Ciorbă de ștevie cu lobodă. Și primăvara cu Lolo

By Sunday, March 19, 2017 2 , , , 12

Unele dintre puținele momente romantice din viață mi se întâmplă primăvara, în perioada în care începe să apară ștevia în piață.

Mai exact în weekenduri și, mai precis, sâmbătă dimineața. E cam singura rutină pe care o am de-a lungul anului, fiindcă sunt constrânsă de faptul că:

A) ștevia dispare din piață cam într-o lună
B) perioada de glorie a șteviei se suprapune cu perioada ploilor de primăvară, care creează bălți în fiecare dimineață

 

Bălțile sunt importante în această poveste

nu fiindcă aș avea eu o pasiune dementă pentru ele, ci pentru că sunt pe locul 3 în TOP CHESTII PE CARE LE IUBEȘTE LOLO (pe primul loc e mâncarea, apoi mingea de tenis).

Așa că, de patru ani jumate, de când există vaca blondă și supraponderală în viața mea, aproape în fiecare sâmbătă dimineață din martie se întâmplă următoarele:

 • îmi pun cizmele de cauciuc și mă dau cu rimel
 • pun câinele în mașină
 • mergem în parcul Izvor (întotdeauna acolo, e cel mai mișto parc dacă ai câine)
 • Lola găsește 3-4 bălți în care să se relaxeze, obosită fiind după ce i-am aruncat mingea

 • mergem spre mașină, în timp ce diverși oameni din parc se opresc să o întrebe ‘vaaaai, ce ai făcut, tu o fetiță așaaa frumoasăăă, te-ai murdărit’, iar Lolo sare pe ei și îi umple de noroiul care îi pică de pe blană heheheeh
 • pun câinele în mașină și mergem la piața volantă de la Nerva Traian (întotdeauna acolo), cu muzica dată foarte tare (de obicei ceva hip hop super intelectual), de unde produc toate ingredientele pentru ciorbă de ștevie și lobodă
 • eu și câinele meu ud ajungem înapoi acasă, unde ea adoarme lemn și eu fac ciorbă în timp ce dansez
 • apoi mănânc vreo doi litri de ciorbă într-o oră
 • ceea ce mă face să nu mai pot să mă mișc toată după amiaza
 • iar seara când trebuie să ies în oraș nu pot să port rochii mulate fiindcă sunt convexă

Această rutină artistică parc Izvor-baltă-piața Nerva Traian-ciorbă se întâmplă oriunde aș locui (am schimbat destul de multe case în ăștia patru ani) și e valabilă doar în weekenduri.

 

Plus că îmi place ștevia de mor.

Desigur, și săptămâna asta s-a repetat povestea. După o dezamăgire spectaculoasă zilele trecute, mai exact atunci când am aflat că Nicki Minaj nu-și scrie singură versurile (?!?!?!!?) – totuși a scos ceva piesă nouă și ABSOLUT BESTIALĂ pe care am ascultat-o în drum spre piață – am reușit să fac ciorbă și totul a fost ok în Univers.

 

Ciorbă de ștevie și lobodă

Preparare: 30 minute

6 legături de ștevie
3 legături de lobodă
500-750ml de borș
1 legătură de ceapă verde
1 legătură de leuștean, tocat
2 linguri de ulei
3 ouă
1 cutie de smântână cu 30% grăsime

1 Spală ștevia, curăță cozile mai groase și tai-o în fâșii.  Spală loboda și rupe codițele mai groase. (Nu te stresa dacă ți-e lene să o cureți foarte bine, cozile se îmoaie oricum la fiert). Feliază subțire ceapa verde

2 Încinge uleiul într-o oală mare – eu folosesc o cratiță de fontă – și călește ceapa verde până se înmoaie. Toarnă 1,5l de apă în oală, săreaz-o și, atunci când fierbe, adaugă ștevia tăiată fâșii. Când aceasta începe să se înmoaie, adaugă loboda și mai lasă totul să fiarbă 2 minute.

3 Când frunzele sunt moi, stinge focul și toarnă jumătate din borș, apoi gustă și mai toarnă până ți se pare suficient de acră. (Nu-l pune pe tot din prima, că dup-aia nu-l mai scoți). Mai adaugă sare dacă e nevoie și adaugă leușteanul.

4 Bate ouăle într-un castron și adaugă-le în oală, amestecând rapid, până formează franjuri.

5 Apoi pune ciorba în boluri, cu o tonă de smântână și aia e.

 

****

Acum mergeți la piață până nu vă fac un playlist mai mare cu Nicki Minaj și Ariana Grande și nu vă povestesc iar aventuri cu farfurii.

PA!

12
2 Comments
 • Merat
  March 20, 2017

  Sounds like an awesome little ritual 🙂 Imi plac tare diminetile cu piata si prospetime si ceva blanos in the corner (in cazul meu, pisoi) 🙂

 • Teodora
  March 23, 2017

  Am băloşit cu gândul la ciorba asta de când ai postat rețeta iar acum am reușit să o fac.
  Plus că am găsit în piață și urzici din care voi găti o mâncărică fără rântaş.
  Iar pentru desert cred că aș putea ieși liniștită la păscut în curte ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *