Tocăniță dulce-iute de porc și cuburi de ananas

By Monday, November 28, 2016 1 , , 4

Da, știu. Aceasta este o tocană de cuburi de porc fraged și ananas dulce, într-un sos bogat. Și este fix la fel de bună cum arată în poză, poate chiar mai bună.

PORC + ANANAS = *happiness forever*

 

De ceva vreme, am o minipasiune pentru ananas în feluri sărate – desigur, atunci când nu pregătesc la desertul meu favorit de vară, ananas pe grătar, cu sos de caramel și frișcă. Evident, cele mai mișto combinații de feluri principale cu ananas sunt cele asiatice, dar și Mexicul și-a făcut datoria în acest sens, astfel încât cele mai bune tacos pe care le-am încercat  (n-am fost în Mexic, doar am testat o rețetă din Good Food, d’OH) au fost cu salsa de ananas în ele.

Dar zilele astea e frig afară acum și, oricâtă prăjitură cu vișine aș mânca, tot simt nevoia de tocănițe, iar preferatele mele ABSOLUTE sunt cele ușor dulci și preparate încet, la cuptor, gătite până când carnea devine fragedă, iar toate aromele ananasului se transferă și în sos. Dacă încă nu plec în concediul exotic la care visez de un an (poate în februarie, totuși), măcar gusturile să mă ducă în vacanță.

BUN.

Două mențiuni scurte, apoi ne apucăm ne treabă. (De fapt doar voi, că eu deja am mâncat jumătate de kilogram de tocană azi.)

1 Carnea de porc poate fi din orice bucată care se pretează la a fi gătită la temperaturi joase: eu am folosit spată, dar merge și pulpă la fel de bine.

2 Pe ananasul meu preferat îl cheamă Dole și am o relație apropiată cu el de foarte mulți ani, în sensul că de obicei mănânc o conservă întreagă ca desert sau, ca astăzi, îl pun în rețete. Pentru gătit prefer varianta cuburi pentru că sunt o persoană foarte  leneșă practică. Plus că își păstrează culoarea aurie super caldă după două ore în cuptor, iar textura e la fel.

tocana-porc-si-ananas

(FUNNY STORY, zilele trecute eram la o masă cu niște oameni și am aflat că există oameni care nu beau compotul din conserva de ananas, ci mănâncă doar fructele. ALO?!?! Nu înțeleg.)

 

ÎNAPOI LA REȚETĂ. Să-mi trimiteți poze dacă o faceți.

 

Tocăniță dulce-iute de porc și cuburi de ananas

(preparare: 3 ore)

 

1 lingură ulei de floarea-soarelui
1 kg spată de porc, tăiată în 2 bucăți groase
1 ceapă, tocată
2 căței de usturoi, feliați
1 ardei iute (sau doi, după gust), feliați
3 linguri de zahăr brun
1 lingură pastă de roșii
2 linguri sos de soia
600 ml supă de pui
150-200g cuburi de ananas din conservă Dole Tropical Gold

Încinge uleiul într-o cratiță mare, care poate fi dată și la cuptor (de fontă, par example). Presară sare și piper pe carne și rumenește fâșiile pe fiecare parte. Scoate-le din cratiță și pune-le deoparte. Pune ceapa în grăsimea rămasă în cratiță, acoper-o cu un capac și călește-o 5 minute, până se înmoaie. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade.

Adaugă usturoiul și ardeiul iute în cratiță, lasă-le 1 minut, apoi adaugă zahărul și pasta de roșii. Când zahărul s-a topit și amestecul formează un sos, pune carnea la loc în cratiță, toarnă sosul de soia și supa. Adaugă bucățile de ananas în loc în loc.

Când începe să fiarbă, acoperă parțial cratița și dă-o la cuptor timp de 2 ore sau 2 ore și 30 de minute. Atunci când e gata, porcul trebuie să fie fraged.

Scoate cratița din cuptor, transferă carnea pe o farfurie și tai-o în cuburi. Pune cratița cu sos și ananas  pe foc și lasă amestecul să fiarbă până obții un sos lipicios. (În acest punct, dacă nu are consistența dorită, poți presăra puțin amidon).

Pune carnea la loc în cratiță, amestecă și servește.

***

Asta e tot. Desigur, pentru o variantă mult mai rapidă (rețeta asta e mai mult pentru weekend), folosește pulpe de pui în loc de porc.

 

BYE NOW.

 

 

4
1 Comment
  • cartuse
    February 23, 2017

    Da. Deci da. Deci e ȘI mai bună decît pare din poză. S-a mîncat cu oftaturi, se va repeta cît de curînd, s-a salvat rețeta, cineva o să fie trimis să cumpere o valiză de conserve de ananas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *