Prăjitură răsturnată cu mere, iaurt și migdale

By Friday, May 11, 2018 0 , , 4

Gagici și băieți,

E a doua săptămână din ‘Vinerea cu Alexandra‘, seria de rețete pe care am început-o o dată cu venirea noii colege în birou <3.

Alexandra este o prințesă care îmi face omletă când vede că sunt stresată și vă doresc o colegă ca ea. Este, de asemenea, pasionată de chestii vegetariene și sănătoase –  inclusiv de cum să facă deserturile să aibă mai puțin zahăr, calorii și treburi din astea care pentru mine sunau foarte fantezist până acum.

Așa că astăzi am ajuns la o prăjitură cu mere și iaurt, plus făină de migdale, din care eu am mâncat -desigur – ca o vacă, fiindcă așa procedez eu cu deserturile light :))

 

Prăjitură răsturnată cu mere, iaurt și migdale

 6-8 porții / 1 oră și 45 de minute

Pentru toppingul de mere
500g de mere*
2 linguri de miere
1cm de rădăcină de ghimbir proaspăt, răzuit
1 linguriță de scorțișoară

*Merele se pot curăța de coajă, însă Alexandra le-a lăsat, atât pentru culoare, cât și pentru proprietățile nutritive (zice ea)

Pentru blat
200g făină de migdale
75g făină de hrișcă
1 linguriță de praf de copt
100g unt
3 linguri de miere
3 ouă
200g iaurt grecesc cu 10% grăsime

1 Dă drumul la cuptor la 180 de grade, pentru a se încălzi cât timp pregătești compoziția de prăjitură.

2 Merele se taie felii, iar apoi se amestecă cu mierea, ghimbirul, 150ml de apă și scorțișoara. Se pun pe aragaz, la foc mediu, 7-8 minute, amestecând din când în când, până merele sunt ușor gătite și frumos colorate.

3 Scoate bucățile de mere și lasă-le să se răcească, iar siropul păstrează-l pentru mai târziu. Dacă siropul este prea subțire, îl mai poți lăsa câteva minute pe foc, cu puțin zahăr, până se caramelizează.

4 Pentru pregătirea blatului, amestecă într-un bol făina de migdale, făina de hrișcă, praful de copt și ½ linguriță sare. Într-un bol separat, mixează untul și mierea până devin cremă. Adaugă și gălbenușurile de ou și mai mixează timp de aproximativ 1 minut. Apoi, combină compoziția uscată cu crema de unt și amestecă până se omogenizează.

5 Albușurile se bat cu mixerul, împreună cu un praf de sare, până formează vârfuri tari. La final, adaugă spuma obținută, împreună cu iaurtul în compoziția de aluat și amestecă totul ușor, până se omogenizează.

6 Pune hârtie de copt într-o formă de prăjitură de 22cm. Primul strat va fi cel de mere, așezate în formă circulară, pe toată suprafața bazei, iar deasupra toarnă ușor aluatul. Dă tava la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute. Prăjitura este coaptă atunci când trece testul scobitorii, iar deasupra este frumos rumenită. După ce o scoți din cuptor, las-o vreo 30 de minute deoparte, înainte de a o scoate din formă. Așaz-o pe un platou cu susul în jos și toarnă deasupra siropul păstrat de la amestecul de mere.

4

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *