Corporalitate, partea 1. Corpul în social media

By Monday, August 20, 2018 11 73
Titlu alternativ: 'Supărarea când îmi vine'

O să încerc să scriu textul ăsta cât mai la subiect posibil.

Deși, așa cum stau aici, cu cracii în sus pe un taburet pe balconul hotelului din Creta, cu o durere lombară inexplicabilă, îmi dau seama că n-o să fie așa simplu. Probabil am stat prea mult pe șezlong sau sunt nedansată.

.

Aceasta este prima postare din seria CORPORALITATE, care se cheamă așa pentru că am făcut o facultate și știu cuvinte. O scriu azi pentru că m-am tot enervat zilele trecute pe plajă și pe internet. E, în mare, despre fundul lui Kim Kardashian, autodistructivitate, internet și conține puțină psihanaliză de baltă.

Realizez că e un articol care o să intereseze mai mult femeile decât bărbații și, mai exact, un anumit tip de gagici, printre care și eu, pe care o să încerc să îl conturez mai jos. Cu toate astea, mi-ar plăcea ca aceste rânduri să fie citite și de bărbați pe care îi interesează ce se întâmplă în capul anumitor femei.

Să purcedem, doamne și dârlăi!

Pentru cine nu știe ce se întâmplă pe acest blog, eu sunt Oana, am aproape 31 de ani, scriu aici și în rest fac niște farfurii cu mesaje dubioase, iar de doi ani am reușit ceva ce îmi doream de mult timp: să mă îngraș.

Am fost o fată foarte slabă #toatăviațamea. În copilărie, toată lumea mă fugărea cu mâncare. Prin adolescență, băieții râdeau de mine că ’n-au pe ce să pună mâna’. Fetele erau fericite că, avându-mă ca prietenă, nu aveau concurență reală pentru atenția masculină. Am ținut-o așa mult și bine.

De la 20 de ani încolo, am avut noroc că era la modă să fii slabă – foarte târziu am început să îmi dau seama că era ceva în neregulă cu mine și cu cei din jur (aveam inclusiv o tulburare alimentară, dar despre asta în episodul viitor).

Cu doi ani în urmă, fundul meu a început să se mărească. Acum, oriunde m-aș uita în jos, am pe ce să pun mâna. Ăla a fost momentul în care corpul meu a fost dispus să accepte să fie un corp de femeie. 

Noua mea formă a venit cu o bucurie foarte mare pentru mine. Dar și cu un cârnat de observații de la chiar prietenele cele mai bune sau pur și simplu fete pe care le cunoșteam, care mi-au spus mai multe variante de ’nu ești bine așa cum ești’. Printre care amintesc:

 •  ai burtică – nu e mare, dar e ca atunci când Shakira avea burtică (ceea ce, apropo, mie îmi plăcea mult la Shakira, fiindcă se vedea mai bine când dansa. Unele lucruri sunt pur și simplu într-un fel.) 
 • nu ești chiar grasă,  ești doar puțin împănată
 • nu ai o problemă la dimensiuni, dar trebuie să te mai tonifiezi

Imaginea pe care o avem despre corpul nostru se întâmplă la intersecția dintre personalitatea proprie, ce am învățat în (desigur) copilărie, cultura momentului și relația cu plăcerea.

Pe ultima o voi lăsa pentru un text separat, pentru că e despre mâncare și, pe alocuri, sex, și aș vrea să nu le amestec, deși în realitate merg mână în mână cu teoria secolului de mai jos.

 

Fetițe vs. femei

Eu am fost o fată proastă mult timp. Nu atât că am un IQ mic (n-am, deși la câtă plajă am făcut zilele astea, e posibil să-mi fi scăzut), ci asta a fost strategia mea de viață.

Unele fete, care cresc într-un anumit tip de familie, învață rapid că tații sunt mai îngăduitori cu fiicele decât cu mamele. Fiicelor li se permit mai multe ‘fiindcă eh, sunt mici și nu știu ele’, pe când mama (adică femeia) are doar obligații și pretenții de îndeplinit și nici unul dintre avantaje. Evident, asta e doar o imagine din capul fetiței, dar care i se întipărește în minte ca fiind reală și adulții nu sesizează nimic în neregulă. Țineți cont că ăștia erau anii ’90 – în ziua de azi bănuiesc că sunt probleme noi cu copiii.

Fetița respectivă, ca atare, rămâne în stadiul de fetiță până când își permite. Asta înseamnă că și-a dat seama că strategia de a face pe neajutorata merge gigea cu tac-su, deci o va replica în relațiile cu bărbații, pe care îi va alege astfel încât să se potrivească cu fantasma ei.

Schema poate să-i țină până moare sau, dacă își dă două palme și se trezește la un moment dat, se prinde că ai un comportament autodistructiv și e și ușor penibilă, așa că încearcă să se oprească. (Greu de făcut, ușor de zis. La mine s-a întâmplat după ani de psihanaliză și încă mai scap din când în când.)

Și, din păcate, cred că știm toți femei în toată firea care se comportă ca niște copii. Eu o mai numesc ‘să faci pe proasta’. De câteva ori, am încercat să spun unor gagici – prietene, cunoștințe, chiar și rude –  ‘de ce faci pe proasta când nu ești de fapt?’. Ghiciți câte au mai vorbit cu mine.

Lolita trebuia să aibă și o aplicabilitate modernă.

 

Vă plac obiectul de consum?

Acum că am stabilit portretul femeii, se dă următoarea situație.

Când am crescut eu (anii ’90), femeile ‘perfecte’ erau doar în reviste. Au continuat să fie conținute în publicațiile glossy și la televizor inclusiv prin anii 2000. Evident că n-a fost sănătos pentru psihicul nostru fragil să creștem cu ele și că toate revistele ne explicau că trebuie să arătăm ca ele, cu toți pașii aferenți pentru îndeplinirea scopului. Pe vremea aia se spunea ‘să slăbești’, acum se spune ‘să mănânci sănătos’. Slăbitul a devenit politically incorrect. Nimeni nu mai vrea acum să SLĂBEASCĂ, toată lumea vrea să fie FIT AND HEALTHY. Doar e noua religie, nu?

Dar femeile respective din reviste erau ca peștii la acvariul Constanța – nu plecau din limitele lor, știam toate că beneficiază de: bani căcălău pentru tratamente, photoshop și machiaj profesionist.

Noi, niște pupeze din Pitești cu bani doar de ojă Margaret Astor, nu credeam rațional că avem vreo șansă să fim vreodată ca Christy Turlington. (Raționalul e una, invidia involuntară și uneori inconștientă, e alta. Fetițele astea sunt, de obicei, foarte invidioase pe femei, dar la un nivel al inconștientului la fel de departe de ele cum e Lolo de rezolvarea unei ecuații la matematică.)

Dar a venit internetul, cu social media și telefoanele, și ne-a luat dracu pe toate.

Acum, toate fetele pe care le cunoaștem arată pe instagram cum arătau supermodelele din anii ’90 pe coperta de la Cosmopolitan. 

Gagicile perfecte au plecat din reviste, au venit printre noi, au zis ‘blerg, aici arătați toate normal’ și s-au mutat în telefoanele noastre, care sunt mult mai deștepte decât noi și includ propriul machiaj, photoshop și tratament de piele (sau ‘filtru’ cum se zice la mine la țară pe instagram). Ați putea spune că ‘meh, dar acum suntem mari și deștepte, ne dăm și noi seama că nu e așa, nu?’. 

Sper că da. DAR din păcate, știu suficiente gagici de aproximativ 30 de ani, dar și mai multe de 20 și ceva (business-ul cu farfurii are acest avantaj că mă face să cunosc și tipe mai mici and i love them a lot), care stau cu nasul în telefon, și fac chestia aia cu degetul mare care ni se va lungi dacă o ținem tot așa.  Adică scrollează, în timp ce exclamă ‘vaaaai, ce frumoasă e fata asta’. Fata asta fiind o verișoară / cunoștință pe care ȘTII că o cunoști și că arată exact ca o fată normală dacă o vezi lângă tine, dar căpuțul nostru e programat să aibă un fel de ‘dorință de a avea sau a fi mai mult’.

Pe fondul acesta, noi fetele influențabile suntem foarte tentate să credem ce spun gagicile din telefoanele noastre, ca să arătăm ca ele. Adică să fim fetițe, nu femei. Ați observat că există și o privire aferentă pozelor respective, de căprioară pierdută în spațiu?

Și fetele alea ne spun lucruri pentru că așa au văzut și ele la alte fete, care au văzut la alte fete, care au văzut la (probabil) Kim. Nu știu care a fost prima. BE THE BEST YOU YOU CAN BE. WORK YOUR WAY TO A BETTER YOU. FIT IS HEALTHY. Am devenit obsedate de un corp pe care îl vrem exact ca al altora.

Probabil că știți că asta n-a fost așa întotdeauna. Că corpul nostru nu a fost întotdeauna așa important și nu a existat ca obiect de consum până acum niște zeci de ani. Tinerețea nu era fetișizată înainte. În cel mai mult timp al istoriei recente, ăia deștepți erau considerați cei mai tari și ăia erau, de obicei, bătrânii (nu mă refer la regi sau la puterea militară). 

Pliz să nu înțelegeți din asta că sunt împotriva arătatului bine, dimpotrivă. Cred că oricine arată mai bine cu puțin machiaj (că de aia s-a inventat) sau că merită să îți iei haine mișto, care îți evidențiază formele. Și să faci mișcare – dar AIA care îți place, adică să mergi pe jos în parc două ore, dacă asta te face fericită, sau să dansezi. Dar de la asta la obsesia perfecțiunii e cale foarte lungă.

 

Unde suntem acum?

În fiecare zi de când sunt în Creta număr femei pe plajă care își CEARTĂ (jur) iubitul că nu le-a făcut poză cum trebuie.

-UITE DRAGĂ CE E AȘA GREU, EU STAU CU FAȚA LA APUS, MĂ TRÂNTESC ÎN NISIP ȘI TU FACI FIX ATUNCI POZĂ, că nu pot să stau mult, că îmi intră nisip în chiloți.’

Aceasta e o conversație reală, dar tradusă, care s-a întâmplat aseară lângă șezlongul meu.

.

Mi se pare ironic că captionurile noastre spun ‘be the best YOU’, deci fac un apel la individualitate, dar de fapt ajungem să arătăm toate la fel și să stăm în aceleași poziții pe internet. 

Eu sunt foarte bucuroasă că am mai pus niște kilograme și că arăt a femeie. E nasol că am fost agresată mulți ani cu ‘ești foarte slabă’ apoi brusc ‘poate n-ar strica să mergi la sală’. Pentru că e o formă de agresiune. N-am apucat să respir deloc.

Nu trăim para siempre, așa că ar fi drăguț să ne simțim bine cu fundurile noastre, oricare ar fi ele, să ne trăim viața cu mâncare, salsa, muncă, seriale, câini și pisici și orice ne mai face plăcere, decât să încercăm să ne arătăm pe social media ca fiind altfel decât suntem.

Dacă am depune măcar puțin din efortul pe care îl facem în a urmări fete care pun poze superbe pe Instagram în a ne face pe noi mai deștepte, am fi deja un pas mai departe.

****

Acest text a fost inspirat de instagramul actriței Jameela Jamil, Tahani din The Good Place, pe care vă rog să îl urmăriți (atât serialul, cât și contul de social media) și mișcarea ei, I Weigh.

Revin cu partea a doua, despre mâncare și obsesia mâncatului clean sau cum vreți să îi ziceți. 

Dacă aveți întrebări sau vreți să aruncați cu roșii (sau gogoși), sunt aici.

73
11 Comments
 • Anca
  August 20, 2018

  Gogosi ? Draga mea in ziua de azi jefuiesti o benzinarie cu o paine alba ca sa l parafrazez pe ryan

 • Madalina
  August 20, 2018

  Much love

 • Manuela
  August 20, 2018

  Ce ma bucur cand apar texte de genul in online!!! Cred ca toate avem nevoie de ele, multumim! <3

  I love you for this! You give me hope! <3

  O singura chestie, poate am inteles eu gresit, dar cand vad "Eu sunt foarte bucuroasă că am mai pus niște kilograme și că arăt a femeie" tot imi sugereaza ca femeile trebuie sa arate intr-un fel, mai cu forme, nu foarte slabanoage etc. Desi vad mesajele principale.

 • Larisa
  August 20, 2018

  Mereu am crezut ca trebuie sa fiu mai slaba, sa fiu ca X sau ca Y, ca “uite ce bine arata, ce frumoasa e”. De ceva timp am constientizat ca in oglinda am cateva kg in plus fata de realitate, nu stiu de ce creierul meu le adauga si cum sa scap de imaginea disproportionata. De multe ori am realizat cum arat cu adevarat atunci cand am vazut fotografii cu mine, am pastrat o vreme imaginea aia, dupa care au revenit vechile obiceiuri…

 • Ana
  August 20, 2018

  Asa asa! Ca si tine, am fost ca un bat pana mai acum 2 ani. In final arat normal, nu ma mai duc la raionul de copii ca sa imi cumpar haine.

 • Silvia
  August 20, 2018

  https://www.imdb.com/title/tt6081882/ – recomand. De fapt, o recomand pe Iliza, o gură de aer proaspăt. Ca și articolul ăsta.

  Pe la jumate vorbește despre o parte din chestiile asta. Una din problemele despre care zice ea e modul în care stau fetele la poză vs modul în care stau băieții. Fuck suptul burții pentru poze pe Insta și Coroana de Aur la stat într-o parte să pari mai slabă, ain’t nobody got time for that. Or at least they shouldn’t.

 • Melinda Milik
  August 20, 2018

  As adauga faptul ca tot mai rar le vedem fețele acestor fete perfecte de Instagram. Mai nou, ele se uita contemplativ in jos, sau in zare, se acopera cu o palarie extra, sau stau cu spatele la camera, si ce convenabil ca aceasta pozitie le permite sa isi evidentieze fundul.
  tot mai mult fund vedem, inclusiv imagini comparative despre cum sa NU pozezi (cu corpul drept si chilotii acoperind tot fundul) versus cum sa pozezi (pantalonii scurti/chilotii sus, wedgie, sa se vada bucile, si o pozitie corporala dureros de arcuita).
  Can eram in clasa a 2-a, imi amintesc despre o pagina din cartea de educatie civica, unde erau 2 coloane care explicau ce se cuvine sa faci in societate/public, versus ce nu se cuvine, marcate de o bifa verde, sau un X rosu. Ei bine, Instagram ne spune acum cum se cuvine sa pozezi ca sa iti servesti fundul publicului spectator, ca si cum o pozitie normala, zambitoare, nu se mai admite.

  Ai dreptate, Oana, fetele sunt instruite sa arate toate la fel; am intrat intr-un vertigo de unde nu stiu cand o sa iesim. Blah!

 • Monica
  August 20, 2018

  Io daca pun pe insta doar poze cu pantofi in ce categorie intru? 🙂 bine le zici fata, eu si fundu meu de 41 de ani suntem de acord 😉

 • Carmen Dobos
  August 20, 2018

  Ăsta e blogul meu preferat, sa moara bibi!

 • Adriana
  August 22, 2018

  Si mai e o parte: cumva societatea considera ca e-n regula, chiar si-n ziua de azi, sa critice pe cineva ca e prea slab versus ca e prea gras. E un dublu standard de care mi-am dat seama de ceva timp, dupa ce ani de zile mi s-au facut observatii ba admirative, ba critice, asupra greutatii care era sub medie. Care si ele de fapt sunt mici agresiuni.
  De curiozitate, totusi, cum ai reusit sa te ingrasi? Adica a fost o modificare venita natural in urma inaintarii in varsta (nu incerc sa te fac batrana, ca si eu sunt tot pe acolo 🙂 ), sau s-a intamplat ceva anume?

 • lutzu
  August 25, 2018

  Hei. Foarte misto scris articolul.
  On the same subject, am lucrat la un serial online care incearca sa traga acelasi semnal de alarma. Cred ca e important, mai ales pentru tineri, sa stie ca trebuie sa nu-si piarda adevarata personalitate nici macar in online. Cu atat mai mult cu cat sunt inconjurati de modele false, alias influencers si vedete de tot felul.

  Daca ai timp si chef, check it out Social Me Series:
  https://www.youtube.com/watch?v=RnGfcoprxi4&t=16s

  Any feedback and help in bringing the message closer to teens is welcome.
  Cheers
  Lutz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *