Prima carte pe care am tradus-o. Și un concurs

By Wednesday, December 3, 2014 23 , 19

UPDATE: Câștigătoarea este Andreea Adam (deși a fost dificil de ales, am bălit cu succes la toate ideile, vă spun pe cuvânt). Andreea, scrie-mi per favore la oanatitica@yahoo.com, să vedem cum facem să-ți trimit premiul.

///

Dintr-un motiv misterios, eu și salatele n-am fost niciodată pe aceeași lungime de undă. Poate pentru că nu reușisem să-mi fac vreo salată care să fie mișto pe bune și să nu-mi mai fie foame după aia, poate pentru că nu-mi plac verziturile, nu știu, cert e că n-am avut nicio treabă cu ele.

Totuși, cartea asta e perfectă pentru blonde ca mine, care ar mânca anytime friptură și ouă fierte în loc de roșii – pentru motivul că îți demonstrează, în 365 de rețete (câte una pentru fiecare zi din an), că SALATE nu înseamnă RUCOLA.

Adică pot să însemne și salate de paste, salate cu dovleac copt, cu cereale (gen cușcuș & bulgur), salate cu PORC, cu vită, cu ouă, cu pește, chestii care chiar să te facă să te simți bine, nu să simți că mănânci boschete scuturat.

AH ȘI V-AM SPUS CĂ AM TRADUS EU CARTEA?

Mhm, i did.

ȘI CĂ ACESTA ESTE UN CONCURS?

În care puteți câștiga un exemplar din cartea de Georgeanne Brennan, pe numele ei complet SALATE – 365 de rețete pentru fiecare zi din an.

Ce trebuie să faceți?
Să îmi recomandați, cu link sau cu cuvintele voastre, o salată mișto, care vă place și cu care ați putea să convingeți un nemâncător de salate să mai reflecteze puțin asupra subiectului. Până duminică, 7 decembrie.

Dacă nu aveți idei de cadouri de Sărbători sau ceva, o puteți comanda de pe
site-ul editurii Litera. Asta dacă nu câștigați, desigur 😀

19
23 Comments
  • Alexandra S
    December 3, 2014

    As putea sa mananc asta in fiecare zi de vara, fara sa-mi para rau: http://saltnsasha.wordpress.com/2014/09/08/rasfat-cu-oua-posate. Mi s-a facut pofta. 😐 Unde gasesc pe vremea asta rosii cu gust?

  • aurelia dumitru
    December 3, 2014

    Buna,
    salata noastra preferata este compusa din 1 punga frunze salata Cosmopolitan de la Mega Image, rosii, ardei, ceapa rosie, ou fiert, branza telemea si pipet de pui la gratar cu curry.
    O mananca si exclama “Mama ce buna e!” chiar si pietenul meu, un mancacios inrait de carne 🙂
    Felicitari pentru traducere, la cat mai multe!

  • Adela
    December 3, 2014

    O reteta pregatita recent (de fapt mai prin vara), care l-a saturat si pe boyfriend (de asemenea mare mancator de proteine) este cea atasata la link-ul de mai jos. Nici eu nu sunt chiar cea mai mare iubitoare de salate, insa numai vazand poza m-am convins ca trebuie s-o pregatesc. Mi-a placut mult combinatia si ceapa ajuta mult….imi place ceapa (eu am pus rosie:))
    http://mazilique.ro/2014/08/pui-la-gratar-cu-salata-mixta/

  • Madalina
    December 3, 2014

    Recomand calduros salata asta http://madeline.ro/salata-de-ardei-si-rosii-coapte/ E super simpla, dar geniala! As putea sa o mananc zilnic 🙂

  • Ioana
    December 3, 2014

    Mie-mi plac salatele cu naut and I cannot lie. Adica asta: http://mansardacubunatati.blogspot.ro/2014/11/salata-mediteraneana.html.
    In farfuria mea vreau texturi diferite; cu cat e mai crunchy, cu atat mai bine. Aaa, si branza, vreau si branza, da. Nimic nu merge daca nu e branza. 😛

    Felicitari! 🙂

  • Andreea Adam
    December 3, 2014

    Buna Oana!! Felicitarii pentru carte si iti doresc sa mai traduci inca 100 si de ce nu, sa publici una a ta! Legat de concursul tau, nu m-am putut decide doar la una, pentru ca sunt adepta salatelor. Pentru ca ultima data ai scris despre “excursia” voastra in Republica Moldova am ales 2 retete pe care le-am invatat de la prietena mea moldoveanca:
    1. Salată de conopidă cu ou si piept de pui
    Ingrediente: jumatate de conopida, 2-3 bucatele gratar din piept de pui, 3 oua, 2 buc ceapa verde, maioneza (nu e obligatoriu),sare, piper.
    Se desface conopida in buchetele mici, se spala si se pune la fiert in apa fiarta cu sare. La fel si ouale, se fierb tari. Pisati conopida putin cu furculita, dupa care taiati ceapa verde marunt, ouale cubulete, gratarul cubulete. Le amestecati, puneti sare si piper… si gata. E buna cu paine prajita.
    2. Salata “Mimoza”
    Ingrediente: 3 cartofi, 2 morcovi,1 conserva mare de ton in ulei, 3 oua, 1 ceapa, maioneza, sare.
    Se pun cartofii in coaja, ouale si morcovii la fiert.Dupa ce sunt moi (cu exceptia oualelor), luati coaja si dati pe razatoare cartofii in bol. Astfel ati format primul strat. Puneti sare. Dupa care urmeaza stratul subtire de maioneza. Puneti tonul, pt a forma alt strat. Urmatorul strat va fi cel de ceapa, rasa pe razatoare. Puneti iar sare.Urmeaza stratul de morcovi (tot pe razatoare). Urmeaza albusul dat pe razatoarea mica.Daca nu va este greata de la maioneza, mai puteti pune un strat subtire. Iar ultimul strat va fi cel de galbenus ras. Gata!

    Maioneza e prezenta in amandoua, insa cantitatea depinde de voi! Mie imi place cu putina. 🙂

  • Roberta
    December 3, 2014

    O salata fara salata 🙂
    Cartofi noi fierti, sardine proaspete, felii de portocale curatate, coriandru, ulei de masline si zeama de lamaie.

  • MayaMaria
    December 3, 2014

    Salata verde sau amestec cu andive, rosii, branza telemea, ulei de masline cu usturoi , cimbru

  • Olivia
    December 3, 2014

    Crocant all the way!
    http://ricette.giallozafferano.it/Insalata-croccante.html
    Personal touch: ardei iute, busuioc proaspat, o aruncatura de susan si nitica zeama de lamaie

  • Oana
    December 3, 2014

    Pentru ca nu imi prea place salata traditionala …am impresia ca pasc :)))..si ma incanta culorile si gusturile diferite propun o Pasta Salad 🙂
    http://www.gimmesomeoven.com/5-ingredient-pasta-salad/

  • Andra
    December 3, 2014

    mmmm, salată de rucola stropită cu ulei de măsline si un pic de zeamă de lămâie. desigur se zdrobește un ”dulău” de usturoi și se aruncă peste bunătate, se taie niște bavaria blu, se aruncă și ea, câteva capere, sare și piper, se amestecă și se papă cu poftă. papilele gustavite vor fi garantat în extaz.
    mai exista și varianta cu fâșii de parmezan, la fel de delicioasă. 😀

  • mihnea
    December 3, 2014

    http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/pasta-with-sun-dried-tomatoes-recipe.html
    Asta e o salata pentru cei cu apetit mare 🙂

  • Ruxandra
    December 3, 2014

    Mie imi place mult salata asta de la prietena mazilique:

    http://mazilique.ro/2009/04/salata-de-dovlecei/

  • Doina
    December 3, 2014

    Tzup-tzup, si eu sunt mereu in cautare de salate inedite pentru ca nu-mi plac salatele :((((

    Uite, fata asta m-a facut sa reconsider aceasta premiza :

    http://karlascloset.com/toss-the-salad/

    Am facut ultima salata din link din care am sarit frunzele 😀 si a iesit o bunatate de salata – consistenta, dar usoara.

    Pentru cei ca mine: exista viata si fara frunzaris, trebuie sa fii deschis la combinatii noi si un dressing bun salveaza orice combinatie insipida!

    Io, intr-o zi m-am pus pe facut un dressing de care apoi m-am indragostit: o reteta basic de altfel, dar nu o pusesem pana atunci in aplicare: mustar dijon, ulei, miere, iar eu, din dragoste, am adaugat si chimen. Moama, pai mancam chiar si numai varza cu dressingul de bun ce era!

    Acuma am interzis de la doctor la cruditati, can you believe that? Hahaha (e doar temporar – deci cartea e binevenita)

    Spor la gatit!

  • Doina
    December 3, 2014

    P.S. oare m-am compromis cand am zis ca nu-mi plac salatele?

    rectific: nu-mi plac salatele din oras: numai frunze de salata si niste urme anemice de orice altceva. I neeeed food, not grass!

    Sper sa ma iertati 🙂

  • persinaru
    December 3, 2014

    Salata care m-a scos din evul mediu al bucatariei
    http://www.adihadean.ro/2012/12/salata-de-fasole-cu-ceapa-si-ulei-de-dovleac/

    Atentie, salata asta nu functioneaza cu inlocuitori. Uleiul de dovleac e esential, ceapa stoarsa si marinata cu balsamic e divina, rosiile uscate scot din banalitate fasolea, iar fara sunca n-ar mai fi salata.

    • persinaru
      December 4, 2014

      Mi s-a facut asa o pofta, incat aseara am facut iar salata asta. Doar ca, ce sa vezi, nu aveam toate ingredientele si a trebuie sa contrazic ce am spus mai sus. Am pus masline verzi in loc de rosii uscate, ulei de nuci in locul celui de dovleac si niste felii subtiri de carnat vita-porc. A fost buna? Daaa.

  • Elena
    December 3, 2014

    O salata de iarna ,minunata ( fara verde ! ): piept de pui fiert sau gratar,taiat fasii sau cubulete , morcov si telina rase, castraveti si gogosari murati , cateva fire de ceapa verde, maghiran si maioneza amestecata cu ceva smantana ,plus sare si piper. Yaaaaaamyyyyyyyy

    • Elena
      December 3, 2014

      m-am grabit si am uitat carbohidratii …Mazi cred ca nu m-ar ierta …asa ca, neaparat si paste !!! orice forma doriti 🙂

  • alexa
    December 4, 2014

    Buna tuturor,
    Nu stiu altii cum sunt, dar mie cand mi se aminteste de salate ma gandesc la cea de cartofi, somon afumat si smantana cu hrean….. a lui Jamie Oliver. E necesar sa o incercati : http://www.jamieoliver.com/recipes/fish-recipes/potato-salad-with-smoked-salmon-and-horseradish-cr-me-fraiche/

  • caroline maria
    December 4, 2014

    eu le-am innebunit pe prietenele mele si-al meu sot cu o salata turceasca cu morcov si usturoi:-) Se caleste jumatate de kg de morcov ..lasam la racit, apoi adaugam niste mujdei dupa gust si un iaurt grecesc. sare si piper si gata de savurat! Este fabuloasa !

  • Irina M
    December 4, 2014

    Salata mea preferata pe care as manca-o la infinit si la orice ora suna cam asa : andive, mar, nuci, stafide, emmentaler si blue cheese asezonata cu dressing facut din ulei de masline, lamaie, putina miere, sare si piper si o lingura mustar 🙂

  • Anca Popa
    December 5, 2014

    http://www.jamieoliver.com/recipes/pork-recipes/pancetta-hash-with-eggs-and-apple-salad/
    Salata asta as modifica-o putin. Peste cartofii calzi as turna putin usturoi fin batut. Nasturelul sau untisorul sau alta frunza (salata) l-as pune putin cu otet balsamic sau ceva cu tenta fructata la fel si feliile de mar. La final as pune si niste parmezan fasii.
    Nu seamana cu o salata de regim, dar asta e. Iubesc salata cu frunze si primavara de abia astept leurda, papadia, untisorul, macrisul, cicoarea, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *