Gnocchi cu sos de brânzeturi, la cuptor

By Tuesday, December 20, 2016 4 , , 7

Dacă chiar aveați curiozități despre programul meu artistic de iarnă, să știți că de vreo lună am o perioadă de teste cu sosuri din diferite brânzeturi. Pentru că a durat foarte mult să mă lămuresc ce-mi place, am început după cum urmează:

– am gătit un sos după ureche

– apoi după ce-mi imaginam eu că am mâncat acum câteva luni la un restaurant italienesc

– și după o rețetă australiană de pe un site dubios

– pur și simplu cu ce aveam în frigider.

 

În mod surprinzător, nu a funcționat cum îmi doream eu. Până când n-am luat la rând toate cărțile italienești din casă, nu m-am prins ce făceam aiurea. Rețeta care mi-a salvat căutările nocturne (pentru că făceam asta seara târziu) a venit de la Nigella Lawson, mai exact din cartea Nigelissima, fiindcă – se știe! – cine poate să adapteze rețete din Italia mai bine decât britanicii?

Atunci mi s-a aprins și beculețul care nu știa ce făceam greșit. În rețeta ei, Nigella folosește pentru sos o cutie de MASCARPONE, ingredient care mie nu-mi dăduse prin capul blond. De atunci, mascarpone a devenit baza mea pentru sosurile de brânză, fiindcă gustul delicat și consistența cremoasă îl fac perfect ca punct de pornire. Ulterior, poți adăuga aproape orice brânzeturi vrei – mie îmi place să las varianta simplă, cu parmezan.

(Iar dacă tot am deschis subiectul, înainte de rețetă vreau să vă împărtășesc ceva ce am descoperit acum doi ani și care mi-a schimbat viața. Dacă pui două linguri de mascarpone în piureul de cartofi, la final, atunci când amesteci cu unt, acesta devine UN VIS cu brânză. You’re welcome.)

 

gnocchi-cu-branza-la-cuptor-mascarpone

Gnocchi gratinați, cu brânzeturi

30 de minute / 2 porții

250g de mascarpone Granarolo
50ml de lapte
3 linguri de parmezan ras
600g de gnocchi
1 lingură de pesmet (eu am folosit proaspăt)

 

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade și pune o oală cu apă la fiert.

Toarnă laptele într-o cratiță încăpătoare și amestecă-l cu brânza mascarpone, folosind un tel. Pune cratița la foc mediu. Când începe să fiarbă, ia amestecul de pe foc și încorporează 2 linguri de parmezan, până obții un sos omogen. Presară piper proaspăt râșnit, gustă și mai adaugă sare dacă are nevoie.

Sărează apa pentru gnocchi și gătește-i conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Scurge gnocchi și amestecă-i ușor cu sosul. Transferă totul într-un vas pentru cuptor, astfel încât gnocchi să fie în strat uniform. Amestecă restul parmezanului cu pesmetul și presară-le deasupra.

Dă vasul la cuptor 15 minute, până când toppingul este rumen.

Scoate gnocchi din cuptor, lasă-i să se răcească 5 minute, apoi servește-i.

 

***
Și ziceți acum, vreți să știți în cât timp am mâncat eu o tavă din asta? Aștept pariuri.

 

 

 

 

 

 

7
4 Comments
  • Merat
    December 20, 2016

    Stiu ca nu mi-a cerut nimeni parerea, dar cum am executat un mac ‘n cheese foarte muncit de curand, vreau sa impart cu lumea descoperirea mea. Topping-ul de pesmet poate fi facut din pesmet si parmezan (duuuh) plus 1-2 catei de usutori pisati. Se amesteca tot si se caleste putin in unt intr-o tigaie inainte de a se pune peste paste si apoi la cuptor. It smells amazing, it givs an extra flavour, it doesn’t overpower 😀

    • Oana
      December 20, 2016

      USTUROI, DA! mulțumesc, data viitoare mă ocup :))

  • Mari
    December 20, 2016

    Mai sa fie!… numai ce aveam o punga de gnocchi in fundul dulapului pe care o tot ocoleam din lipsa de idei. I feel inspired now!

    Abia astept sa incerc si piureul de cartofi cu mascarpone. Thx for the hint!

    Imho: 10 min.

    • Oana
      December 22, 2016

      hahaha nu. juma de ora. nu sunt asa de campioana 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *