Focaccia, chestia aia peste care pui unt

By Tuesday, February 10, 2015 4 , , 14

Abilitatea mea de a mânca o tavă de focaccia în jumătate de oră este devansată doar de abilitatea de a depăși constant consumul de benzină prevăzut în forecastul titicesc anual.

 

Reţeta de mai jos e foarte simplă și îi aparţine lui Gordon, din Ultimate Cookery Course. Ce mi-a plăcut din prima e că include suficient ulei de măsline încât să-i simţi bine gustul, dar nu atât de mult încât să îi schimbe consistenţa, așa că iese o treabă foarte pufoasă, cu aromă mișto de ulei. Gordon îi pune rozmarin și roșii uscate deasupra, eu presar numai o tonă de sare grunjoasă, apoi o mănânc cu un pachet de unt când o scot din cuptor.

Aia e.

 

 

Focaccia lui Gordon Ramsay

6-8 porţii

foccacia

 

500g făină

2 x 7g plicuri de drojdie

50ml ulei de măsline, plus puţin extra

sare de mare și piper negru proaspăt măcinat

 

 1. Amestecă bine făina și drojdia cu sare din belșug. Amestecă 320ml apă călduţă cu uleiul de măsline. Formează o adâncitură în mixul de făină și toarnă treptat lichidul. Amestecă totul la început cu o furculiţă, apoi cu mâinile și modelează aluatul într-o minge. Pune aluatul pe o suprafaţă tapetată făină și frământă-l 10 minute, până devine catifelat, elastic și tinde să revină la forma iniţială atunci când îl apeși cu degetul.
 2. Punee aluatul într-un bol mare, tapetat cu făină, și lasă-l să crească într-un loc călduţ 30-60 de minute, până când își dublează volumul.
 3. Preîncălzește cuptorul la 200°C.
 4. Pune aluatul într-o tavă (nu foarte mare) unsă cu ulei  și presară deasupra puţină sare. Împinge aluatul spre marginile tăvii.
 5. Stropește pâinea cu puţin ulei de măsline și dă-o 30 de minute la cuptorul preîncălzit, până când se rumenește și e coaptă în interior.
 6. Răstoarnă focaccia din tavă și transfer-o pe un tocător.

 

Then dance.

 

14
4 Comments
 • mazilique
  February 12, 2015

  baaaaaah! e chestia aia pe care o ineci in ulei de masline!

  • Oana
   February 13, 2015

   :))))))) si aia, da

 • Anca
  April 21, 2015

  Prima foccacia din viata mea! Succes total! Mersi de reteta, de abia astept sa o repet cu faina integrala.

  • Oana
   April 21, 2015

   ma bucur ca ti-a placut, domnu’ Gordon are toate meritele 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *