Pui cu sos de nuci și rodie

By Sunday, December 7, 2014 6 , , , 12

Am descoperit cartea Persiana acum câteva săptămâni și, de atunci, cam dorm cu ea sub pernă. Am început ușor, cu iaurtul cu stafide, castraveţi și alune de pădure, apoi am continuat cu puiul ăsta în sos de nuci (nume original: Khoreshe fesenjān, that’s right), care e puţin dulce, puţin crocant și puţin acrișor, adică include combinaţiile de arome și texturi care fac bucătăria orientală așa de mișto azi.

 

Pe autoare o cheamă Sabrina Ghayour, este food writer, iar Persiana e prima ei carte. E o tipă foarte funny, care merită urmărită pe twitter, dacă aveţi așa ceva (eu n-am, dar intru special pentru ea din când în când).

 

Acum, reţeta.

 

Pui cu sos de nuci și rodie

3 ore // 4-6 porţii

persiana sabrina ghayour

Ai nevoie de:

ulei de floarea-soarelui

1 ceapă mare, tocată mărunt

1/2 lingură de făină

200g miez de nucă, măcinat fin în robotul de bucătărie

4 pulpe superioare de pui, dezosate, fără piele

11/2 lingură de zahăr

150ml melasă de rodii

seminţele de la 1/2 de rodie, pentru servit

 

1 Încinge două cratiţe mari la foc mediu şi toarnă 2 linguri de ulei într-una dintre acestea. Prăjeşte ceapa în ulei până devine translucidă şi se rumeneşte puţin.

2 În cealaltă cratiţă, prăjeşte uscat făina până când capătă o nuanţă bej. Adaugă nuca măcinată şi prăjeşte bine tot amestecul.

3 Când ceapa s-a rumenit, scoate-o din cratiţă şi las-o deoparte. Dacă este nevoie, mai încinge puţin ulei în tigaie. Asezonează puiul cu sare şi piper pe ambele părţi şi prăjeşte pulpele pe ambele părţi, până se rumenesc. Lasă-le deoparte.

4 Toarnă 600ml de apă în cratiţa cu nucile, amestecă bine şi lasă lichidul să dea încet în clocot, apoi acoperă cratiţa cu un capac şi lasă totul să fiarbă aproximativ 1 oră la foc mediu spre mic.

5 Adaugă zahărul şi melasa de rodii în cratiţă şi amestecă bine aproximativ 1 minut. Transferă puiul şi ceapa în sos, acoperă din nou cratiţa şi lasă mâncarea să fiarbă aproximativ 2 ore, amestecând la fiecare jumătate de oră, pentru ca nucile să nu se prindă de fund.

Pentru a servi, rupe puiul în fâşii cu două furculiţe, amestecă-l bine cu sosul şi presară deasupra seminţele de rodie.

BOOm!

12
6 Comments
  • Anca Popa
    December 8, 2014

    Reteta pare usoara, dar asteptarea (3 h) e grea. Cu ce poti sa inlocuiesti melasa de rodii ? Peltea de gutui ar da rau ?

    • Oana
      December 8, 2014

      Stiiiu ca dureaza mult, dar MERITA asteptarea. Nu cred ca se intampla nimic cu pelteaua de gutui (desi n-am fiert niciodata peltea de gutui 2 ore, s-ar putea sa nu fie tocmai ok), dar melasa de rodii ii ofera si un gust acrisor, pe langa cel dulce. E destul de important ca ingredient pentru obtinerea gustului dorit. Se gaseste inclusiv in Mega Image-uri, pe langa bacanii arabesti.

  • Sasha
    March 27, 2015

    I must try this.. must! 😀

    • Oana
      March 27, 2015

      @Alexandra: e FOARTE bun, chiar merita timpul

  • Magda
    March 7, 2017

    Zaharul, cat e zaharul? 😛 e jumatate de lingura si ai pus tu un 1 din greseala in plus cand ai scris?
    Mamamama… cred ca e dumnezeiesc.

    • Oana
      March 7, 2017

      nunu, e o lingura jumate, nu stiam cum sa scriu altfel :))

Leave a Reply to Sasha Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *