Sandvici tuna melt și cartof dulce cu ton și smântână

By Wednesday, October 12, 2016 2 , , 8

Sau ‘cum să rezolvi micul dejun ȘI prânzul cu doar o conservă de ton.’

 

Talentul meu pentru optimizarea ingredientelor este ceva rar întâlnit. Rivalizează doar cu abilitatea de a intra în minidepresii după vacanțe, ceea ce mi s-a întâmplat weekendul trecut, când mi-am dat seama că nu mai sunt în Grecia.

Din acest motiv, am încercat să produc ceva mic dejun care să îmi amintească de Mediterană, dar m-am trezit cuprinsă de un avânt așa de mare încât am făcut și prânzul în același stil. Mai rămânea să mă dau cu ulei de plajă în timp ce găteam, dar e o idee la care nu renunț așa ușor încă. Poate mai încolo, de Crăciun.

Așadar, mai jos aveți două rețete foarte rapide cu ton, cu care rezolvați două mese în aceeași zi. Allez!

 

1 Sandvici tuna melt

Prima dată am mâncat tuna melt la un restaurant acum câteva săptămâni și mi s-a părut atât de mișto încât am zis că TREBUIE să fac și eu acasă. Este cea mai simplă și mai rapidă combinație pentru mic dejun, plus că e o schimbare binevenită de la același meniu boring cu ouă-șuncă-ceva brânză.

tuna-melt

o chiflă albă, proaspătă

1/2 conservă de ton RIO Mare în ulei de măsline, scurs

1 lingură de maioneză

2 lingurițe zeamă de lămâie

50g de brânză Cheddar (sau orice brânză care se topește ușor la temperaturi mari)

Preîncălzește cuptorul pe funcția grill. (Aia e o opțiune de la cuptoare electrice. La alea cu gaz, dă flacăra mare). Taie chifla în jumătăți pe orizontală și dă-o la cuptor, până se rumenește pe ambele părți.

Între timp, amestecă tonul cu maioneza și zeama de lămâie, apoi asezonează și gustă.

Scoate jumătățile de chiflă din cuptor , întinde pe una dintre ele amestecul de ton și rade brânză din belșug deasupra. Dă-o din nou la cuptor, până se topește brânza, apoi acoper-o cu cealaltă jumătate de chiflă.

 

Este un vis și puteți să îmi mulțumiți ulterior.

 

2 Cartofi dulci cu ton, smântână și pătrunjel

cartofi-dulci-cu-ton-si-iaurt

Fiindcă mă pornisem deja cu entuziasmul, îmi era poftă și de un prânz cu ton, așa că am scos din bibliotecă o revistă Good Food mai veche și am găsit o rețetă de cartofi dulci cu ton, pe care am adaptat-o cu mare succes, adăugându-i ingrediente până a ieșit ce am vrut.

1 cartof dulce mare

3 linguri de smântână fermentată

3 linguri de ton RIO Mare în ulei de măsline (sau în suc propriu), scurs

1/4 ceapă, tăiată fâșii subțiri

câteva fire de pătrunjel

zeamă de lămâie

Preîncălzește cuptorul la temperatură înaltă. Spală bine cu un burete cartoful dulce, înțeapă-l din loc în loc cu furculița și dă-l la cuptor.

Când e gata, taie-l în jumătăți. Pune deasupra ton, fâșii de ceapă și linguri de smântână, apoi presară pătrunjel și stropește cu zeamă de lămâie.

 

E una dintre cele mai simple rețete făcute în ultima vreme, dar și cea mai de efect.

 

Dar dacă să zicem că nu aveți timp nici de asta…

Există o soluție și mai rapidă. Eu am descoperit-o (iar aceasta e o poveste foarte adevărată) într-o seară din concediul din Grecia. Am adormit după amiaza – probabil făcusem insolație pe barcă, precum Beyonce – și m-am trezit panicată pe la 10 jumate, când deja restaurantele se închideau și eram leșinată de foame. După un semiatac de panică (O SĂ MOR DE FOAMEEE, CE MĂ FAAAC!?), m-am dus la singurul magazin non stop din Skiathos, unde am produs banane, struguri, pâine și trei cutii de pateu de ton RIO Mare. (Se găsesc sub denumirea Pate Soft, ca să știți ce căutați).

conserva-rio-mare

 

Așa că în noaptea aia am mâncat pateu de ton pe pâine timp de două ore, fiindcă se pare că e genul ăla din care nu mai poți să te oprești, în timp ce mă uitam la serialul The Man in the High Castle (și acesta foarte bun!). În concediu pe insulă, da. Să le încercați pe amândouă, preferabil în această combinație.

Partea și mai bună e că acum există pe piață și acest Pate soft de ton ȘI CU PROSCIUTTO (yes, baby), pe care eu îl țin în mod convenabil în sertarul de la birou, lângă cele cinci feluri de ciocolată și capsatoare. E cea mai mișto și rapidă gustare pe care am descoperit-o în ultima vreme.

You’re welcome.

Vorbim.

 

 

 

 

8
2 Comments
  • Ana-Maria
    October 12, 2016

    Draga mea, esti mortala!!!! Te citesc cu drag de ceva timp si ma bucur cand descopar noi retete de la tine. Nu sunt eu mare amatoare de peste, dar tonul il agreez din cand in cand. Sincer, acel pate de peste nu imi suna deloc tentant, dar la felul in care l-ai descris tu, efectiv imi “ploua in gura”!!! Asadar, spune-mi te rog, unde se gaseste acest minunat pate?
    Pupici

  • eM
    November 17, 2016

    Eu nu inteleg ratiunea de a exista a acestui cartof dulce. Ok, cartof it is. E deja perfect, cum s-ar zice, dar si dulce? Am avut vreo cateva tentative dar imi da cu virgula. Ce, cartof obisnuit nu merge? Ba mergeeee. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *