Ratatouille cu sos de roșii cu smântână și parmezan

By Friday, August 30, 2019 0 , 10

Săptămâna asta m-a plesnit realizarea că se termină vara și, o dată cu ea, legumele de sezon, cu gustul ĂLA de vară. Așa că, pentru a varia puțin de la dieta mea din ultimele luni, care a constat în 

  •  dovlecei prăjiți cu usturoi și, uneori, pesmet

 și 

  •  roșii grase și dulci din piață, combinate cu brânză de la doamna cu pălărie din piața de weekend Nerva Traian

Am produs un ratatouille superb, pe care l-am făcut cu un sos de roșii cu smântână, idee pe care am găsit-o – desigur – la o cumătră pe internet. În general, ratatouille nu are smântână, dar eu sunt leșinată după combinația de conservă de roșii tocate+ smântână de gătit la cuptor.

Mențiuni importante: ca să vă iasă așa sexy, ideal ar fi să aveți legume de dimensiuni egale, ca să aibă feliile același diametru. Evident, nu e absolut deloc nevoie să stați să aranjați feliile, dar eu mă simțeam foarte artistică atunci când am gătit, așa că le-am bibilit juma’ de oră.

❤️

Ratatouille cu sos de roșii cu smântână și parmezan

1 oră și 30 de minute / 2-3 porții

1 vânătă medie

1 dovlecel mediu

3 roșii medii 

150ml smântână de gătit

1 conservă de roșii tocate

1 ceapă, tocată mărunt

1 ardei gras, tocat cuburi mici

3 căței de usturoi, tocați mărunt

câteva frunze de busuioc, rupte

ulei de măsline, pentru prăjit

1/2 cană de parmezan ras, pentru presărat deasupra

***

1) Încinge 1 lingură ulei de măsline într-o tigaie mare, nonaderentă, la foc mediu. Călește ceapa și ardeiul până se înmoaie, iar ceapa devine translucidă. Adaugă usturoiul tocat și mai călește totul aproximativ un minut, cu grijă să nu arzi usturoiul. Adaugă conserva de roșii, presară sare și piper, adaugă frunzele rupte de busuioc și mai gătește totul 3-4 minute, până când se mai evaporă din lichid. Adaugă smântâna pentru gătit, amestecă bine și ia tigaia de pe foc.

2) Preîncălzește cuptorul la 190 de grade. 

3) Feliază foarte subțire vânăta și dovleceii, preferabil cu o mandolină, apoi feliază roșiile (la roșii nu e foarte important să fie mega subțiri, că se fac repede, dar în cazul vinetelor, cu cât sunt feliile mai groase, cu atât se fac mai greu, ceea ce nu ne dorim). Toarnă aproape tot sosul într-un vas oval de copt – păstrează câteva linguri deoparte. Aranjează feliile de legume pe rând, urmărind marginea vasului și încercând să creezi un efect estetic cât de cât splendid. Toarnă restul sosului deasupra, acoperă bine vasul cu folie de aluminiu și dă-l la cuptor 1 oră – 1 oră și 10 minute, până când legumele sunt făcute. Scoate vasul, presară parmezan deasupra și mai dă-l la cuptor 10 minute, până când ratatouille e rumenit.

***

Vă mulțumesc pentru atenție, vă pup temporar, PLEC ÎN THAILANDA!!!, pls să nu terminați toți dovleceii până mă întorc.

❤️

10

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *