Aventurile unei blonde cu un robot care prăjește cu aer

By Wednesday, April 19, 2017 2 , , , , 11

Dacă nu e prima dată când citiți acest blog de un succes răsunător, v-ați prins că deseori subliniez cât de leneșă sunt – în viață (în general) și în bucătărie (în particular).

Acum, convingerea mea personală este că, dacă nu existau oameni leneși, nu am fi ajuns nici la jumătate dintre invențiile omenirii. Spre exemplu, acum am fi bătut albușurile cu telul ca fraierele, iar mixerele ar fi fost un vis frumos. Așadar, mai degrabă decât să cataloghez lenea ca un defect, eu îl văd ca o atitudine care face omenirea să evolueze. Eee?

***

Și fiindcă am lămurit încă un aspect existențial al vieții la început de săptămână, ca să nu ziceți că ați scrollat degeaba pe Facebook, o să trec la motivul pentru care ne-am adunat aici.

Săptămâna trecută mă aflam într-un grup conspirativ, iar cineva îmi povestea despre un aparat de bucătărie, nou lansat, pe nume Philips Airfryer (eu mă învârt în cercuri de persoane care au dezbateri aprinse despre maioneză și roboți de bucătărie).

Mi se descria că e o generație nouă, că pui mâncarea în el cu mult mai puțin ulei decât ai folosi în mod normal în mâncărurile respective, deci e mult mai sănătos, fiindcă gătești cu mai puține grăsimi, știți voi, chestii pe care eu nu le înțeleg.

Așa că am zis:

”LASĂ ASTA.

FACE SINGUR DE MÂNCARE?”

***

Motiv pentru care, o zi mai târziu, căram un AirFryer în portbagaj. În calitate de persoană care pune ceapa în robot la tocat în 99% din cazuri (și nu o toacă manual), trebuia să văd ce se întâmplă.

La exterior, Philips Airfryer arată ca oul cu care Darth Vader a participat în copilărie la concursul ‘decorează singur ouăle de Paște’ de la școală.

Este MEGA simpatic și compact.

O să vă las două rețete mai jos, pentru că sunt fată – salon, dar o să vă zic întâi ce mi-a plăcut mie cel mai mult la AirFryer, în cazul în care plănuiți să faceți niște shopping calitativ cu prima de Paște.

 

PRACTIC, tot ce trebuie să faci e să pui mâncarea în el, care nu doar că se face singură, ci – cel mai important – este DEMENȚIAL de bună. Ce face el este (după cum îi spune și numele, pentru cei care nu și-au ratat examenul Cambridge Proficiency) este să prăjească cu aer.

2 Se folosește cu minimum de efort. În majoritatea cazurilor, tot ce trebuie să faci este să ungi carnea/cartofii/ce faci tu acolo cu niște ulei, să setezi temperatura și timpul de gătire și să aștepți. Apoi scoți coșul și răstorni mâncarea.

3 IMPORTANT PENTRU BLONDE. Știți cum, după fiecare chestie prăjită în bucătărie, îți trăsnesc părul și hainele a mâncare. EI BINE, după ce am băgat vreo trei ture de cotlete de miel la Airfryer, efectul ăsta era muuuuult mai subtil. Adică aveam doar o notă subtilă de miel, care s-a dus în 5 minute, iar asta fiindcă am stat cu nasul în aparat tot timpul.

4 Folosești mult mai puțin ulei, ceea ce înseamnă că totul are un gust mai lejer.

5 Face cei mai buni cartofi prăjiți din lume în vreo 20 de minute. Și nu trebuie să speli aragazul dup-aia și nici o mie de tigăi și nici faianța Și nici nu trebuie să lași cartofii la scurs pe șervete de hârtie pentru că, așa cum am explicat la punctul 3, nu ai pus așa mult ulei.

 

Acum, balonașelor, vă las cu două rețete, pentru că poate vă era foame.

Cotlete de miel cu cartofi noi la Airfryer

2 porții / 20-30 de minute, plus timpul pentru marinat

Pentru marinadă:
3 linguri melasă de rodii
3 linguri ulei de măsline
zeama de la 1/2 lămâie
fulgi de ardei iute

6 cotlete de miel
600g de cartofi noi
câteva fire de rozmarin
ardei iute roșu, tocat mărunt
1 pungă mix de frunze de salată
2 cepe verzi, feliate

1 Amestecă toate ingredientele pentru marinadă, pune-le într-un castron sau o pungă zip-lock și adaugă cotletele. Asigură-te că sunt acoperite de marinadă. Lasă-le la frigider 1 oră sau (preferabil) peste noapte, pentru a căpăta aromă. Scoate-le din frigider cu jumătate de oră înainte de a te apuca de gătit.

2 Taie cartofii noi în jumătăți, pune-i într-un castron și tăvelește-i prin ulei de măsline, sare și rozmarin. Pune-i în coșul Airfryer-ului și setează temperatura la 160 de grade timp de 10-15 minute. Apoi, mărește temperatura la 200 de grade și mai lasă-i 10 minute (verificând să nu se ardă). Scoate-i într-un bol și pune un capac peste ei.

3 Scoate cotletele de miel din marinadă și pune-le în coșul Airfryer. Setează temperatura la 200 de grade și timerul la 5 minute. Apoi, verifică dacă coletele sunt pe gustul tău (dacă ți se par prea rare sau medium rare înăuntru, mai pune aparatul la 180 de grade câteva minute).

4 Între timp, amestecă frunzele de salata cu ceapa verde și niște ulei de măsline, sare și piper și întinde-le pe un platou. Scoate cotletele din Airfryer și întinde-le peste salată, alături de cartofi. Presară ardei iute și BAM!

SO GOOD.

 

Latkes (chiftele de cartofi, păstârnac și verdețuri)

2 porții / 20-30 de minute

(o rețetă preluată din Jerusalem, cartea lui Yotam Ottolenghi și a lui Sami Tamimi)

300g de cartofi albi, decojiți și dați prin răzătoare
100g de păstârnac, curățat și dat prin răzătoare
3 cepe verzi, feliate subțire
2 ouă
1 lingură de amidon

Pentru gătit
2 linguri ulei de măsline

Pentru servit
zeama de la 1/2 lămâie
1/2 cutie de smântână

1 Clătește cartofii, stoarce-i de apă cât poți de puternic, apoi întinde-i pe prosoape de hârtie și lasă-i până când sunt complet uscați.

2 Apoi, amestecă toate ingredientele într-un bol (mai puțin  uleiul, smântâna și zeama de lămâie), cu sare și piper din belșug.

3 Formează cu mâna chiftele cu grosimea de aproximativ 1/2 cm, unge-le cu ulei de măsline și pune (câte încap) în coșul AirFryer-ului. S-ar putea să fie nevoie să le gătești în două tranșe.

4 Setează AirFryer-ul la 180 de grade și 10 minute. La finalul timpului, dacă nu sunt rumenite, mărește temperatura la 200 de grade și mai lasă-le câteva minute. (Întoarce-le dacă vrei să se rumenească pe ambele părți.)

5 Amestecă smântâna cu zeama de lămâie și servește latkes alături.

 

KABOOM!

 

 

 

 

 

 

 

11
2 Comments
  • Teodora
    April 19, 2017

    In primul rand, nu se numeste lene ci o combinatie intre maximizarea eficientei, optimizarea resurselor si conservarea energiei proprii. We rock! 😀
    In al doilea rand, I need this in my life. Sambata am facut cotlete de miel la tigaie. Luni dimineata inca adulmecam miros de miel, chiar daca am lasat geamurile larg deschise (din avantajele de a avea bucatarie deschisa).

    • Oana
      April 25, 2017

      POINT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *