Vacanță în Skiathos. Unde se mănâncă și alte drame existențiale

By Tuesday, October 4, 2016 13 , 35

Mă rog. Era să merg în Thassos, dar a luat foc fix cu câteva zile înainte în mod convenabil, așa că a trebuit să mă reorientez.

Fiindcă acesta este primul meu an de antreprenoriat 100%, asta înseamnă că nu trebuie să îmi iau concediu neapărat vara și că îmi acord singură vacanțe oricând. Cei care sunteți, ca și mine, șomeri freelanceri, veți citi printre rânduri că vara asta a trebuit să muncesc ca o distrusă, în timp ce înmuiam Oreo în lapte, la 36 de grade, plângând pe tastatură că toată lumea e în Grecia și eu nu.

De asemenea, vremea în Grecia e teoretic splendiferă la finalul lui septembrie și poți să produci cazări absolut spectaculoase la trei sferturi din prețul lor original. Așa că am stat în Skiathos, Grecia, între 23 septembrie și 2 octombrie a.c.., în timp ce, la București, primele frunze îngălbenite ale mestecenilor erau purtate alene de vântul de toamnă și se lipeau de flegmele de pe trotuar.

Dar.

Planurile mele idilice în care stăteam întinsă pe șezlong, pe o plajă pustie, înfășurată în tentacule de caracatiță, în timp ce obțineam un bronz perfect la 26 de grade, mă ungeam cu ulei cu SPF 2 (pentru că mai bine mor decât să fiu urâtă), iar un băiat Kostas îmi făcea refill la mojito din 30 în 30 de minute păreau că se duseseră pe penis în primele zile de vacanță.

De ce?

– sau Cum ajungi în Skiathos –

Oamenii normali se duc cu avionul. Noi am fost cu mașina, fiindcă am agreat cu partenerul meu de viață Cosmin (acesta nu e numele lui, dar îi spun așa din motive legale) că ar fi mai distractiv. Astfel,  el urma să îmi spună încontinuu, timp de 11 ore – cât estima Google Maps că o să facem – aceleași bancuri pe care le-am mai auzit de 10 ori, dar pe care le-am uitat. Eu uit absolut toate bancurile, ceea ce înseamnă că râd isteric la aceleași poante. Sună ca și cum aș fi cam proastă, dar adevărul e că îmi răsfăț mintea cu noutăți în fiecare zi. Singurul banc pe care nu îl uit e ăla cu De ce se învelește hamsterul în scoci?

–  DA, E SUPER, MERGEM CU MAȘINA, i-am zis lui Cosmin, OPRIM LA SUSHI ÎN SOFIA, DUP-AIA EU DORM PUȚIN ȘI CÂND OBOSEȘTI TU, CONDUC EU ÎN GRECIA (unde știam că, convenabil, sunt autostrăzi, fiindcă eu nu pot să depășesc). CE PLAN EXTRAORDINAR!

În consecință, am dormit lemn de la București până când am urcat în feribot, la jumătatea Greciei. Drumul a durat 8 ore, fiindcă se știe că în Bulgaria nu există reguli de circulație. De asemenea, fiindcă dormeam, e posibil să fi intrat într-o gaură neagră, dar n-o să știu niciodată.

(Desigur, totuși am reușit să mă trezesc timp de 30 de minute cât să mănânc sushi la Sofia.)

***

Ca să ajungi în Skiathos, trebuie să iei feribotul din Volos și să călătorești 2 – 4 ore până pe insulă (depinde de câte tiruri trebuie să bage în feribot). Pe punte începuse să plouă, deci mi-a înghețat curul. Când plecasem din România, încercasem inclusiv să îmi fac părul cu bombița pentru bucle, dar la jumătatea coafurii aceasta a cedat, așa că am ajuns în Skiathos jumătate creață ca Beyonce pe iaht în St Barts, jumătate ca o rață udă.

În primele două zile, contrar prognozelor Accuweather, a plouat mult și a fost frig. În prima zi, starea vremii mi s-a părut o ocazie bună să mă relaxez citind cărțile mele preferate cu psihopați și criminali în serie.

A doua zi dimineața aveam un atac de nervi și urlam prin hotel că VREAU LA ATENAAA, CE E CĂCATUL ĂSTA DE INSULĂ, SIGUR ÎN SUD E MAI CAAALD?!?! În a doua zi după-amiaza, am fost lovită de crampe menstruale. Evident, sunt foarte bună la organizat concedii.

În mod spectaculos, în a treia zi a ieșit soarele. Au fost 26 de grade și cald până am plecat din Skiathos și n-am mai văzut strop de ploaie. Motiv pentru care pot să înșir toate lucrurile  de mai jos și să spun sincer că m-am bucurat de ele fără să deger și deci, să plâng peste caracatiță.

Dar mai întâi, un pont, pentru că sunt drăguță.

 

Cum alegi restaurantele la care mergi în vacanță?

Mâncatul când ești în concediu e o aventură. Cea mai bună variantă este să ai cartea Where Chefs Eat, pe care mi-a recomandat-o Mazilu, care doarme cu ea sub pernă. Este exact ce îi spune numele: recomandări de restaurante de la bucătari. Este perfectă și nu greșește niciodată, doar că, mna, nu cuprinde toate orașele din lume.

Dacă locul unde mergeți nu figurează în această carte, sunteți pe cont propriu.
Cum procedez eu? Stau pe net cu o zi înainte, găsesc niște surse de încredere (The Guardian, Telegraph, bloggeri locali – evident, Skiathos nu are așa ceva, asta e pentru alte ocazii), apoi fac cross-referencing până obțin o listă care să mă mulțumească. Dacă un restaurant apare în mai multe publicații, îi cresc șansele.

NICIODATĂ nu mă iau după Trip Advisor la restaurante, pentru că e foarte relativ. Spre exemplu, 90% dintre turiștii din Skiathos sunt britanici de vârsta Reginei (și aici nu mă refer la Beyonce.) Restul turiștilor sunt tot britanici, dar mai tineri. Asta înseamnă că recenziile de pe Trip Advisor sunt făcute de oameni cu care nu împart aceleași gusturi. Dacă aș fi fost englezoaică peste 60 de ani, mergeam la sigur cu Trip Advisor. Altfel, nu. Cred că se aplică pentru majoritatea locurilor.

Dar să trecem la distracție (mâncare), fiindcă poate vreți la anul în Skiathos. Aici aveți un top în ordinea preferințelor.

 

Unde se mănâncă în Skiathos?

1 Ergon

Se află pe pietonala principală, pe care o cheamă Papadiamantis, un domn care a fost cel mai celebru dârlău din Skiathos. Cred că a fost dramaturg, însă n-am chef de fact-checking. Restaurantul Ergon se ocupă cu un fel de ‘bucătărie grecească reinterpretată în stil modern’, niște cuvinte care îmi fac ovarele să se micșoreze întotdeauna. Mai mult, folosesc doar ‘ingrediente naturale, al căror gust este pus în evidență prin tehnici simple și adăugarea mai multor chestii locale și organice.’ Am fost foarte sceptică la început, ceea ce demonstrează doar că sunt o blondă prejudecară –  Ergon a fost cel mai  bun restaurant din Skiathos.

ergon skiathos

Chestia roșie din pozele de mai jos este pastă de feta cremoasă și FOARTE picantă *slurp*, salata de vinete este afumată și are lămâie și fistic, iar ACEL RISOTTO este cel mai bun risotto cu ciuperci de pădure pe care l-am mâncat în viața mea. Cremos și cheesy și cu super gust de trufe. Când ni l-au recomandat chelnerii, am zis inițial ‘Coițiki, ce aveți, cum să mănânc risotto în Grecia?’, dar cui îi pasă? Îți venea să îți bagi fața în el. Plus un cotlet de porc cu glazură de lămâie. Eu nu prea obișnuiesc cu cotlet de porc, dar ăsta era ceva special.

ergon-porc

ergon-feta

 

 

ergon-risotto ergon-vinete

 

2 Restaurant Windmill

Așezat SUPERB deasupra Skiathos-ului, Windmill oferă o panoramă excepțională, laolaltă cu multe trepte de urcat. Nemaifăcând pilates de șase luni și pentru că fumez ca o floare, am ajuns ruptă la terasă, reușind să îmi revin doar după două pahare de vin.

windmill-creveti

Nici Windmill nu e un local tradițional grecesc, însă are niște combinații fusionistice foarte interesante, precum  construcția de mai jos din sfeclă coaptă cu portocale (OMG), creveți cu bruschete cu pastă de roșii (sus) și mult ardei iute și lamb shank copt încet, cu piure de vinete coapte și sos de roșii. Vai, mielul ăla. Din păcate, nu cred că există o traducere foarte exactă pentru lamb shank, dar ‘rasol de miel’ cred că se apropie cel mai tare.

windmill-1

windmill-3

Acum, rog puțină atenție. Țineți minte labele pe care vi le-am povestit mai sus despre cum sunt mulți britanici de vârsta reginei pe insula, yes? Bun. Pe lângă liniștea monumentală pe care o aduc cu ei, această situație a determinat ca multe restaurante din Skiathos să se britanicizeze de-a lungul timpului. Asta, desigur, este o tâmpenie în majoritatea cazurilor, DAR!, a dus și la unul dintre cele mai importante și frumoase evenimente din viața mea.

                                                   DINȚICĂ MEETS BANOFFEE

windmill-4

În foarte multe restaurante mai fancy din Skiathos, cum e cazul Windmill, există Banoffee Pie în meniu (denumirea vine de la banana plus toffee), dar scrisă greșit BANOFI, ceea ce te face să iubești grecii și mai mult pentru faptul că nu le pasă ce crezi despre ei.

Este un vis cu caramel și banane la cuptor. Am crezut că mor. Plănuiesc să fac Banoffee pie zilnic până la Crăciun, până îmi iese ca asta (care avea o bază de cheesecake, dar nu intru acum în detalii).

 

3 Taverna Arkos

Aici se ajunge doar cu barca. Este o tavernă care are în meniu doar vreo 6-7 chestii, extreeeem de bune, pe o plajă mică, liniștită și romantică, unde apa e albastră și bla bla, știți voi. Creveții cu ciuperci și usturoi (o obsesie în toate restaurantele din Skiathos) sunt excelenți, dar și caracatița e bună. Aceasta din urmă e o excepție de la regulă, pentru că în 8 din 10 restaurante din Skiathos, caracatița e de căcat și nu poți s-o mesteci.

arkos-creveti

 

4 Taverna Alexandros

E deschisă doar seara și e full tot timpul, chiar și în ultima zi de sezon. Nu acceptă rezervări, dacă e plină terasa, stai la coadă. Aici am produs roșii și ardei umpluți cu orez (și mentă uscată, desigur, băieții ăștia sunt obsedați să pună mentă uscată în orice), salată de caracatiță marinată, chiftele marinate cu sos de roșii foarte bune și o prăjitură pe care n-am mai apucat să o pozez: baclava caldă cu înghețată. De acum, oricând o să îmi mai cumpăr baclava, o s-o bag la cuptor înainte să o mănânc și o să pun înghețată pe ea. Schimbă COMPLET datele problemei.

alexandros-3

 

alexandros-1 alexandros-2

 

5 Akrogiali Tavern

La Akrogiali am fost de vreo 3 ori doar pentru că aveau cei mai buni creveți la grătar de pe planetă. Și dovlecei prăjiți și barbun prăjit (barbunul este red mullet în meniu și e diferit de barbunul din Marea Neagră. Ăștia din jurul Greciei sunt mai mici și mai cu gust.)

akrogiali

 

Dacă astea nu sunt deschise, merge să încercați și:

6 Crazy Cow

Ăsta e top notch shit pe Trip Advisor. Cum spuneam. În realitate, e bunicel, dar nu-ți cad chiloții. Bucătarii sunt din ăia care îți pun o cracă întreagă de rozmarin în farfurie și dup-aia se uită din bucătărie să vadă cum te descurci și râd de tine. Exemplu:

crazy-cow-1

7 Amfliki Tavern

Menționez o singură chestie din meniu pentru pasionații de Octopus Stifado (pas moi), care e o tocană dulceagă, pe care o bănuiesc că are și scorțișoară. Interesantă, dar, precum filmele despre Apocalipsă, nu e genul meu.

amfliki-1

CONCLUZII

 • Banoffee pie este viața.
 • (Ca să scriu Banoffee pie corect în acest post, scriam Bannoffee de fiecare dată, apoi scoteam consoanele care mi se păreau în plus.)
 • Dacă ai 30 de ani și ești în vacanță în Skiathos, singurii oameni de aceeași vârstă cu tine sunt câțiva localnici. Deci dacă vrei să faci sex, trebuie să aduci pe cineva de acasă.
 • Grecii din Skiathos pun mentă uscată în ORICE. Cred că dacă un grec adult e acum pe canapeaua unui terapeut și îi povestește despre traume culinare din copilărie, sigur apare și menta uscată în poveste. Cum e la mine coaja de lămâie în prăjituri, care de la 20 de ani încoace mă aruncă într-o minidepresie.
 • Cam oriunde ai mânca creveți, sunt excelenți.
 • Și nu uitați regula nr 1 a oricărei vacanțe în Grecia – stați departe de ouzo! Mă fascinează chelnerii care îți aduc ouzo la finalul mesei, iar când îl refuzi sunt șocați.
  EI: Uăduiumin Iu Don Drink Uzo?
  EU: Nah man uăda fac hu drincs dis șit?.
  De fiiiiecare dată.
 • După 1 octombrie se cam închid toate restaurantele bune.
 • Dacă treceți prin Bulgaria și aveți nevoie de supozitoare, când ajungeți la farmacie, NU MIMAȚI obiectul de care aveți nevoie. Eu am învățat asta the hard way și sunt sigură că chiar acum în Bulgaria niște farmaciste se uită la înregistrări cu mine încercând să explic ce vreau și leșină de râs. Cuvântul pe care îl căutați este ‘SUPOZITORI’. Cu accent pe ultimul O.

 

 

 

35
13 Comments
 • mazilique
  October 4, 2016

  cartea aia e viata, mai putin in situatiile in care TOATE CARCIUMILE SUNT INCHISE. vezi sicilia >>> http://mazilique.ro/2016/01/road-trip-prin-sicilia/
  stiu ca a trecut FOARTE MULT TIMP, da’ poate iti amintesti :-))

  • Oana
   October 4, 2016

   aaaah, memories :))

 • Cristiana
  October 4, 2016

  Pe mine m-ar interesa bancul cu “De ce se învelește hamsterul în scoci?”
  Si o lista cu acele carti politiste de care povestesti prin postari 🙂

  In rest, am fost putin in vacanta cat am citit ce ai scris

  • Oana
   October 4, 2016

   Pot doar în privat :)))
   Cu cărțile o să scriu în curând.

   • Rookie
    October 4, 2016

    Mda, deci dupa o cautare pe google “De ce se învelește hamsterul în scoci?” si a doua cautare pe google “ banc De ce se învelește hamsterul în scoci?”, i wanna know the answer too.

    • Oana
     October 4, 2016

     Bine. Știu că n-o să mai vorbiți cu mine niciodată, dar e un risc pe care mi-l asum.

     DECI BANCUL CU HAMSTERUL.

     ‘De ce se învelește hamsterul în scoci?’
     ‘Ca să nu explodeze când îl fuți.’

     END.

     • Cristiana
      October 4, 2016

      :))) bancul asta merita riscul, dar vorbim în continuare. E bun

   • Iulia Pascu
    October 5, 2016

    Foarte tare articolul <3
    Astept postul despre carti. Ai citit Fata din tren – https://www.goodreads.com/book/show/22557272-the-girl-on-the-train? You'll love it si cred ca si filmul va fi intens 😀

  • Codrina
   October 4, 2016

   Subscriu! Si eu vreau sa stiu bancul cu hamsterul. Ca sa mai rad o tura dupa ce am citit articolul asta la munca, frecand asadar duda. :))

 • Fica
  October 4, 2016

  Am ras cu lacrimi citind postarea ta! Loved it. Abia astept partea a 2a. ☺️

 • Andreea
  October 4, 2016

  Am descoperit și eu Ergon în Lefkada și la fel, mi s-a părut cel mai bun restaurant la care am mancat. Am zis același lucru despre risotto (“de ce as manca risotto în Grecia?”) dar pana la urma l-am încercat. Nu pot sa zic ca m-a impresionat prea tare, insa acel cotlet cu glazura de miere a fost excelent. La fel și pasta de feta. Dar cel mai mult mi-a plăcut mâncarea de miel slow cooked, cu orzo și brânză. La întoarcere am trecut pe la Ergon-ul din Salonic care e bestial. O hala imensa, ca o piata/băcănie unde aveau și restaurant. Foarte, foarte mișto conceptul.

 • Mihaela
  October 4, 2016

  You da funniest in the world ? te-as lua acasa sa mi spui povesti la cate un pahar(ha, doar unul) in fiecare seara. Misto post, astept cu interes partea a 2 a ? you rock Girl!

 • Filip
  October 4, 2016

  Referitor la paragraful asta:
  “Dacă ai 30 de ani și ești în vacanță în Skiathos, singurii oameni de aceeași vârstă cu tine sunt câțiva localnici. Deci dacă vrei să faci sex, trebuie să aduci pe cineva de acasă.”

  Eu daca as fi localnic, as fi un pic ofensat.

  In alta ordine de idei, dar tot legat de acest topic, depinde si cat de vorbaret e omul:
  – Ce este singuratatea?
  – Singuratatea e atunci cand nu ai cu cine vorbi dupa orgasm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *