Crumble de prune cu topping de migdale sărate

By Wednesday, September 16, 2015 2 , 13

De regulă, reţetele care îmi plac cel mai mult arată ca şi cum ar fi explodat ceva lângă ele – tocanele, de exemplu, sau deserturile care seamănă cu acest crumble de mare senzaţie.

Când l-am dus prima dată altor oameni să-l mănânce, întrebările au început de la “ce s-a întâmplat acolo?” la “tu unde lucrezi?” şi, desigur, observaţia “vezi că ţi-a curs pe bluză, blondo”.. Majoritatea celor care l-au mâncat, totuşi, au căzut sub masă ulterior, pentru că, în mod ciudat, era EXTREM DE BUN, ca un Adrian Brody al deserturilor.

DECI, CRUMBLE:

Pentru topping
3/4 cană de migdale coapte
50g migdale prăjite și sărate
1 cană de făină
180g de unt moale, tăiat cuburi
3/4 cană de zahăr brun
2 ouă

Pentru umplutură
1 kg prune
1 cană de zahăr

1 Taie prunele în jumătăţi,  curăţă-le de sâmburi şi amestecă-le cu zahărul. Lasă-le deoparte într-un bol aproximativ o oră,  agitând bolul din când în când.

2 Cât prunele stau deoparte, mixează toate migdalele în robotul de bucătărie (eu fac asta cu lama pentru legume), până au o textură grosieră (adică obții și bucăți de migdale, însă NU devin praf, très important pentru textură). Adaugă făina şi mixează până se omogenizează. Pune cuburile de unt şi mixează totul din nou. Toarnă apoi zahărul, mixează, apoi adaugă câte un ou pe rând, amestecând puţin după fiecare.

3 Pune prunele într-un vas adânc de cuptor (eu folosesc unul cu dimensiunile 37 x 24 cm) şi întinde toppingul deasupra. (Cel mai uşor faci asta dacă iei bucăţi de topping în mână şi le aplatizezi, apoi le pui peste prune, ca un fel de patchwork).

4 Dă tava la cuptorul preîncălzit la 190 C şi ţine-o 50 de minute – 1 oră, până când toppingul e auriu, iar prunele clocotesc. .

PS

*One might consider this o coloană sonoră potrivită.

** Reţeta e dintr-un set de cartonaşe pe care le am prin casă de câţiva ani.

Toodles.

13
2 Comments
  • Teodora
    September 16, 2015

    Pe cat de senzational e crumble-ul, pe atat de ugly duckling este :)))) cel mai dubios a iesit cel de rubarba. Noroc cu tine ca mi-ai amintit ca intentionam sa fac un uratel cu prune!

    • Oana
      September 17, 2015

      you’re welcome :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *