cu ăia care s-au închis în case, cu copii și soț într-o fuziune perfectă. Vorbesc în extreme pentru că așa am văzut se face pe internet, nu :)? 

❤️

Toodles. Următorul text o să fie cu cărți. Până atunci sunt tot cu farfuriile.

12
6 Comments
 • Corina
  September 22, 2020

  Eu sunt curioasa de asta „ 9. Dacă ai trecut de 30 de ani și dorința ta este să ‘te bucuri de lucrurile simple’, există o problemă“. Da‘ de ce?

  • Daniela
   September 22, 2020

   Da, și eu sunt curioasă.

  • Teodora
   October 18, 2020

   Io-s trecută de 45 și am dorința asta, de ce ar fi o problemă? Io-s trecută de 45 și am dorința asta, de ce ar fi o problemă?

  • irina
   January 17, 2021

   probabil are legatura cu o punctul despre ideile stereotipale 🙂 si eu am 40 de ani si cred ca depasind etapa de tanara speranta, deja nu mai avem nevoie de ghid 😀 you do you 😀

 • Ana
  September 22, 2020

  eu vreau sa stiu de unde cumpar prajituri bune :D:D

  • Tony
   October 1, 2020

   off: Daca esti din Bucuresti te astept la IlBocconcino sau poti comanda de pe site !

   4. Alcoolul este ok. Oamenii care beau, de obicei, se bucură de viață. Problema e alcoolismul. True , alcoolul este benefic dar nu in exces !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *