Castraveți murați prăjiți

By Tuesday, September 12, 2017 3 , 9

Întorcându-mă săracă în glorie din vacanța în America și plină de întrebări existențiale, mi-am petrecut începutul lunii septembrie căutând răspunsul la următoarele întrebări:

A) Ce culoare de canapea să îmi cumpăr?
B) Care e cea mai bună rețetă de castraveți murați prăjiți, aceste snackuri SENZAȚIONALE, pe care le-am descoperit prima dată în vacanță, mai exact în Pahrump, Nevada și pe care le-am mâncat ca o disperată în State, oriunde le găseam. Din păcate, nu suficient de frecvent pe cât doream.

La canapea ne vom întoarce cu altă ocazie. Momentan sunt la varianta ‘catifea albastru închis’, ca să aibă și țăranca de Lolo pe ce să năpârlească mai bine.

Dar acum ne vom ocupa de murăturile prăjite, care pentru mine deveniseră un fel de Moby Dick al concediului, fiindcă le găseam PREA RAR. Mă documentasem cu spor și aflasem că sunt niște preparate specifice zonei Southern US (știți voi, la țară în Arkansas), până când mi s-a explicat pe internet că și niște mame din Oltenia mai prăjeau murături.

D’OH.

Ce pot să zic în acest sens e că e prima dată în viață când regret că nu m-am născut la Caracal.

 

****

Așadar, am încercat să reproduc rețeta de Fried Pickles în bucătăria din Vatra Luminoasă, bazându-mă pe cum îmi aduceam aminte că erau cele din Pahrump. Nu știu dacă astea sunt cele mai bune murături prăjite din lume, dar cu siguranță sunt preferatele mele, pentru că au un pané foarte ușor și simplu, iar la final sunt tăvălite în pesmet proaspăt. (Mie una no me gusta pesmet firimituri la pungă.)

 

LUCRURI FOARTE IMPORTANTE

1 Sosică.

Ranch Dressing, sosul cu care murăturile prăjite sunt servite în baruri explodate în Nevada e un vis acrișor cu maioneză, usturoi și sana. Deci nu săriți peste el. (Sau dacă chiar muriți de lene, amestecați măcar niște iaurt cu usturoi).

2 Castraveții murați

E important să luați unii care să vă placă, iar în acest sens eu i-am descoperit zilele trecute pe castraveții în saramură de la Putina Soacrei (poză aici), pe care i-am luat din Carrefour. Cei în oțet, care se vând de obicei la borcan, nu mă amuză foarte tare. Dar vedeți și voi cum găsiți.

 

Castraveți murați prăjiți

 

20 de minute/2-3 porții

Pentru castraveți
2 castraveți murați mari (preferabil în saramură), feliați
1 ou
2 mâini de făină
2 mâini de pesmet proaspăt (adică scoateți firimiturile dintr-o pâine)
200 ml ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit

Pentru sosul Ranch
1 lingură de maioneză
1 lingură de smântână
1 cățel de usturoi, tocat foarte mărunt
50ml de sana (sau după gust)
frunze de pătrunjel, tocate mărunt

1 Mai întâi, prepară sosul. Amestecă toate ingredientele, mai puțin sana, până obții un sos gros și omogen. Asezonează cu sare și gustă. Toarnă sana, puțin câte puțin, până când sosul are consistența și gustul pe care le vrei. Acoperă-l cu folie și dă-l la frigider până prăjești murăturile.

2 Tamponează bine cu hârtie de bucătărie feliile de castravete, să fie suficient de uscate. Pune făina într-o farfurie întinsă. Bate oul cu o lingură de apă într-un castron. Amestecă pesmetul cu sare și piper și pune-l într-o farfurie întinsă.

Încinge foarte bine uleiul într-o tigaie adâncă. Ia câte o felie de castravete, tăvălește-o bine prin făină pe ambele părți și scutură excesul. Apoi cufund-o în oul bătut, scutur-o din nou și, la final, tăvălește-o prin pesmetul proaspăt. Procedează la fel cu fiecare felie.

Prăjește feliile date prin pesmet în tranșe, timp de 30 de secunde – 1 minut, întorcându-le la jumătatea timpului. Atenție, se pot arde repede. Când s-au rumenit bine, lasă-le să se scurgă pe prosoape de hârtie și continuă cu restul feliilor.

Servește castraveții murați prăjiți cu sos Ranch și ceva bere, dacă tot v-ați deranjat până aici.

PS: Să nu mâncați prea multe, că o să mă sunați după medicamente de fiere și nu am.

PAAAA!!

 

 

 

 

 

 

 

9
3 Comments
 • Madalina Craciun
  September 12, 2017

  Caracal forever!
  Deci da, acolo am descoperit si eu muraturile prajite. In grupul oltenilor mei, exista o reteta a fericirii, astfel: cartofi prajiti+mujdei+muraturi prajite, ce masa e aia fara muraturi prajite?

  Oricum, daca GOT s-a inspirat din istoria dacilor, looogic ca si americanii au sparlit istoria culinara a dacilor, a caracalenilor. EEeee?

  • Oana
   September 14, 2017

   da da, are sens :))

 • Maria Udrea
  September 18, 2017

  M-ai convins! 😀
  Zilele astea am să-i încerc și eu că prea bine sună și sper să-i încânt cu ei și pe băieții mei( 3 la număr).
  Felicitări pentru ceea ce faci și pentru cum expui totul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *