Pate de ton cu unt, probabil cel mai bun aperitiv din lume. Și niște clătite

By Friday, November 11, 2016 6 , 9

Importanța acestei postări pe blog este rară. Vă amintiți, probabil, frenezia mea cu ton de săptămânile trecute?

Desigur, nu s-a terminat încă și sper să mă liniștesc înainte să mă transform într-o conservă de ton sau un dovleac plăcintar, dovleacul fiind celălalt ingredient din care am mâncat cel puțin 300g pe zi în ultima vreme. Îi mai dau, însă, timp până la Crăciun, când probabil o să încep dieta mea de iarnă cu două pulpe de rață pe zi, plus cartofi.

Dar, până atunci, vreau să mă laud singură fiindcă am descoperit CEL MAI BUN PATEU pe care l-am făcut în ultimii ani și am fost siderată de propriul talent timp de o oră. Are DOAR 4 ingrediente și se face în – ATENȚIE – 3 minute.

 

Fiindcă plesneam de mulțumire, am sunat-o pe Mazilu.

– Esmeralda?

– Da, Esmeralda?

– Știi pateul ăla de ciuperci pe care îl făceam noi tot timpul la revistă?

– Meh, da.

– AM FĂCUT CU TON ÎN ULEI DE MĂSLINE, ȘTII CE BUN E?

– Sunt urcată pe o scară de doi metri, pozez o faianță albastră, lasă-mă în pace, te sun eu mai încolo.

Pentru că a uitat să mă sune înapoi, l-am mâncat cu mare succes SINGURĂ, dar probabil în luna viitoare o să îl fac oricui îmi intră în casă.

Cealaltă chestie senzațională, pe lângă gust și faptul că e gata în – repet!  – 3 minute (hai 5 dacă sunteți genul care spală vasele pe loc), e că are doar patru ingrediente și e foarte posibil să le ai deja prin bucătărie.

Deci.

Pate picant de ton cu unt și chipsuri tortilla iuți

(aproximativ 300g)

pate-ton

100g de unt, tăiat cuburi

1 conservă de ton RIO Mare în ulei de măsline, scursă

3 ardei iuți murați în oțet, din borcan

3 fileuri de anșoa

ceapă verde, pentru presărat deasupra

Pentru chipsuri

3 lipii tortilla

ulei de măsline

fulgi de ardei iute

Puneți toate ingredientele pentru pate, mai puțin ceapa, în robotul de bucătărie (cu lama de tocat) și mixați-le până devin o pastă fină. Gustați și vedeți dacă trebuie piper. (Sarea și-o ia din anșoa.) Presărați ceapa.

Preîncălziți cuptorul la 200g. Tăiați lipiile tortilla în chipsuri, stropiți-le cu ulei de măsline, presărați fulgi uscați de ardei iute deasupra și dați-le la cuptor până se rumenesc.

GATA.

 

Acum, a doua rețetă cu care mi-am ocupat serile, fiindcă asta e PERFECTĂ pentru cină (dar și pentru prânzul de a doua zi). Știți voi serile alea în care vii praf de oboseală de la muncă și vrei ceva bun și rapid și eventual să nu trebuiască să dai șapte ture de piață pentru ingrediente?

I HAVE IT.

 

Clătite cu ton, porumb, sos alb, cu topping de cașcaval și ceapă verde

4 porții, 40 de minute

pate de ton

4 lipii tortilla

1 conservă de ton RIO Mare în ulei de măsline, scursă

1 conservă mică (160g) de porumb boabe, scursă

40g de făină

200ml de lapte

1 linguriță de muștar

50g de cașcaval maturat, ras

3 fire de ceapă verde

1 Încinge cuptorul la 200 de grade. Taie partea albă a cepei verzi și toac-o, apoi toacă separat frunzele verzi. Pune untul, făina, muștarul și laptele într-o tigaie nonaderentă, presară sare și piper și amestecă încontinuu la foc mediu, până când amestecul se îngroașă. Ia cratița de pe foc și încorporează porumbul și tonul.

2 Încălzește lipiile tortilla conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Împarte amestecul de ton pe fiecare lipie și rulează lipiile ca pe clătite. Aranjează-le într-un vas de copt. Presară brânza rasă și ceapa deasupra clătitelor și dă-le la cuptor 30 de minute, până când toppingul e rumen.

 

***

Atât pentru azi.

Aștept să faceți (mai ales!) pateul ăla și să îmi scrieți cuvinte elogioase ulterior.

Pups.

9
6 Comments
  • Mada
    November 15, 2016

    Am facut sambata pateul acela si cu aceasta ocazie iti transmit gandurile mele elogioase 🙂 Si am tot facut prajitura anterioara care a devenit my all time favorite, pe care am adaptat-o cu niste visine si cirese din compot.

    • Oana
      November 16, 2016

      haba haba, ma bucur 😀

  • Stefan
    November 16, 2016

    Nu e buna mah! Nu intra deloc.

    • Oana
      November 16, 2016

      CE??????

  • eM
    November 17, 2016

    A-ha, 3 minute zici? Hai ca fac in week-end si revin cu reclamatii. 🙂

  • Corina Cristea
    December 21, 2016

    in seara aceasta am invitati la masa si am ales reteta ta de pate de ton.. revin cu remarci 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *