CE S-A ÎNTÂMPLAT în Gran Canaria

By Monday, January 8, 2018 9 , 26

Primul lucru de care m-am ocupat când m-am întors din vacanța în Gran Canaria a fost să mă duc la dance practice, pentru că activitatea mea din ultimele săptămâni fusese să stau cu fundul pe scaun și să mănânc. Așa că primul lucru pe care l-am auzit înainte de piesa mea preferată de salsa a fost:

-Ce faci, blondo, ai lăsat Spania în foamete?

Ceea ce era parțial adevărat. În Gran Canaria, în timpul în care nu am mâncat creveți, făceam următoarele: vorbeam despre creveți sau mă gândeam la creveți. Și, pe alocuri, mă gândeam la Lolo, care era ocupată să năpârlească pe covorul lu’ mama de la Pitești.

Dar să o luăm de la zero.

 

Cum am ajuns în Gran Canaria

Aceasta este o poveste simplă și, în același timp, stupidă. Am ales Gran Canaria pentru vacanță fiindcă era cel mai ieftin loc cu peste 25 de grade de Anul Nou pe care l-am putut găsi cu o săptămână înainte de plecare.

Era vreo 20 decembrie și eu mă dădeam pe internet căutând  ‘Revelion la căldură, în chiloți‘, fiindcă urăsc frigul și, desigur, sărbătorile de iarnă.

Planurile mele (și ale partenerului meu de viață Cosmin) de vacanțe tropicale au fost năruite după trei search-uri de bilete în Maldive și Cabo Verde. Pentru că (poate voi știați, dar eu sunt chiar ȘI mai blondă de la ultimul vopsit) nu îți iei bilete exotice cu o săptămână înainte de Anul Nou, în afara situației excepționale în care te-ai măritat recent cu Prințul Persiei, ceea ce nici eu, nici Cosmin nu am reușit.

Așadar, o mie de recalculări mai târziu, care au inclus:

  • un pont de la cineva care a călătorit mult mai mult decât mine
  • documentare despre traiectoria curenților din Atlantic și a direcției vântului din Sahara

Am ajuns să iau bilete în Gran Canaria, o insulă de origine vulcanică, care aparține Spaniei, dar este mult mai jos decât ea pe latitutine.

 

Ce este Gran Canaria?

O insulă grăsuță din arhipelagul MACARONEZIA, cel mai frumos nume de ansamblu de arhipelaguri de pe planetă, chestie pe care ar trebui să o știți dacă n-ați chiulit cu succes de la geografie.

MACARONEZIA include:

  • arhipelagurile Azore și Madeira (a căror mămică este Portugalia)
  • insulele Canare (Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote și încă trei fraiere mai mici care țin de Spania)
  • și Cabo Verde (pentru care îți trebuie viză și vaccin, că e mai în Africa).

Dintre toate insulele Canare, Gran Canaria e cea mai sudică. Asta înseamnă că pe 31 decembrie, când în România toată lumea e beată crăci de la țuică sau crapă de frig în parcare la supermarket încercând să își amintească ce bere vrea Marcel pentru Revelion, în partea de jos a insulei Gran Canaria bate vântul din Sahara, iar temperatura urcă până la 28 de grade. (Deși prognoza Accuweather pentru săptămâna în care am fost eu era de 23 de grade. HA!)

Într-un mod amuzant, Gran Canaria se comportă de parcă are 4 climate diferite, ceea ce înseamnă că: în Nord și în mijloc (unde sunt munți) poate să fie nor și vreme de pulover, în timp ce în Sud nu bate deloc vântul și mori de cald la soare. Deci, logic, am luat cazare în Sud.

 

Unde să stați în Gran Canaria?

Cum ziceam mai sus, în special în perioada asta a anului, e bine să luați cazare în Sud, adică în Puerto de Mogan, Taurito, Amadores sau Maspalomas (stațiune al cărei nume înseamnă ‘porumbei căcălău’ în spaniolă, pentru cei care nu s-au uitat la telenovele când a trebuit).

Din păcate, Gran Canaria e 80% o insulă superturistică, plină de englezi care vin să mănânce porridge la hoteluri all inclusive. Noi am ajuns tot la un hotel din ăsta, pentru că – cum spuneam – prințesa s-a trezit să ia avion și cazare cu 7 zile înainte de plecare, când hotelurile mișto erau pline – dar care compensa cu această priveliște din balcon.

Sfatul meu e să stați în cel mai frumos port din lume, Puerto de Mogan, care e fix în zona super călduroasă, unde nu bate vântul și are baruri cu tapas pe malul apei. Puerto de Mogan este construit în anii ’80 și e singurul loc nou din Gran Canaria construit după arhitectura colonială. E SUPERB! Eu aș sta fix aici dacă m-aș mai întoarce.

 

Ce e de mâncat?

TOTUL.

Ca în orice loc din Spania, ideal e să îndesați în voi cât mai mult Jamón Iberico și Pimientos de Padrón.

 

Dar mai ales specialitățile din insulele Canare.

Garbanzada

Supă de năut cu chorizo și/sau bacon, un vis absolut.

Bienmesabe

Desert din migdale tocate cu miere, al cărui nume înseamnă ”mi se pare bun”. Gran Canaria e plină de migdali.

Polvito Canario

Un desert despre care cineva mi-a spus că ‘o să îți taie pofta de dulce pentru o lună’. A avut dreptate, dar Polvito merită din plin, pentru că e un amestec de dulce de leche cu bezea și biscuiți digestivi DEMENȚIAL, după care trebuie să bei 1 litru de apă.

 

Unde e de mâncat? Restaurante și chestii.

Tasca Jamón Jamón, Arucas

Arucas e un orășel din Nord cu arhitectura aia colonială frumoasă și cu o biserică splendidă în mijloc (îmi plac bisericile).

Și cu acest restaurant, Tasca Jamón Jamón, care probabil și-a inspirat numele din primul film în care Penelope Cruz și Javier Bardem au jucat împreună și unde am mâncat cele mai bune langustine în usturoi – Langostines Salvajes.

Sunt disperată după langustine, care mi se par de 100 de ori mai bune decât orice homar (nu înțeleg homarul).

Și queso frito cu miere de Palmas.

 

Restaurante Etiopio Afrika, Maspalomas

Primul restaurant etiopian la care am fost în viața mea și am plecat leșinată de fericire. Noi am luat un Plato Combinado cu toate specialitățile de carne (capră, miel, pui) și linte, super picante și bune, pline de condimente specifice precum Berbere, un mix etiopian foarte parfumat.

Dar surpriza cea mai mare au fost deserturile. Așa cum ți se explică în restaurant, Etiopia nu prea are deserturi tradiționale, fiindcă la ei nu prea sunt frigidere, așa că aici găsești deserturi italiene reinterpretate cu arome din Etiopia, deci un fel de fusion foarte misto.

Aici am mâncat cea mai bună panna cotta din viața mea, cu dulce de leche, scorțișoară și turmeric.

 

Dulceria Nublo, Tejeda

Șefa tuturor patiseriilor din Gran Canaria, unde (aproape) totul e pe bază de migdale. De aici am luat o tonă de borcănele de Bienmesabe.

 

 

Ce e de vizitat?

Teror

În mijlocul munților există acest orășel numit Teror, cu arhitectură colonială, balcoane mici din lemn și o oaie pe care scrie ‘nu vă mai urcați pe oaie!’ <3

Cartierul vechi din Las Palmas de Gran Canaria

Adică Vegueta, cartierul unde există casa în care Cristofor Columb (căruia spaniolii îi spun Colón hă hă pentru că – PROBABIL -așa îl chema) freca duda în drum spre America Latină.

Și plaja Las Canteras când apune soarele.

 

Dunele din Maspalomas

Mai exact, 4km de dune de nisip fin lângă ocean, un mic deșert și rezervație naturală protejată.

 

Avion

Ca să ajungeți acolo, se intră frumos pe Skyscanner sau orice căutător din ăsta de zboruri vă place. Nu există zbor direct, dar o să aveți niște escale amuzante. Dar dacă mă întrebați, părerea mea personală e că, dacă vă organizați ușor mai din timp decât mine (cel puțin cu 2 săptămâni înainte), să vă uitați la ofertele agențiilor de turism, care includ și cazare.

Conclusionando

Deci gogoșile mele scumpe, dacă vreți niște soare până când se termină iarna la noi (ceea ce grație încălzirii globale se va întâmpla, probabil, în luna mai), încercați niște zile în Gran Canaria. O să vă întoarceți atât fără nasturi la blugi, cât și cu un bronz foarte frumos.

De asemenea, sunt convinsă că merită să mergi în GC doar când la noi e frig, fiindcă în perioada asta e – cum ziceam – mult mai ieftin decât destinațiile exotice, și nu vara când ai o mie de insule grecești & italienești la îndemână (mult mai frumoase și mai accesibile).

Vă pupă blonda.

 

 

26
9 Comments
  • Dana
    January 8, 2018

    Ooo, vreau si eu acolo! Dar astia mai amarati care sunt vegetarieni or supravietui acolo? 😕

    • Oana
      January 8, 2018

      DA, printre care amintesc:
      – o tonă de papaya
      – Pimientos de Padron
      – restaurantul ăla etiopian de care am zis mai sus e essspecially famous pentru chestiile vegetariene

      • Dana
        January 10, 2018

        Yuhuuu, ma duc si eu atunci! 😀 😀 😀

  • Ruxandra
    January 8, 2018

    Fain articol si la obiect 🙂 si noi am fost de Revelion de 2 ori in Gran Canaria, am stat in Taurito, misto insula intr-adevar. M-as intoarce si maine acolo. Puerto de Mogan e atat de frumos, nu degeaba i se spune mica Venetie ;). Ti-as sugera si Cabo Verde, dar in Ianuarie sau Februarie ca e mult mai ieftin- nu ai nevoie de vaccin si viza o iei de la aeroport. Enjoy

    • Oana
      January 17, 2018

      huh, mersi pentru pont, mi se spusese ca trebuie luata viza de la ambasada pentru Cabo Verde. deci ma voi ocupa 😀

  • Andreea
    January 16, 2018

    Eu plec in Fuerteventura in cateva ore. Sper sa fie la fel de cald precum imi imaginez si sa nu ma întorc cu mult mai grasă decât sunt, deși din cate spui pe aici, in canare se mănâncă foarte bine.
    Felicitări pentru articol, e informativ si foarte amuzant:*

    • Oana
      January 17, 2018

      uuuu, have fun. cred ca e splendid si acolo

  • Raluca Dascalu
    June 16, 2018

    Super articolul! Am urmat sfaturile tale gastronomice si a meritat! In Arucas am gasit restaurantul si a fost un adevărat dezmat 😋😁. Mai am doar sa incerc polvito.
    În Las Palmas de Gran Canaria recomand restaurantul Tosca Galileo de pe strada Galileo. Se mănâncă foarte bine. Acum suntem in drum spre Teror sa gasesc oita din fotografie 😋.
    Multumesc pentru indicatii! 🤗

    • Oana
      June 18, 2018

      aaaa, ce ma bucurrr :))) distractie placuta in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *