
Ce faceți, gogoșilor?
N-am mai scris de foarte mult timp pe blog (o lună??!?!), timp în care s-au întâmplat următoarele:
- fundul mi-a crescut cu 3cm
- Lolo a trecut la blana de vară
- încă n-am reușit să lansăm Shop Chicineta internațional (dar luna asta e în sfârșit GATA)
- m-am uitat următoarele seriale: The Terror, Counterpart și Assasination of Gianni Versace – toate foarte bune, recomand
- am produs o colegă nouă, Alexandra <3, care e obsedată de mâncare și în special de treburi sănătoase & vegetariene
- ceea ce înseamnă că în sfârșit dieta de mici și gogoși din Vatra Luminoasă va fi echilibrată. FTW!!!
De azi înainte, în fiecare vineri, Alexandra se va desfășura pe blog cu o rețetă. Decicare vă știți pasionați de verdețuri, legume, prăjituri ușoare și alte probleme fundamentale, veniți vinerea pe aici, avem sparanghel și chestii.
Aceasta e prima situație fantastic de bună pe care colega mea a făcut-o în bucătăria Chicineta.
EEEE????
***
Tartă de primăvară cu spanac, brânzeturi și toate verdețurile din piață
1 ora si 40 de minute, 6-8 porții
Pentru aluat:
230g făină albă, plus extra pentru tapetat
125g unt rece, cu 80% grăsime
1 ou
6-8 linguri de apă rece
Pentru compoziţie
500g spanac crud (ai nevoie de 250g gătit – va scădea la jumătate după curățare și opărire)
125g de telemea de capră, rasă
125g de urdă, rasă sau doar fărâmițată cu mâna
125g iaurt grecesc cu 10% grăsime
1 ou
3-4 fire de mărar și pătrunjel (după preferință, poți pune doar mărar sau doar pătrunjel, iar dacă nu îți plac deloc, poți renunța la ele)
2 fire de ceapă verde
1 fir de usturoi verde
1/4 de linguriță de cimbru
Sare și piper după gust, dar și în funcție de cât de sărată este telemeaua de capră
Pentru decor
Câteva fire de sparanghel, spălate și curățate de capetele tari
1 Pentru a pregăti aluatul de tartă, amestecă toată făina într-un bol cu 1 linguriță de sare, adaugă untul tăiat cubulețe, iar apoi oul. Amestecă rapid cu vârful degetelor , până compoziția are aspect nisipos, de firimituri. Adaugă 6-8 linguri de apă rece și amestecă până se omogenizează aluatul.
2 Formează o bilă din aluat, învelește-o în folie alimentară și dă-o la frigider pentru 20-30 de minute (se poate păstra și la congelator, până la cel mult 1 lună).
3 Între timp, încălzește cuptorul, la 200 de grade.
4 După ce au trecut cele 20 de minute, scoate aluatul de la frigider, iar pe o suprafață pudrată cu făină, întinde-l într-o formă rotundă cu diametrul de aproximativ 30 de cm. Așază-l într-o formă de tartă cu diametrul de 27 de cm (atât a avut forma noastră, însă la fel de bine va funcționa și pe forme de dimensiuni mai mici, 25-26 de cm).
5 Aranjează aluatul în formă, iar ce rămâne pe dinafară, conturează pe marginea dantelată. Înțeapă-l cu furculița, din loc în loc, pune deasupra un cerc de hârtie de copt, peste care vei pune boabe de fasole, orez etc. (ce ai prin cămară) și dă-l la cuptorul încins timp de 20 de minute. Apoi scoate hârtia și boabele și mai lasă la cuptor aproximativ 10 minute, până când aluatul e copt.
6 Pentru umplutură, începe cu pregătirea spanacului.
7 Umple o oală încăpătoare cu apă, adaugă puțină sare și dă apa în clocot. Lângă ea, pregătește încă una, de data aceasta cu apă rece și, eventual, câteva cuburi de gheață.
8 Cât timp fierbe apa, te poți ocupa de spanac. Rupe-i codițele, spală-l bine, bine și pune-l în apă atunci când aceasta clocotește. Se apasă cu o spumieră, pentru a face loc întregii cantități (dacă volumul e, totuși, prea mare, se poate adăuga în două-trei tranșe). După 1-2 minute, scoate-l cu o spumieră și cufundă-l în castronul cu apă rece și gheață. Spanacul astfel răcit se pune într-o strecurătoare, presându-l bine, pentru a elimina excesul de apă.
9 Într-un bol, pune telemeaua de capră rasă, urda fărâmițată, iartul grecesc, oul, spanacul scurs și celelalte verdețuri (ceapa, usturoiul, mărarul, pătrunjelul). La final, adaugă cimbrul, presară sare și piper după gust și amestecă bine compoziția.
10 Umple aluatul precopt cu amestecul de brânzeturi și verdeață, ornează cu firele de sparanghel și mai dă tarta la cuptor pentru 30-40 de minute, la 180 de grade, până se rumenește frumos.
***
Să ne trimiteți pozeee cu ce v-a ieșit. Și, nu uitați, vă așteptăm vinerea viitoare 🙂
6
Leave a Reply