Bread and butter pudding cu cozonac

Ah, vacanța de Paște!

Zilele  în care mergem cu inima deschisă în vizită la rude din orașele natale, doar pentru a ne proțăpi la scurt timp cu o damigeană de țuică în fața televizorului cu mileu urlând UNDE PLM E BUTONUL ĂLA CARE DEZINSTALEAZĂ ROMÂNIA TV BĂGA-MI-AȘ ȚI-AM ZIS SĂ NU TE MAI UIȚI LA ĂȘTIA?!!?!?!?

E frumos.

Aproape la fel de frumos ca momentul plecării, însoțit de cuvintele ‘îți pun doar câte puțin din toate’, doar pentru a te trezi în mașină cu cinci sacoșe cu mâncare de volumul unui fotoliu.

Paștele ăsta am ajuns înapoi la București cu cantitatea record de 4 cozonaci noi-nouți la pachet. PATRU. Ouă roșii am numărat 26, dar pe alea pot să le dovedesc mai ușor, fiind competitivă cu ouăle.

Așa că mi-am petrecut următoarele zile mâncând ouă cu cozonac, în timp ce citeam Stephen Hawking – Brief Answers to the Big Questions cu laptopul lângă mine, ca să pot să înțeleg ceva.

Apoi mi-am adus aminte că, dacă nu îți folosești creierul, acesta te părăsește cu succes de la un punct încolo, așa că într-o panică amplificată de stresul să nu ajung ca bunicii spălați pe creier de România TV (‘mamaie, uite ce drăguțe sunt fetele astea de la meteo, nu știu de ce n-ai vrut și tu să te angajezi la televizor?!’), m-am apucat să fac probleme de matematică din culegerile de liceu.

Am cedat la ‘injectivitatea funcției logaritmice’ și am continuat să mă uit la filmulețe cu Ataca și Alemana.

Și m-am întors la ecuații de clasa a șaptea. În ritmul ăsta, dacă o să am o vacanță de vară bună, preconizez că până în septembrie o să pot iar să fac integrale.

Iar în acest context științific, la un moment dat, când nu mai puteam nici să mănânc cozonac, nici să mai extrag radicali, și fiindcă nu arunc mâncare , am purces în a transforma cozonacul rămas în Bread and Butter Pudding, dar cu cozonac.

Vă recomand foarte tare să îl faceți, în caz că sunteți ca mine zilele astea și nu mai puteți să vedeți cozonac în fața ochilor.

Succes!!!

 

Bread and Butter Pudding cu cozonac și stafide

1 oră / 3-4 porții

 

5-6 felii de cozonac (tăiate de vreo 1,5cm – nu foarte subțiri)
75g unt topit

Pentru cremă
200ml smântână pentru frișcă
300ml de lapte
100g de stafide
3-4 linguri de zahăr
2 ouă
1 linguriță extract de vanilie

1) Unge feliile de cozonac cu puțin unt pe fiecare parte și aranjează-le puțin înclinate într-un vas adânc de copt. Eu am avut un vas cam cât felia de cozonac, dar folosește orice vas adânc și taie feliile dacă nu-ți încap, doar să păstrezi o parte din fiecare felie puțin în afara vasului, ca să se facă crocantă partea de deasupra a budincii.
2) Pentru cremă, amestecă toate ingredientele până se omogenizează și toarnă compoziția peste cozonac. Lasă budinca deoparte la înmuiat vreo 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

3) Dă vasul la cuptorul preîncălzit 30-40 de minute. Scoate cumătra din cuptor și mănânc-o cât e caldă. (Mie îmi place cu extra smântână pentru frișcă deasupra.)

***

Vă pup apăsat.

16

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *