O zi a echipajului Chicineta la fabrica de cafea

By Wednesday, November 8, 2017 4 , , 11
Sau 'două dude pleacă cu clasa'

E ora 9 dimineața și colega Ramona e mai entuziasmată decât în ziua în care i-am cumpărat imprimantă nouă. Urmează prima noastră vizită la o fabrică de cafea, eveniment care – dintr-un motiv misterios – scoate la suprafață tocilarele din noi.

Ramona e înnebunită după ideea că o să primim halate albe, cu care ne vom plimba prin fabrică, deoarece – crede ea – o să arătăm ca niște oameni de știință. Nu mă crede când îi explic că, cel mai probabil, o să arătăm ca două asistente medicale.

Eu, pe de altă parte, încep să îmi aduc aminte toate informațiile despre cafea pe care le-am dobândit după cele o mie de interviuri cu baristas pe care le-am făcut la revista Good Food, perioadă în care am fost criticată încontinuu că nu știu să beau cafea cum trebuie. Evident, și în ziua de azi beau cafea fix cum am chef.

Așa că, undeva pe centura Bucureștiului, încep să îi țin un discurs teoretic Ramonei despre altitudinile la care se cresc Arabica și Robusta, la ce temperatură trebuie prăjită cafeaua, ce s-a întâmplat cu primele capre care au mâncat boabe de cafea și cum boabele preiau din aroma plantelor care sunt în jurul arborilor.

Îi spun că Africa e mai specializată în cafele fructate și acide, iar Brazilia în arome mai profunde.

Ramona adoarme pe scaunul din dreapta.

 

La fabrică

Fabrica de cafea Fortuna se află undeva la 18km de București. Deși ni se dăduseră indicații să venim pe autostradă, am zis NEAAAAH, SUNTEM NOI MAI DEȘTEPTE, așa că am ieșit din centură pe o străduță dubioasă și am ajuns, pe rând, în locurile de mai jos: 

 • în Dragomirești – Vale
 • în Dragomirești- Deal
 • și, în final, după o jumătate de oră, într-un câmp

Un brainstorming și un GPS mai târziu, am reușit să intrăm glorios pe poarta fabricii Fortuna, împreună cu o gașcă mișto de fete, unde suntem împachetate în halatele la care visa Ramona. Cred că puteți hotărî voi dacă arătam a scientists sau nu. 


Ce trebuie să știți despre cafea în general

1. Legenda spune că a fost descoperită în Etiopia, în secolul al IX-lea, când caprele unui păstor au mâncat niște boabe misterioase, apoi le-a apucat bâțul pe dealuri, iar băiatul respectiv – să-i spunem Ahmed – a trebuit să fugă după ele.

2. Există două tipuri de cafea: arabica și robusta. 

Arabica este crescută la altitudini mai înalte (de până la 2000m), iar robusta poate fi cultivată și mai jos (200-600m). Ambele tipuri de arbori sunt în regiuni tropicale și subtropicale. (Am fost olimpică la geografie.)

Robusta are de două ori mai multă cofeină decât arabica.

Robusta are un gust mai profund, mai intens și mai ‘ciocolatos’, iar Arabica e mai finuță și fructată (precum sortimentul Rendez-Vous de la Fortuna). În Arabica poți simți notele și aromele mai bine.

3. De asemenea, dacă nu beau cafea în interval de două ore după ce mă trezesc dimineața, există riscul să mor. Și mie nu îmi place pericolul.

Revenind la fabrică

Echipajul de știință de la Chicineta a început vizita în fabrică în mod clasic, urcându-se pe niște saci pentru a face poze.   

A urmat un tur printre niște utilaje industriale, care pentru mine păreau SF. De asemenea, nu cred că am văzut-o mai fericită pe Ramona, care a făcut poze ABSOLUT tuturor mașinăriilor, de la etapa de sortare a boabelor…

La această chestie din care ieșeau boabele după scoaterea din cuptor…. 

Până la aparatele de ambalare, la care deja îi ieșeau inimioare din cap, ca în desene animate, așa că i-am promis că într-o zi când vom fi noi foarte bogate, o să cumpărăm și noi un utilaj care să ambaleze singur farfuriile.

 

Ce m-a făcut pe mine să trec pe cafeaua Fortuna

1. Brandul Fortuna este românesc. În afară de cafeaua verde, pe care evident că nu avem cum să o cultivăm aici, totul este fabricat în România, în halele din Dragomirești (acolo unde vă explicam că ne-am pierdut la începutul poveștii). Iar eu ÎNTOTDEAUNA, dacă am de ales între un produs românesc și unul de import, îl aleg pe cel fabricat la noi, DACĂ există aceeași calitate (la paste, de exemplu, nu se întâmplă același lucru). Nu mă puneți să explic de ce. Am o legătură emoțională și mi se pare și absolut logic. 

2. Toată echipa este super pasionată de cafea, de aceea cei de la Fortuna fac degustări în fiecare zi, din mostre pe care le prepară în fabrică, pentru a se asigura că gustul e constant. Adică dacă ai cumpărat un pachet de cafea azi, să fie la fel ca ăla de peste o lună.

3. Au un blend care e exact pe gustul meu, care se numește Fortuna Crema Espresso și care e un mix de robusta și arabica. Adică are gustul ciocolatos care îmi place, dar care este mai rafinat datorită cafelei arabica.

4. Când vreau ceva mai fructat, îmi fac o cafea Rendez-Vous, care are arome mult mai fine, fiind 100% Arabica. (De aceea, dacă sunteți foarte pasionați de cafea adevărată, e posibil ca Rendez-Vous să vi se pară cea mai sexy din punctul de vedere al notelor fine).

5. Spre deosebire de majoritatea cafelelor din supermarket, cei de la Fortuna au disponibile atât cafele 100% arabica, cât și mixuri între arabica și robusta.  Adică:

 • Fortuna Rendez-vous – 100% arabica
 • Fortuna Crema – 100% robusta
 • Fortuna Crema Espresso – mix între arabica și robusta
 • Fortuna Meridian – mix de varietăți arabica

6. Modul în care cafeaua este pregătită în fabrică, de la etapa de prăjire la cea de măcinare, este special pentru prepararea la ibric (adică fix cum ne facem toți cafeaua acasă, de fapt).

Acum tot ce mai trebuie să fac e să combin pe toată lumea pe care o cunosc să bea Fortuna, astfel încât să fim o grămadă de blonde care sprijină brandurile românești și cafeaua mișto.

Ce ziceți?

11
4 Comments
 • Merat
  November 8, 2017

  Sunt blonda si am nevoie de cafea dimineata. Ia sa o incerc…

  • Oana
   November 8, 2017

   asa, asa 🙂

 • Andreea
  November 8, 2017

  Cum putem sa vizitam si noi fabrica? Au deschis ptr publicul larg?

  • Oana
   November 13, 2017

   Momentan fabrica nu este deschisa pentru public, dar se gandesc la niste ‘Zilele portilor deschise’ in curand 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *