
De câteva zile, colega Alexandra și agrișele trăiesc împreună ceva ce eu aș numi o psihoză romantică.
Adică ea vorbește doar despre cum cumpără agrișe din Obor și le mănâncă non stop, atât în forma lor originală, cât și transformate în prăjituri diverse.
***
Și nu pot să o condamn, pentru că asta îmi amintește de vacanțele copilăriei mele din județul Cluj, lângă satul Muierău (o să intru în explicații altă dată, nu o transpirați acum :))))), unde aveam o tufă de agrișe verzi, dulci-acrișoare, pe care o jumuleam în permanență în luna iunie.
Foarte mult timp, vorbeam oamenilor despre agrișe și ei mă întrebau ‘ce satană sunt alea?’, așa că mulți ani am crezut că agrișele sunt acest fruct exotic dubios de Ardeal, până când am descoperit că și revista BBC Good Food avea rețete cu gooseberries și m-am calmat brusc.
Așadar, aceasta este rețeta cu agrișe din seria Vinerea cu Alexandra. Crema de vanilie ușor dulce și agrișele puțin acrișoare sunt o combinație de vis, iar tarta e extrem de simplu de făcut.
BAFTĂ!
Tartă cu cremă de vanilie și agrișe proaspete
1 oră și 30 de minute, 6 porții
Pentru aluat:
230g făină albă, plus extra pentru tapetat
125g unt rece, cu 80% grăsime
1 gălbenuș de ou
6-8 linguri de apă rece
Pentru crema de vanilie:
500 ml lapte
4 linguri de amidon
2 linguri de miere
4 gălbenușuri
semințele de la o păstaie de vanilie
Pentru topping:
250g de agrișe
1. Pentru a pregăti aluatul de tartă, amestecă toată făina într-un bol cu 1 linguriță de sare, rade untul rece deasupra, iar apoi adaugă și gălbenușul de ou. Amestecă rapid cu vârful degetelor , până compoziția are aspect nisipos, de firimituri. Adaugă 6-8 linguri de apă rece și amestecă până se omogenizează aluatul.
2. Formează o bilă din aluat, învelește-o în folie alimentară și dă-o la frigider pentru 30 de minute (se poate păstra și la congelator, până la cel mult 1 lună).
3. Între timp, încălzește cuptorul la 200 de grade.
4. După ce au trecut cele 30 de minute, scoate aluatul de la frigider, iar pe o suprafață pudrată cu făină, întinde-l într-o formă rotundă cu diametrul de aproximativ 30 de cm. Așază-l într-o formă de tartă cu diametrul de 28 de cm (atât a avut forma noastră, însă poți folosi și o formă de dimensiuni mai mici, de 25-26 de cm).
5. Aranjează aluatul în formă, iar ce rămâne pe dinafară conturează pe marginea dantelată. Înțeapă-l cu furculița, din loc în loc, pune deasupra un cerc de hârtie de copt, peste care vei pune boabe de fasole, orez etc. (ce ai prin cămară) și dă-l la cuptorul încins timp de 20 de minute. Apoi scoate hârtia și boabele și mai lasă forma la cuptor aproximativ 15-20 minute sau până când aluatul e copt.
6. Pentru a pregăti crema de vanilie, mixează gălbenușurile de ou până se omogenizează. Apoi, amestecă într-o cratiță amidonul și mierea cu un praf de sare și pune-o pe aragaz, la foc mediu. Adaugă laptele ușor, puțin câte puțin, amestecând încontinuu cu un tel, până când compoziția începe să facă bule la suprafață și să se îngroașe. Ia-o de pe foc și adaugă gălbenușurile în fir subțire, amestecând constant. Pune-o la loc pe foc după ce ai încorporat gălbenușurile și mai las-o 2-4 minute, fără a renunța la amestecarea cu telul. La sfârșit, adaugă semințele de la păstaia de vanilie. Strecoară crema printr-o sită fină și dă-o deoparte.
7. Toarnă crema de vanilie peste aluatul precopt și presară agrișele proaspete deasupra.
3
Leave a Reply