O blondă în Austria. Partea I – Weekend în Salzburg.

By Monday, June 19, 2017 3 , , 9
Conține foarte multă mâncare și, pe alocuri, cultură.

La începutul lui iunie am fost în vacanță în Austria. Deși aceasta era o țară pe care până acum o vizitam cu succes doar iarna, când îmi rupeam fundul pe pârtiile de la Solden, Ischgl și alte denumiri de stațiuni cu multe consoane, de data asta am reușit să o văd și vara.

Și VAI CÂT DE MULT MI-A PLĂCUT!

Grupul din care am făcut parte a fost pe cât de dubios, pe atât de pasionat de turism, mai exact: Mazilu, sora mea de glume proaste, Mihai Jurcă – chiar băiatul Romicăi Jurcă – și Eddie Țone – a se vedea revista Playboy România.

 

Una dintre distracțiile mele preferate de câțiva ani este să zic Australia în loc de Austria, însă m-am potolit rapid cu ocazia acestei vizite, când am descoperit că pe localnici nu îi amuză ideea, fiindcă se pare că unii americani chiar o iau în serios. Motiv pentru care încă din aeroport dai peste astfel de bannere:

 

Primele trei zile le-am petrecut la Salzburg, loc pe care cititorii mai cultivați l-ar putea cunoaște drept ‘orașul lui Mozart’.

Aici se ajunge, în principiu, zburând cu Austrian Airlines până la Viena, apoi cu un avion cu elice până la Salzburg, în care asculți Mozart la decolare.

 

Dacă există o întârziere de la București, care te face să crezi că nu mai prinzi zborul de legătură, o dată ajunsă în Viena alergi prin tot aeroportul urlând ‘DAȚI-VĂ FRAIERILOR!!!!’, pentru ca ulterior să îți dai seama că te-ai pierdut de grup.

Apoi începi să alergi în sens opus, urlând ‘NU PE ACOLO!!!!!’ atunci când mai vezi niște români. E simplu!

Dar despre rateurile mele de orientare vom vorbi altă dată, fiindcă acum trebuie să trecem la lucrurile mai importante.

 

Ce să faci la Salzburg

 

1 Închiriază o bicicletă și mergi la Palatul Hellbrun

Eu sunt de o sportivitate rară, în sensul că mi-e lene tot timpul. Cu toate astea, CELE MAI MIȘTO ore la Salzburg mi s-au părut alea pe care le-am petrecut pe bicicletă, pentru că împrejurimile sunt absolut minunate, iar orașul este foarte bike-friendly.

 

Am pornit din centrul orașului, pe o vreme perfectă pentru bicicletă și am continuat pe lângă lacurile cu rațe de lângă Leopoldskron, trecând printre case austriece și pârâuri care susurau agale.

M-am oprit doar atunci când, în fața mea am văzut-o pe Mazilu căzând spectaculos de pe bicicletă în timp ce încerca să filmeze niște vaci. Secvența se regăsește în acest video, iar eu râd ca proasta de fiecare dată când o văd.

O julitură mai târziu și niște vaci sătule să apară în selfie-uri, am ajuns cu toții la Palatul Hellbrun. Hellbrun este o bijuterie de vilă-palat în stil baroc, celebru pentru ‘jocurile cu apă’. A fost construită de arhiepiscopul Von Hohemes, iar totul aici funcționează prin energia apei (respectiv presiune).

Hellbrun a fost super avangardist la vremea lui, nu doar pentru utilizarea apei ca formă de energie, ci și fiindcă acest arhiepiscop cu probleme psihice avea o pasiune dementă, de a-și stropi invitații în mod neașteptat – de aceea există o grămadă de stropitori ascunse în scaune, în tavane, în pereți. Evident, toate sunt în continuare funcționale, așa că ghida noastră austriacă foarte simpatică se amuza apăsând pe butoane, stropindu-ne și transformându-ne într-un concurs de tricouri ude.

 

2 Vizitează Piața Grünmarkt

După ce am terminat vizita la Hellbrun, am tras o masă românească, în sensul că ne-am întins păturile în parcul palatului și am făcut un picnic. Cu niște cârnați excelenți (cei mai buni pe care i-am mâncat anul ăsta), înveliți în usturoi și piper, cu niște brânză locală fantastică și niște prăjituri SENZAȚIONALE.

De unde am produs toate acestea? v-ați putea întreba.

Din piața Grünmarkt din centrul Salzburgului, unde am cumpărat tot ce am văzut cu ochii, apoi am plasat marfa în coșurile bicicletelor și le-am plimbat la Hellbrun. Încă mi-e dor de cârnații ăia și de prăjitura cu mac și prune.

 

3 Urcă la fortăreața Hohensalzburg

La fortăreața Hohensalzburg se ajunge cu funicularul, chestie care a prilejuit jumătate de zi de repetat aceeași glumă cu ”furnicular” încontinuu. Spre tristețea mea, de la un punct încolo nimeni nu mă mai asculta, fiindcă toată lumea era ocupată să pozeze cât de frumos se vede Salzburgul la vale.

 

Chiar și Mazilu începuse să mă ignore, fiindcă luase urma unui miros de pâine. Nasul ei de golden retriever care ne-a dus până la urmă la Stiftsbäckerei St. Peter, cea mai veche brutărie din Salzburg, din incinta fortăreței, unde am cumpărat chifle cu stafide, cele mai bune din viața mea.

4 Mergi la cursul de gătit Edelweiss

Insist să mergeți să faceți asta, fiindcă la Edelweiss Cooking School am găsit unul dintre cele mai mișto cursuri de gătit la care am fost. Porque?

a) durează 2 ore, deci e super eficient
b) înveți două deserturi tradiționale, pe care – credeți-mă – o să vreți să le faceți și acasă, fiindcă sunt mega simple

Noi am pregătit ștrudel cu mere și – ATENȚIE – noua mea dragoste, Salzburger Nockerl.

Acesta este format din turnulețe de bezea moale –  de fapt, mai degrabă un sufleu pufos și cremos, cu gust de ou și vanilie, care se topește în gură și care trebuie mâncat imediat, ca să nu se dezumfle. Ssssuper bun!

5 Mergi la Mozart Dinner Concert

În sala barocă de lângă biserica Sfântul Petru se ține Mozart Dinner Concert, acest concept care îmbină mâncarea (desigur) și muzica. Adică, între felurile de la cină, servite la lumina lumânărilor asculți Flautul Fermecat și niște Don Giovanni.

Ceea ce mă face să mă gândesc că poate mult mai multă lume ar merge la operă dacă ar exista și mâncare în program – Mozart Dinner Concert în Salzburg e cam întotdeauna fully booked.

 

Ce să mănânci la Salzburg

AH, partea mea preferată. Zilele în Austria au fost ceva ce am denumit ‘fat camp’, fiindcă am mâncat lucruri bune fără să ne oprim. Apoi cineva mi-a explicat ce înseamnă fat camp de fapt și m-am potolit.

 

Restaurant M32

Șeful absolut al tuturor restaurantelor la care am mâncat în Salzburg este M32. VĂ ROG, dacă vizitați orașul chiar și pentru câteva ore, lăsați tot și mergeți acolo să mâncați următoarele.

Baked head (veal) with roots – adică ceva cap de vițel prăjit, cel mai bun antreu din lume

Tagliolini with morel, spinach and tomatoes – adică paste cu zbârciogi, de care toată lumea de la masă a fost super impresionată

Creamy chanterelles with bread dumpling –  ACESTE CIUPERCI (în română sunt gălbiori, apropo) sunt un vis cu smântână, din care probabil aș putea să mănânc 2kg fără să respir.

Imlauer Sky Bar

Aici comandă beef cheek with truffled polenta, adică obraz de vițel, o carne super fragedă, plină de gust și care se topește aproape, cu polenta cremoasă și aromată cu trufe. (Polenta nu e fix mămăligă, în caz că aveați dubii de ce folosesc cuvinte futuriste).

 

Berăria Stiegl

După ce faci un tur al berăriei Stiegl, o bere cu tradiție în Salzburg, oprește-te să comanzi această situație, plină de coaste de porc, porumb, cotlet de porc, ciolan și cartofi.

NOM!

 

****

Cam atât din Salzburg. Urmează episodul al doilea, în care mergem să facem sport și să cădem în râurile austriece la Area 47 în Tirol! Stay tuned.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9
3 Comments
  • Maxxine
    June 19, 2017

    vreau si euuu ochelari ca Mazi :(((( de unde sunt? …ontopic – super fain! 🙂

    • mazilique
      June 19, 2017

      sunt de la Celine si modelul se numeste Marta. cred ca ii mai gasesti la Optiblu (si probabil la sotia unui taximetrist din Salzburg, ca eu i-am uitat in masina :-/)

      • Maxxine
        June 19, 2017

        merci fain. sorry 4 your lost! iti stau foarte fain, mai ales ca stii de unde sa ii cumperi 😉 tschüss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *