Ruladă portugheză de portocale. Torta de laranja

By Wednesday, June 8, 2016 8 16

Dacă suntem amigos pe facebook, probabil că aţi observat că am fost o săptămână în vacanţă în Portugalia. În mod normal, aş fi scris deja despre ce am văzut şi ce am mâncat pe acolo, dacă nu mi-aş fi petrecut ultimele zile uitându-mă isteric la Wild cu Reese Witherspoon şi ascultând El Condor Pasa (încontinuu!!!) şi contemplând cum ar fi să plec mâine pe Pacific Crest Trail.

 

Dar mai era ceva ce voiam să fac foarte mult de când m-am întors, şi anume să produc a doua cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o acolo. Se numeşte Torta de laranja şi am cunoscut-o la Sintra, un orăşel istoric aproape de Lisabona, care beneficiază şi de acest castel SPLENDID:

palacio da pena 2

pe care îl cheamă Palacio da Pena, dar despre asta într-un episod viitor.

 

Revenind. Această ruladă de portocale este exagerat de simplă şi se face foarte repede. Torta, cum mi-a explicat o chelneriţă săritoare, se zice la orice “prăjitură rulată” în portugheză şi laranja este, d’oh, portocală. Ce e super sexy şi pare dubios la început este că rulada nu are făină aproape deloc (când pui compoziţia în tavă este un fel de băltuţă de ouă şi zeamă de portocale), dar se transformă în ceva superb, un fel de omletă dulce /clafoutis / frigănea cu portocale.

 

ALSO, nu ştiu dacă v-am mai spus, dar ce urăsc  foarte foarte tare este coaja de portocală în prăjituri (şi aia de lămâie). Nu o înteleg şi mi se pare că apare PESTE TOT când îmi e lumea mai dragă. Dacă nu aveţi aceste probleme psihice, puteţi să o includeţi în această prăjitură, dar eu am scos-o din reţeta originală.

 

ALSO 2, vreau să vă anunţ că am făcut rulada după o reţetă portugheză (un site gen gospodineveseledinPortugalia.pt), a cărei traducere am intuit-o 70%, iar cu restul de 30% m-am descurcat cu juma de oră de telefoane şi juma de oră de whatsapp cu International HighSchool BFF Kiki, profesoară de portugheză. My friends are very cultivated.

 

HERE IT GOES.

 

Ruladă de portocale

rulada de portocale 2

 – pentru 1 ruladă – 

8 ouă

250g de zahăr

50g de zahăr extra, pentru tapetat

1 linguriţă de făină

zeama de la 2 portocale

80g de unt, topit (reţeta originală era cu margarină)

unt extra pentru uns tava

 

 

Preparação

1 Preîncălzeşte cuptorul la 200º.

2 Unge o tavă (eu am avut una de 35x25cm) cu unt, tapeteaz-o cu hârtie de copt şi unge-o şi pe aceasta cu unt. Topeşte untul la bain-marie sau microunde.

3 Într-un bol încăpător, amestecă zahărul cu făina. Adaugă ouăle, apoi zeama de portocale şi bate totul uşor cu mixerul, până se omogenizează. Adaugă untul şi mai amestecă puţin.

4 Pune compoziţia în tavă şi dă tava la cuptor aproximativ 20 minute.

5 Când e gata, presară 50g de zahăr pe o foaie de silicon sau o bucată mare de hârtie de copt sau un prosop de bucătarie (sau orice chestier de care te poţi ajuta ca să rulezi blatul). Scoate tava din cuptor şi răstoarnă blatul pe foaia tapetată cu zahăr. Rulează prăjitura şi las-o să se răcească.
Atât. Puteţi să o şi decoraţi dacă vreţi, eu nu sunt genul.

You’re welcome.

16
8 Comments
  • Corina Mihailiuc
    June 8, 2016

    Nice! Si eu dupa ce am vazut filmul Wild a trebuit sa ascult macar o zi melodia incontinuu. Filmul chiar l-am vazut cand eram in Porto plecata cu bursa Ersamus anul trecut. Mi-au placut cel mai mult pasteis de nata.

    • Oana
      June 9, 2016

      aaaaah Porto 🙁 din pacate n am
      ajuns pana acolo

  • Diana
    June 9, 2016

    Să citești și cartea. Știi cum se spune că filmul e mai slab decât cartea? Ei, filmul ăsta a fost super idiot în comparație cu jurnalul lui Cheryl Strayed.

    • Oana
      June 9, 2016

      serios? bine. mi o descarc. multumesc, ca oricum eram in cautare de new book to read

  • Oana L
    June 13, 2016

    Oana, da cat de inalta tre sa fie tava? Am din aia de cuptor clasica, da-i de un deget, n-as vrea sa fac numa un ou prin toata bucataria =)))

    • Oana L
      June 14, 2016

      A iesit, foarte smecheroasa..cam nasol cu invartitul tho 😀

      • Oana
        June 14, 2016

        ahahah scuze ca n-am fost pe faza, vad ca te-ai descurcat. ma bucur ca ti-a placut. e umpic migalos cu invartitul, dar daca o intinzi pe o foaie de ceva sau prosop si te ajuti de chestia respectiva pentru rulat, merge repede.

  • Irina
    October 20, 2016

    Vai arată divin, nu știu cum de nu am încercat-o cât am fost în Lisabona (with your International HighSchool BFF Kiki, eram într-o prietenie bazată pe vizite la pastelaria/cofetărie). Foarte dubios într-adevăr că nu are făină, mi-e foarte team să încerc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *