Porridge de ovăz cu prune uscate în sirop

By Wednesday, April 26, 2017 2 , , , 8

Am vrut să scriu ”terci”, jur, pentru că avem echivalent în română pentru PORRIDGE, dar pur și simplu mă deprima ideea de a avea acest cuvânt în titlul unui articol pe blog.

Deci toată lumea va trebui să se resemneze cu porridge.

***

De Paște am fost într-o vacanță scurtă, dar intensă în Tenerife. (Categoria de concedii scurte, dar intense sunt alea competitive, în care ajung complet albă și încerc să mă bronzez accelerat, turnând pe mine o sticlă de ulei de plajă și rulându-mă pe șezlong ca un cartof prăjit, în încercarea de a ajunge în două zile ca Beyoncé).

O mare obsedată a micului dejun hotelier ce mă aflu, fiecare dimineață din orice vacanță arată la fel: mă îndop timp de 30 de minute fără să respir, cu orice găsesc la bufet, apoi îmi petrec restul zilei arătând ca și cum am înghițit o minge de baschet.

La micul dejun al hotelului de tura asta existau două chestii senzaționale:

  • churros!!!  *inimioare inimioare*
    și
  • porridge, pe care eu l-am combinat complet inovativ cu ceva pe care scria plums in sauce (dar erau de fapt prune uscate în sirop, care în engleză se numesc prunes)

Întoarsă acasă, am început să încerc să reproduc această treabă în fiecare zi. A durat vreo două încercări să îmi dau seama că nu trebuie să fierb ca o disperată prunele uscate, timp de juma’ de oră, fiindcă tot ce reușeam era să fac să trăsnească toată bucătăria a țuică. Prunele trebuie doar ținute în lichid fierbinte până se înmoaie.

De asemenea, va trebui să ajustați cantitatea de lapte dacă vreți o consistență mai moale / mai lichidă.

 

Porridge de ovăz cu prune uscate în sirop

20 de minute / 2 porții

50g fulgi de ovăz
200-300ml de lapte
4 linguri de zahăr
10 prune uscate
sirop de arțar / miere pentru servit

 

1 Pune fulgii de ovăz la fiert cu 200ml de lapte, la foc mediu. Adaugă o lingură de zahăr. Lasă-i să fiarbă până se înmoaie și absorb din lapte, amestecând din când în când (o să dureze vreo 10-15 minute, în funcție de cât de moi vrei să fie fulgii).

2 Între timp, pune prunele într-o crăticioară, toarnă apă cât să le acopere și adaugă cele 3 linguri de zahăr. Lasă-le să fiarbă câteva minute la foc mic, cât să se înmoaie, apoi scoate prunele pe o farfurie. Continuă să fierbi apa cu zahărul, cu grijă, la foc mediu, până când apa scade și devine un sirop caramelos. Pune prunele în sirop și amestecă.

3 Pune porridge în bol, adaugă câteva prune cu sirop deasupra și toarnă sirop de arțar deasupra.

***

Acum să vă las și niște muzică de salsa, să nu ziceți că ați venit degeaba.

8
2 Comments
  • Claudia
    August 20, 2017

    Hola!
    O urmaresc pe Lorena Buhnici …..si am ajuns sa vad interviul ei cu tine.
    Am devorat aproape toate interviurile ei, dar al tau m-a facut sa-ti caut si blogul, m-a intrigat sa vad despre ce scrii.
    Prima postare deschisa e cea cu Porridge-ul de ovaz. Imi place felul in care scrii, esti fooooarte amuzanta!
    Am fost si eu in Tenerife in primavara si in fiecare zi am mancat acest “terci”, care e extraordinar.
    ….si mi-ai pus capac cu melodia de la sfarsit, pe care am intonat-o vreo luna dupa Tenerife. Ajunsesem si la festivalul de la Santa Cruz si acolo am auzit-o de cateva ori.
    N-am lasat nimanui un comment pe blog, dar vroiam sa-ti spun ca abia astept sa-ti citesc cat mai multe postari!
    Esti tare! 🙂

    Claudia

    • Oana
      August 29, 2017

      MULTUMEEEESC, Claudiaaa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *