
Sunt convinsă că n-am mai gătit de mult timp ceva așa de bun și care să fie atât de simplu.
Deși în mod normal am o relație destul de conflictuală cu salatele (le mănânc rar și dup-aia vreau pizza), în timp am început să învăț să le fac cu suficient de mult gust încât:
1.chiar să îmi placă foarte tare
2. să mă simt absolut mulțumită după o porție
Aceasta este o reinterpretare după o rețetă creată de Jamie Oliver și are cel mai bun dressing din UNIVERS (cu miere, muștar, balsamic alb, ardei iute, mmm HABA HABA). Dar ajungem noi și acolo.
Salata asta necesită și niște foc (aragaz și, respectiv, cuptor. Deci dacă sunteți genul care nu suportă aragaz aprins vara, nu am cum să vă ajut). De asemenea, dacă sunteți genul (meu) care la o secundă după ce a scos tava din cuptor uită că e fierbinte, o atinge și apoi își petrece următorul minut urlând următoarele prin casă: !@#$#@$%BLLLUUUEAAAA@#@$, stay tuned, pentru că la sfârșitul rețetei am niște ponturi pentru oamenii simpatici, dar absolut incapabili de a ține minte chestii pe termen scurt, cum știu că mai sunteți și voi.
Acum, rețeta, însă nu înainte de a vă asigura că faptul că oul mi-a ieșit așa mișto și cleios este un accident sincer, fiindcă aproape niciodată nu îl nimeresc cum vreau.
ENOUGH TALKING, BUSINESS TIME!
Salată de broccoli cu ou, anșoa, usturoi și crutoane
Preparare: 1 oră
2 porții
1 căpățână de broccoli, tăiată în buchețele
3 căței de usturoi
2 ouă
1 ardei iute
câteva fileuri de anșoa marinate
1 linguriță de miere
1 linguriță de muștar
1 lingură ulei de măsline
1 lingură de oțet balsamic alb (sau de care aveți)
Pentru crutoane
100g de pâine
ulei de măsline
1 Pentru crutoane, rupe pâinea în bucăți foarte mici (bite-sized). – Asta îmi place la Jamie, că nici măcar nu se complică să taie pâinea pentru crutoane, ci o rupe direct. – Încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie încăpătoare, apoi prăjește crutoanele până se rumenesc. Lasă-le deoparte.
2 Încinge cuptorul la temperatură ridicată. Umple o oală cu apă, săreaz-o, dă-o în clocot, apoi pune buchețelele de broccoli și lasă-le să fiarbă 1-2 minute, până se înmoaie foarte puțin. Lasă oala cu apă pe foc. Umple un bol cu apă rece cu gheață și transferă broccoli-ul în bol. Ține-l câteva secunde acolo (pentru a-și păstra culoarea și a nu se fleoșcăi direct), apoi pune-l într-o strecurătoare și lasă-l să se usuce.
3 Cum s-au uscat buchețelele de broccoli, pune-le într-o tavă întinsă, într-un singur strat, stropește-le cu ulei de măsline, sare și piper și dă-le la cuptor până se rumenesc ușor. Apoi lasă-le deoparte.
4 În oala cu apă care fierbe încet, pune ouăle și lasă-le să fiarbă la foc mic vreo 5 minute (sau cu Dumnezeu înainte, nici eu nu știu care e timpul), până când ar trebui să devină cleioase înăuntru. Scurge-le și pune-le într-un bol cu apă rece.
5 Amestecă 1 lingură ulei de măsline cu muștarul, oțetul balsamic și mierea, plus 1 lingură de apă rece, sare și piper. Gustă și vezi dacă mărești vreo cantitate. Decojește ouăle și taie-le în jumătăți.
6 Decojește usturoiul și feliază-l subțire, rupe fileurile de anșoa și toacă ardeiul iute.
7 Pune 1 lingură de ulei în tigaie, la foc mediu, și prăjește FOARTE PUȚIN usturoiul (câteva secunde), apoi adaugă imediat buchețelele de broccoli și amestecă totul câteva secunde, pentru a îmbina aromele, d’oh.
8 Pune broccoli pe o farfurie, adaugă ouăle, presară crutoanele și anșoa, apoi ardeiul iute. Stropește totul cu dressingul și knock yourself out!
****
Acum, mai știți ce ziceam sus despre cum sunt dudă și nu doar că fac dezastru în bucătărie când gătesc, ci sunt și suficient de împiedicată încât să am minimum o arsură mică sau o tăietură inofensivă după ce gătesc?
WELL, dragele mele blonde și nu numai, vreau să vă zic că am o nouă pasiune în acest sens. E vorba de gama Urgo, pe care chiar o cheamă ‘gama cooking’ și este un vis în bucătărie & nu numai.
Aceasta cuprinde trei tipuri diferite de plasturi:
Din gama ‘burns’ – 1 URGO ADH arsuri și 2 URGO ADH arsuri – tul steril
și 3 URGO Waterproof, rezistent la apă, care este nu doar pentru cooking, ci e și minunat în vacanțe.
Ce e foarte tare la primele două (Urgo ADH Arsuri) este că ambele conțin acest tul steril, pe care doar îl aplici pe locul pe care l-ai atins de tava încinsă (precum o blondă cu short-term memory losses) și care NU SE LIPEȘTE DE RANĂ. Ceea ce e perfect pentru momentul în care îl dai jos, pentru că elimini partea aia de strâns din dinți și durere de la schimbarea plasturelui. Plus că are particule de vaselină și e ssssuper moale.
URGO Waterproof este fix ce îi spune și numele, rezistent la apă, fiind foarte util parce que ȘTIȚI MOMENTELE ALEA ENERVANTE în care trebuie să speli un vas sau un dovlecel în timp ce gătești și plasturele obișnuit îți pleacă la vale și își blestemi zilele că tre’ să pui altul? Well, waterproof înseamnă că nu mai treci prin asta. Eu l-am folosit inclusiv la mare weekendul ăsta, pentru că Lolo a considerat de cuviință să mă zgârie pe picior în timp ce înotam împreună și nu mi s-a desprins DELOC.
Dar asta e deja altă poveste 🙂 Voi apucați-vă de salata asta între timp și vă mai povestesc eu de Lolo.
July 14, 2016
Musai trebuie sa cumpar plasturii pentru arsuri ca am un talent de a ma arde, care este detronat doar de cel de a ma taia. Ufffff!
Despre salata: ai reusit sa imi faci iar pofta de broccoli. Da, chiar exista oameni cu pofta de broccoli, dar doar daca e asociat cu usturoi ca altfel e trista rau treaba :))
July 14, 2016
ahahaha. sau cu ardei iute!
July 14, 2016
Haoleu doamne, cu știu cum trăiesc de atâția ani fără salata asta a ta and I really have to try it, viața trebuie să fie mult mai mișto după ce o fac pe repeat! Și plasturii ăia par pretty life changing și mda.. trebuie să-i am, ACUM!
July 14, 2016
anșoa. making life (and salads) better since who knows when.