Rață confiată și cartofi în untură

By Tuesday, February 20, 2018 1 , , 18

Nu știu cum să spun asta astfel încât să mă credeți și fără să ziceți că sunt dramatică.

Asta e, fără dubii, cea mai bună rețetă pe care știu să o fac. Se numește ‘rață confiată’ sau confit de canard, cum ar spune persoanele mele preferate (francezii), iar eu o mănânc de obicei cu cartofi în untură de rață.

Se face extrem de simplu, dar, ca orice chestie senzațională, durează ceva să o pregătești. Prepararea ei nu e un timp în care muncești,  pentru că trebuie doar să ții rața în sare, apoi să aștepți după fundul ei cât stă în cuptor. Dar necesită puțină planificare.

Cred că dacă aș avea PE VIAȚĂ rața și cartofii ăștia cu niște vin roșu, pe Lolo lângă mine în timp ce gătesc și o baie cu spumant care să urmeze după cină, nu aș mai vrea multe alte lucruri.

Exagerez, dar înțelegeți ideea.

***

Această rață se face în trei pași simpli:

1. Ținutul raței în sare.

2. Gătitul raței timp de câteva ore în untură de rață, la temperatură foarte mică.

3. Dat rața și cartofii 30 de minute la cuptor, ca să se rumenească.

Știu că nu v-am rugat nimic până acum, dar vă rog eu să faceți rața asta, pentru că o să fiți mult mai fericiți după.

Rața înseamnă fericire!!!

 

Confit de rață cu cartofi în untură de rață

4 ore, plus timpul de stat peste noapte
2 porții

2 pulpe mari de rață
aprox 800g untură de rață sau de gâscă (eu iau de la Metro sau piața Obor)
sare grunjoasă (din aia pentru murături)
4 cartofi albi
foi de dafin
câteva fire de cimbru

1. Freacă pulpele de rață cu sare din belșug. Pune-le într-un vas ceramic, acoperă-le cu folie de plastic și dă-le la frigider peste noapte sau cel puțin 4 ore. Acest pas are scopul de a scoate apa din rață și de a face carnea mai fragedă. Dacă îți este, totuși, foarte lene, omite etapa asta, rața va fi în continuare suficient de ok.

2. Clătește sarea de pe pulpele de rață și tamponează-le cu un prosop de hârtie până sunt uscate. Preîncălzește cuptorul la 120 de grade. Așază pulpele într-o tavă și pune untura deasupra. Dă tava la cuptor aproximativ 3 ore. Dacă îți e mai ușor, poți să faci asta (adică să confiezi rața) pe aragaz: pui pur și simplu pulpele și untura într-o cratiță și le gătești 3 ore la foc foarte mic.

3. Când pulpele sunt gata, scoate tava din cuptor și dă temperatura cuptorului la 200 de grade.

4. Curăță cartofii și taie-i cuburi. Fierbe-i în apă cu sare aproximativ 5 minute, apoi scurge-i și lasă-i deoparte.

5. Scoate pulpele din untură și pune-le într-o tavă. Ia câteva linguri de untură topită (în care ai gătit rața) și tăvălește cartofii prin ea. Adaugă cartofii în tavă. Presară câteva fire de cimbru, 2-3 foi de dafin și piper din belșug (NU sare, că pulpele sunt deja foarte sărate de mai devreme). Dă tava la cuptor 20-30 de minute, până când rața și cartofii sunt rumeni.

Gata.

Farfuria e de aici.

V-am zis cumva și că bucățile de cartofi în untură de rață sunt cele mai bune din lume?

***

Acum putem să ne întoarcem alte lucruri foarte importante, cum ar fi să ne uităm la ăștia doi cum dansează.

CU PLĂCERE!!!

18
1 Comment
  • Teo
    January 26, 2019

    Am primit de la mama soacra niste multe pulpe de rata si cum n-am gatit niciodata rata, dar mi-am adus aminte ca am vazut ceva pe-aici, pe blogul unde sunt chestii si pt tipe lenese, tin sa te anunt ca rata mai are de stat la cuptor treij de minute din cele 3 ore si cartofii sunt la fiert si sticla de pinot e deja deschisa ca doar nu gatesc pe uscat. Bai cum miroase… si a fost fate pt ca am avut in casa si untura de rata si cimbru proaspat. Are we there yet?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *