Minitarte festive cu marmeladă de merișoare 

By Friday, December 21, 2018 0 , , , , 2

Când căutam inspirație pentru my Peroni Nastro Azzurro Xmas, am încercat să găsesc idei rapide și simple, dar care să fie în același timp speciale, surprinzătoare și pline de arome de Crăciun.

Pentru că în general sfânta zi de 25 mi-o petrec mâncând mâncarea altora (de ex. mama), eu gătesc pentru alte minicrăciunuri ulterioare, în zilele dintre Crăciun și Anul Nou, când se întâmplă vizite în fiecare seară.

❤️

Minitartele astea îmi plac la nebunie fiindcă se fac simplu (chiar și dulceața acrișoară se prepară pe loc!), sunt decorate festiv și merg genial cu un Peroni rece, în timp ce te uiți la un film cu prietenii. Și se păstrează bine până la 2 zile în frigider, așa că poți pur și simplu să prepari o cantitate mai mare și să o păstrezi pentru când vin brusc invitații peste tine, apoi să le ții pe masă, la îndemână.

Garantez că o să dispară rapid.

🌟

Dacă nu ați mai încercat până acum să gătiți deserturi cu merișoare proaspete, vă zic doar atât: dacă vă plac vișinele sau plăcintele cu vișine, o să leșinați după tartele astea. Sunt dulci-acrișoare și au o aromă splendidă de condimente de iarnă.

Fiindcă e ultima mea postare până la Crăciun, vă pup apăsat din vastele sedii Chicineta, care acum miros a cuișoare și ghimbir. Am un Peroni tocmai desfăcut lângă mine, pe Lolo care doarme lemn în dreapta canapelei (pe care nu are voie, deși își dorește în secret!) și mă gândesc că a fost un an bun. Și vă mulțumesc pentru asta 🙂

❤️

Iar acum, rețeta:

Minitarte festive cu marmeladă de merișoare 

 1 oră și 30 de minute, 4 porții (+ marmeladă extra)

Poți pregăti din timp atât aluatul, cât și marmelada 🙂

Pentru marmelada de merișoare 

20 minute, aproximativ 500g

 85ml coniac 

 130-150g zahăr brun (după gust)

 300g merișoare proaspete

 1 linguriță scorțișoară măcinată 

 1 linguriță ghimbir proaspăt ras 

 ½ linguriță cuișoare măcinate 

 75g coacăze proaspete 

 75g stafide 

 30g merișoare uscate 

 sucul de la 1 clementină 

 ½ linguriță extract de vanilie 

 4 linguri de miere 

1) Într-o cratiță încăpătoare, dizolvă zahărul în 60ml de coniac, pe foc mic.  

2) După ce zahărul s-a dizolvat, adaugă merișoarele. 

3) Apoi adaugă scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele, coacazele, stafidele și merișoarele uscate, împreună cu zeama de la clementină. 

4) Lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute sau până când compoziția se încheagă și capătă o consistență moale, iar lichidul este absorbit. Poți strivi ușor merișoarele cu dosul unei linguri de lemn pentru a le încorpora. 

5) Stinge focul și, după ce fructele s-au răcit puțin, adaugă restul de 25ml de coniac, extractul de vanilie și mierea și amestecă din nou.

6) Toarnă marmelada în borcane sterilizate. Borcanele trebuie să fie ușor încălzite atunci când o torni în ele.

 

Pentru aluatul de tartă

240g făină albă 

60g unt rece 

60g de margarină (așa e rețeta originală a Nigellei, nu țipați la mine)

sucul de la 1 portocală 

aproximativ 300g marmeladă de merișoare 

zahăr pudră, pentru presărat deasupra

1) Pune făina într-un bol încăpător, adaugă untul tăiat cubulețe și margarina. Scutură ușor astfel încât făina să acopere bucățile de margarină și unt. Pune la congelator pentru 20 de minute.  (Acest pas frăgezește aluatul).

2) Într-un bol separat, amestecă sucul de portocală cu un vârf de cuțit de sare, acoperă și lasă la frigider să se răcească. 

3) După ce s-au scurs cele 20 de minute, scoate compoziția de făină din congelator și mixeaz-o cu ajutorul robotului de bucătărie, până capătă aspect nisipos. Adaugă sucul de portocale sărat și continuă să mixezi până în momentul în care compoziția începe să se lege. Dacă este nevoie, mai adaugă puțină apă rece. 

4) Mută compoziția pe blatul de lucru tapetat cu făină și frământă ușor până se formează o cocă ușoară. Înfășoar-o  în folie de plastic și mai dă-o la frigider pentru 20 de minute. 

5) Preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade.  

6) Scoate coca de la frigider și întinde-o cu ajutorul unui sucitor, într-o fâșie suficient de rezistentă cât să susțină greutatea umpluturii.  

7) Din aluatul obținut, taie patru discuri și mai păstrează puțin pentru a tăia câteva forme de steluțe pentru decor.

8) Așază cele patru discuri în formele de minitartă (noi am avut 4 forme de 12cm diametru, dar poți folosi o tavă de muffins și obții mai multe tarte). Pune cam 2-3 lingurițe de marmeladă peste aluat, în funcție de dimensiunea formelor. 

9) Folosește o formă de steluță (sau balene, orice ai la îndemână) pentru a tăia aluatul păstrat. Decorează tartele.

10) Pune tartele la cuptor pentru 10-15 minute sau până când capătă o culoare aurie. 

11) După ce le-ai scos de la cuptor, lasă-le să se răcească puțin, apoi presară zahăr pudră deasupra, dacă vrei.

2

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *