
Știu.
Există așa ceva.
Iar partea cea mai bună este că e EXTREM EXTREM EXTREM de simplu de făcut, chiar și în cazul în care n-ați gătit în viața voastră nimic.
Rețeta e din cartea Nigella Christmas, pentru că doar ea are idei din astea. Nigella folosește prosecco, dar vă descurcați cu absolut orice. De exemplu, eu am pus spumant alb.
***
Deși jeleul este stupid de ușor de făcut, a fost nevoie de două teste până să mi se arate o variantă acceptabilă. Nigella folosește prea puțină gelatină, astfel încât prima oară a ieșit prea fleoșcăit și nu stătea la poze. A fost, totuși, SUPER BUN, astfel încât Ramona a mâncat o cantitate impresionantă fără să respire, apoi a plecat beată la supermarket să mai cumpere gelatină.
Morala: nu subestimați alcoolul din jeleul final.
Și, sincer, chiar e mai bun cu o consistență mai moale.
Smântâna pentru frișcă poate părea ușor din afara contextului, dar – credeți-mă- e de o sută de ori mai bună cu ea.
În mod ideal, ar trebui să aveți o formă de silicon pentru jeleuri, pentru a-l putea desprinde cu ușurință. Dacă nu există, puneți-l în orice formă unsă cu ulei – se va desprinde mai greu, dar va fi la fel de bun. (Eu am folosit formă pentru Bundt Cake).
Jeleu de șampanie cu rodie
20 de minute, plus timpul de răcire peste noapte
1 sticlă de șampanie, prosecco sau alt vin alb (750ml)
250 ml apă
300g zahăr alb
10-12 foi de gelatină (după preferință)
1/2 linguriță extract de vanilie
semințele de la o rodie
ulei de floarea-soarelui, pentru uns forma
smântână pentru frișcă, pentru servit (opțional)
1. Mai întâi, unge cu ulei o formă de silicon de un litru și pune-o pe o tavă, să-ți fie mai ușor să o muți la frigider mai târziu.
2. Toarnă șampania și apa într-o oală, adaugă zahărul și amestecă pentru a-l dizolva (dar nu mai amesteca atunci când oala e pe foc). În același timp, pune foile de gelatină într-un vas mare și acoperă-le cu apă rece, lăsându-le la înmuiat 5 minute.
3. Pune oala pe foc, dă lichidul în clocot și lasă-l să fiarbă un minut.
4. Adaugă vanilia și lasă amestecul să fiarbă încet pentru încă un minut, apoi ia oala de pe foc.
5. Toarnă cu grijă 250ml din amestecul de vin și zahăr într-o cană gradată.
6. După ce foile de gelatină au stat 5 minute la înmuiat, scoate-le și stoarce-le de excesul de apă și încorporează-le cu un tel în cana gradată cu amestecul fierbinte de vin și zahăr, până se dizolvă.
7. Toarnă lichidul din cana gradată înapoi în oală (fără să fie pe foc), amestecă din nou cu un tel, apoi transferă tot lichidul înapoi în cana gradată de unde poți să îl torni în forma de silicon pregătită.
8. Umple forma de silicon și dă-o (cu tot cu tava pe care ai pus-o) la frigider peste noapte, să se închege.
9. Chiar înainte să servești, umple chiuveta sau un bol încăpător cu apă caldă care să ajungă până la jumătatea formei de silicon. Așează forma (nerăsturnată) în apa caldă pentru jumătate de minut.
10. Scoate forma din chiuvetă, șterge apa de pe margine și plasează farfuria sau platoul pe care vei servi deasupra. Apoi, cu o mână pe farfurie și cealaltă pe formă, răstoarnă-le și ridică forma.
11. Când servești, presară semințele de rodie și toarnă o grămadă de smântână pentru frișcă deasupra.
Cu plăcereeeeee!!!
7
October 6, 2017
Waaaa! Super inspiratie pt weeekend, merci!
O intrebare.. unde gasesti foi de gelatina? eu n am dat de ele pana acum..
October 6, 2017
eu le iau de la Carrefour, că mi-e la îndemână
October 6, 2017
Mistooo! Cred ca jeleul de vin a fost printre primele mele experimente culinare din copilarie. A iesit groaznic… acru, amar :)) Taica-meu l-a mancat cu placere! Sunt sigura ca versiunea cu prosecco e mai faina. Tip: poti incalzi exteriorul formei cu foenul, in loc sa o cufunzi in apa fierbinte. Sa vezi ce fain se rastoarna orice jeleu sau charlotte!
October 6, 2017
s-a notat treaba cu uscatorul, pana acum il foloseam doar la uscat ratza pentru Peking :))))
December 29, 2017
Ce poti folosi in loc de forma de silicon? Oare o forma cu pereti detasabili merge?