Prăjitură cu blat din gălbenușuri și cremă de brânză

By Monday, January 5, 2015 0 , 15

Mi-am dat seama azi, la redacţie, că mă bucur că s-au terminat Sărbătorile, fenomen care personal mă deprimă și mă face să nu înţeleg ce se întâmplă cu viaţa mea și, în general, în lume. Nu pentru că a fost în mod particular belea la birou, fiindcă toată lumea e dubioasă după vacanţă, ci pentru că pot să fiu funcţională.

Cu atât mai mult m-au deranjat Sărbătorile astea, cu cât:

  1. Am Facebook de câteva săptămâni, iar pe FB toată lumea părea că se distrează de minune, ceea ce mă enerva și mai tare. Eu am reușit să distrez doar niște sticle de vin, singură sau în colectiv.
  2. Nu-mi place zăpada.
  3. Crăciunul a fost cu atât mai nasol cu cât l-am petrecut 90% în cabinetul veterinarului cu câinele pe perfuzii.
  4. Iar ora 12 noaptea de Revelion m-a prins într-un BMW negru conspirativ, pe o alee de lângă Club A, cu niște fete alături de care mă rugam să nu ia foc autoturismul de la petardele care explodau pe parbriz. Afară erau minus o mie de grade.

A fost super.

Motiv pentru care, imediat cum s-a terminat paranghelia, m-am apucat de lucruri mai importante, precum această Prăjitură cu totul și cu totul de aur. Are cel mai bun blat pe care l-am încercat în ultima vreme, din cauză de mult unt și o grămadă de gălbenușuri (și nici un albuș). Reţeta e de la Joy Of Baking (o cheamă Yellow Butter Cake). Se poate combina cu orice cremă ai chef, mie mi se pare cel mai bună cu o cremă de cremă de brânză, foarte simplă.

Deci.

Prăjitură cu blat din gălbenușuri și cremă de brânză

45 de minute

BLAT

300g de făină

3 1/2 linguriţe praf de copt

1/2 linguriţă de sare

170g de unt la temperatura camerei

270g de zahăr

6 gălbenușuri

240ml de lapte

CREMA

200g de zahăr pudră

400g cremă de brânză

2 linguri de unt moale

  1. Mai întâi fă crema. Cerne zahărul pudră (sau, mai simplu, pune-l în robotul de bucătărie cu lama de tăiat montată și mixează-l bine – eu întotdeauna fac așa, se fărâmiţează lux) și amesteca-l foarte bine cu crema de brânză și untul. Da crema la frigider până faci blatul.
  2. Pentru blat, preîncălzește cuptorul la 180°C. (Sau undeva la temperatură medie pentru cuptor cu gaz). Tapetează cu hârtie de copt două forme medii de tort sau una mare de chec. (Sau ce găsesti prin casă, basically).
  3. Cerne făina cu sarea și praful de copt (sau mixează-le bine în robotul de bucătărie și pune-le deoparte). In bolul robotului, bate untul 1-2 minute, până se înmoaie și devine cremos. Adaugă treptat zahărul și mixează totul până obţii o compoziţie moale și aerată, timp de câteva minute.  Adaugă gălbenușurile, în două tranșe, mixând bine după fiecare adăugare. Incorporeaza alternativ mixul de faina, în trei tranșe, si laptele, în două tranșe.

Imparte aluatul in tavile pregatite și dă-l la cuptor 25-30 de minute, până trece testul scobitorii. Lasă blaturile să se răcească în tăvi aproximativ 10 minute, apoi scoate-le din tăvi și mai lasă-le deoparte până se răcesc complet. Unge-le cu cremă cum ai chef, dar numai după ce s-au răcit de tot.

 

15

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *