Mousse de ciocolată cu ulei de măsline

E vineri, așa că avem o nouă rețetă din seria Ortogether.

De când am pornit acest proiect săptămânal (știți voi, în care prințesa farfuriilor propune o rețetă DE SENZAȚIE, potrivită și pentru cei care tocmai și-au pus aparat dentar), a trebuit să fac eforturi de imaginație în direcții în care nu sunt obișnuită.

Însă cu această ocazie, am dat peste niște rețete geniale, care au devenit rapid preferatele mele.

Mai devreme săptămâna asta, într-o dimineață în care filozofam ‘cum-să-fac-o-rețetă de ciocolată pe care să o poată mânca și cei cu aparat’, care să nu fie o cremă din aia greoaie, cu un camion de unt, mi-a picat fix pleașcă în brațe noua carte a Nigellei Lawson.

Aici am descoperit această BIJUTERIE de mousse de ciocolată cu ulei de măsline, noua mea dragoste. Și înainte să vă agitați referitor la uleiul de măsline în deserturi, încercați și mai vorbim după. E o combinație de gusturi PEEEERFECTĂ.

Mousse de ciocolată cu ulei de măsline

6 Porții / 20 de minute (plus timpul de răcire)

150g ciocolată neagră cu 70% cacao, tocată grosier
100ml ulei de măsline extravirgin
4 ouă mari, la temperatura camerei, albușurile separate de gălbenușuri
50g de zahăr
6 vase ramekin sau boluri mici

1. Topește ciocolata la microunde sau la bain-marie (într-un vas termorezistent, așezat deasupra unui vas cu apă care fierbe, dar fără să atingă apa). Indiferent de metoda aleasă, ia ciocolata de la sursa de căldură înainte să se fi topit în totalitate, apoi amestecă ușor, astfel încât ultimele bucăți solide să se topească. Lasă ciocolata să se răcească 10 minute. Amestecă uleiul de măsline  cu ciocolată și lasă-le deoparte.

2. Bate albușurile cu un praf de sare într-un bol curat, până obții o spumă tare. Lasă-le deoparte.

3. În alt bol, suficient de mare încât să-ți încapă toate ingredientele mai târziu, bate gălbenușurile, zahărul și 1/4 linguriță de sare până amestecul capătă o culoare pală și își dublează volumul. Nu e nevoie să cureți telul sau mixerul când treci de la bătut albușurile la bătut gălbenușurile.

4. Toarnă treptat amestecul de ciocolată și ulei în gălbenușurile bătute și amestecă până se omogenizează. Adaugă o treime din albușurile bătute și amestecă mai viguros. Nu e nevoie să ai mișcări delicate în această etapă. Adaugă apoi cu grijă încă o treime din albușuri. După ce a doua tranșă de albușuri e încorporată, poți adăuga și ultima treime din albușuri, lăsând în acel vas orice lichid s-ar fi scurs. Nu trebuie să se vadă nici o dungă albă în mousse.

5. Pune mousse-ul în boluri. Dă bolurile la frigider 20 de minute înainte de a servi. (Sau mai mult, dar scoate-le cu puțin timp înainte, pentru a ajunge la temperatura camerei.)

***

Aștept pozeeeeee!

6

4 Comments
 • Cristina
  November 24, 2017

  Ouale raman crude? ?

  • Oana
   November 24, 2017

   yeeeees

  • Dumitrescu Madalina
   November 27, 2017

   Asta ma mirat si pe mine. Nu prea este ok.. ..

 • imprimante etichete
  December 13, 2017

  pe mine ma intriga un pic uleiul de masline nicidecum oulele crude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *