
Așa cum am explicat în atât de multe postări încât mi s-a luat mie să mă tot aud, în ultima vreme fac doar deserturi extrem de simple. Adică din alea care se pregătesc foarte rapid și au puține ingrediente.
Altfel, e deranj.
Fiindcă în fiecare toamnă trec printr-o psihoză cu dovleac, săptămâna asta am produs un tiramisu cu dovleac FOARTE bun, pe care însă nu am reușit să-l fac să arate mai bine decât atât.
Colega mea Ramona a fost de acord că gustul e un vis finuț de toamnă, dar că tortul final arată ca o ‘mămăligă obosită’ (am încheiat citatul).
Dacă puteți trece peste asta, o să îmi mulțumiți până în noiembrie. De asemenea, există șanse mari să mâncați crema înainte să apucați să o montați pe pișcoturi.
Iată.
Tiramisu de dovleac
8 porții / trebuie să stea peste noapte la frigider
400ml smântână pentru frișcă
150g zahăr
250g mascarpone
1 dovleac de aproximativ 2kg
1 linguriță de scorțișoară (sau după gust)
un praf de nucșoară
100 g pișcoturi, tăiate în jumătăți
4 linguri de rom
50g de biscuiți, fărâmițați
1 Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Curăță dovleacul de semințe și feliază-l (nu-l decoji). Tapetează o tavă întinsă (aia a cuptorului) cu hârtie de copt, împrăștie feliile de dovleac în tavă și stropește-le cu puțin ulei de floarea-soarelui. Dă-le la cuptor 30-40 de minute, până când dovleacul e fraged.
2 Curăță dovleacul de coajă și pasează miezul cu o furculiță, astfel încât să obții un piure fin.
3 Bate smântâna și zahărul până se formează vârfuri moi. Adaugă brânza mascarpone, piureul de dovleac și condimentele, apoi mixează-le până când compoziția devine fină. Gustă și vezi dacă mai trebuie zahăr.
4 Așază jumătate din cantitatea de pișcoturi într-o formă de tort cu margini detașabile (diametru 23 cm și înaltă de 6 cm). Îngrămădește-le în așa fel încât să încapă și stropește-le cu 2 linguri de rom. Pune jumătate din crema de dovleac peste pișcoturi.
5 Repetă cu restul de pișcoturi, rom și cremă. Nivelează ultimul strat de cremă și acoperă forma cu folie alimentară. Lasă tava la frigider peste noapte.
6 Când vrei să-l scoți din formă, desprinde tiramisu de marginile formei cu ajutorul unui cuțit.
Presară biscuiții și servește.
***
Desigur – cum se întâmplă în viață – puteți să puneți alune peste tort în loc de biscuiți.
Și, fiindcă sunt fată-salon, vă las și o coloană sonoră pentru pregătit rețeta.
8
July 28, 2019
Daca ti-i foame, o mamaliga mai consistenta e ca un tort din cel mai bun aur, anume , aur comestibil. Multumesc pentru reteta.