
Un prieten stabilit în America din anii ’90 a mers acum câţiva ani în vacanţă în Vamă. La întoarcere mi-a spus Man, that place is like Disneyland on drugs!!! Nu părea sigur dacă vrea să se întoarcă acolo sau să dea foc la Stuf, dacă băuse prea mult sau prea puţin, cert e locul că l-a fascinat într-un mod inexplicabil.
Așa am fost eu și Chișinăul. Înainte să plecăm în road trip spre Moldova, Mazilu a primit un purcoi de recomandări pe FB – zeci de restaurante cu mâncare allegedly super, bomboane Bucuria pe care să le încercăm și o tonă de vinuri pe care să le bem. Astfel încât, când ne-am urcat în mașină, aveam ochii ca la păcănele: eu vedeam merloturi și ciocolată, M. visa spumante brute și bomboane cu prune.
Şapte ore de karaoke în mașină mai târziu, am ajuns în Chișinău. În principiu, drumul nu durează atât de mult, dar noi am oprit o oră la ceva fabrică șmecheră de lângă Focșani ca să își ia șoferul trei paltoane negre gen Maleficent la fel. La ieșirea din ţară, soseaua de după Vama Leușeni (după Huși, căreia noi îi spuneam, desigur, Leușteni) e nouă și arată super lux, se merge brici, dar e întuneric BEZNĂ. Când ajungi în oraș e haos, noroc cu Google Maps, cu care oricum ne-am încurcat a.î. am făcut cinci cerculeţe într-un giratoriu, dar am răzbit, cu trafic de date și nervi consumaţi.
Ce te lovește din prima secundă când te dai jos din mașină: femeile sunt superbe, vorbesc mult și tare, de obicei între ele, iar bărbaţii sunt sferici. Ştiu că așa e și la noi, dar în Moldova contrastul e mai mare (a se citi “femei și mai frumoase, bărbaţi și mai convecși”).
Noi ajunseserăm pe zonă la invitaţia Purcari, așa că prima persoană cu care am vorbit a fost Mariana B, PR-ul cramelor, o tipă super amabilă, la care m-am uitat fascinată vreo 10 minute înainte să îi zic că aș vrea coaste de porc și cartofi la cină, doamne, ce frumoasă ești, chiar aveţi coaste de porc? Îmi pare rău că n-am poză cu ea să vă arăt.
Cina la hotel a fost ocazia cu care am învăţat al doilea lucru esenţial: nu toate mâncărurile sunt ceea ce par în meniu – coastele de porc sunt, de fapt, cotlete, spre tristeţea noastră. Voila:
Dar să vă zic care a fost treaba cu Chișinăul, că am impresia că vreţi să citiţi despre mâncare și băutură, de fapt, nu despre frumuseţea localnicilor.
1. Vinurile
E un capitol la care Moldova stă EXCEPŢIONAL, motiv pentru care o să vorbesc despre el separat, într-un post ulterior. Pe scurt, vinurile sunt foarte bune și FOARTE accesibile ca preţ, iar o excursie în zonă merită doar pentru a vizita cramele.
2. Restaurantele
Cu lista în mână, ne-am fâţâit prin tot orașul și am reușit să ajungem în trei zile în cinci restaurante. (În restul timpului am vizitat cramele din împrejurimi. )
Cu mâncarea a fost nasol. Cu toate astea, cu cât ajungeam în mai multe locuri, cu atât orașul ni se părea mai interesant și iar rulam păcănele în cap, mai cu spor, deși nimic nu era bun. Existau combinaţii mișto de ingrediente (mi se pare că au o tendinţă să amestece gusturi și să facă mai multe mâncăruri dulci decât noi, which i love, gen carne de porc cu prune uscate) și locuri care sunau promiţător, gen restaurantul uzbec Caravan – cum să nu mergi la așa ceva? – însă chiar nu era bun. Ba dimpotrivă. Şi cu cât mergeam în mai multe locuri și nu ne plăcea mâncarea, cu atât eram mai entuziasmate să vedem ce urmează. Practic, eram ca niște adolescente scăpate în tabără.
Ni s-a făcut și rău și tot nu ne-am lăsat. Trei zile am crăpat în noi TOATE prostiile, până am ajuns la Vatra Neamului, unde a fost chiar mișto, dar puţin tardiv pentru unii (eu).
Să le luăm pe rând:
Pani Pit – un restaurant elegant, de care mulţi vorbeau cu maxim respect. Eu am luat o ruladă de porc cu prune uscate și afumate (moldovenii când afumă prunele nu se joacă, practic există un gust predominant de fum, apoi un postgust de porc), a fost meh. După masă, la ora 23 ni s-a tras un șut elegant în fund, cu expresia mea preferată: “Domnișoarele, închidem.” Bla, bla, hi, hi, dar vă rugăm, piţ piţ, nous sommes des journalistes sur la table, nu și nu, aia a fost. Nu peste tot merge să dai din gene.
Elli Pilli – aici i s-a făcut rău Cristinei, care comandase o tocăniţă de vinete, care era de fapt un sos cu 80% maioneză, 18% usturoi si 2% pastă de vinete (ce spuneam mai sus – nu toate cuvintele care desemnează mâncarea înseamnă același lucru ca la noi).
Creme de la creme – lumea zicea să mergem aici pentru brunch, ceea ce am și făcut, dar n-a fost cea mai bună idee. Când am scos aparatul pentru poze, chelneriţa era să ne ardă cu meniul peste ceafă, iar prăjiturile, pentru care locul e faimos, erau prea grele și margarinoase, chiar și această splendoare Napoleon de care m-am îndrăgostit.
Restaurantul uzbec Caravan – aici a fost rândul meu să mă ia cu leșin, din cauza unor pateuri – aperitiv cu carne tocată de miel. Orezul cu miel și rodii de după, condimentat și fructat, a fost bun, though, dar prea târziu – deja mă ţineam de pervazuri.
Vatra Neamului – ultima seară, ultimul restaurant. Din păcate, eu fiind jumătate moartă de la restaurantul uzbec, n-am reușit să mă bucur ca lumea, dar am luat la pachet plăcinte cu mărar (incredibil de bune!!!) și cu mere, așa că am avut un mic dejun grozav a doua zi. Am mâncat și jumate din ciorba Cristinei, foarte bună as well.
3. Bomboanele și ciocolata Bucuria
Eram ferm convinsă că fabrica Bucuria se poate vizita, ca în Charlie and the Chocolate Factory, dar se pare că moldovenii se pricep la a face bani din turism chiar mai bine decât noi, așa că ne-am limitat la câteva magazine.
Toată lumea e înnebunită după Bucuria, but cu toate astea nu m-au impresionat. Am avut un moment cu niște tablete cu susan în prima zi a roadtripului, dar s-a întâmplat mai mult pentru că nu mai mâncasem ciocolată cu susan în viaţa mea și eram surescitată. După ce am testat mai multe sortimente, mi-am dat seama că nu e nimic interesant.
BLONDE TIP: Nu cumpăra niciodată multe bucăţi de ceva înainte să testezi oferta. Eu încă am cinci tablete de ciocolată neagră pe acasă cu care încerc să gătesc.
Totuși, bomboanele “Chișinăul de seară”, cu prune, sunt ok. Pe alea le-aș mai lua o tură (mi se pare că au și la noi la metrou Romană).
4. Mâncarea din magazine
E foarte ieftină, ceea ce înseamnă că merită să pleci de acolo cu tot felul de porcării – eu am produs orez negru, hrișcă, paste (!) și alte chestii similare de care nu aveam nevoie, dar preţul era prea bun.
Ce să nu cumperi din magazine, totuși?
Ficat de batog. L-am luat din cauza unei recomandări. A fost slinos și groaznic, așa că a ajuns unde ajung toate mâncărurile care nu-mi plac – în castronul câinelui.
5. Piaţa Centrală
Mare și, după un punct, boring (Adică nu e nimic prea diferit față de piețele noastre, totuși împărțim același climat). Am fost totuși fascinată de câte rodii din Azerbadjan erau în octombrie, la fiecare tarabă și câţi raci se vindeau. Plus, aveau oale roz cu floricele.
6. Street food
Există, într-adevăr, multe chioșcuri cu plăcinte (cum sunt covrigăriile la noi) peste tot, dar nu sunt bune, la fel ca majoritatea patiseriilor de stradă din București.
7. The road trip buddy
Punct la care învăţăm că drumul e, como se dice, la fel de important ca destinaţia. Road tripu’ la Chișinău a fost cel mai distractiv din ultimii ani, pentru că am învăţat niște lucruri:
– uneori e fun și să stai în dreapta. Deși îmi place stupid de mult să conduc, tura asta am mers cu Gipanu, middle name-u’ Smartului lui Mazilu, căruia îi spunem așa pentru că e cu 3cm mai mare decât mașina mea, deci încap mai multe în ea.
– e important să găsești pe cineva care să iubească să facă karaoke deampulea în mașină în ORICE moment, la fel de mult ca tine, plus să știe toate versurile de la ORICE. Inclusiv N&D și Vengaboys
– și care să te calmeze când începi să zbieri la poliţiști în spaţiul NON-UE
Ce-am mai învăţat:
– ţigările sunt ieftine, îmi amintesc un preţ gen 5-6 lei pachetul, însă nu au aceeași ofertă ca la noi. Eu fumez Vogue Arome mentolat și nu mi s-a arătat la Chișinău, ca de altfel orice alte slimsuri mentolate.
– dacă ești fată, de poliţiștii rutieri scapi dacă te hlizești puţin (cum a procedat Mazi, care plecase ca o floare fara permis, talon, bani etc. de la hotel). NU dacă ţipi la ei (eu).
– nu sunt taxiuri pe stradă (decât foarte rar), așa că trebuie să rogi pe cineva de la restaurant/hotel să îţi cheme unul. Nu merge nici să suni tu de pe număr românesc (mi s-a explicat motivul de către o doamnă drăguţă, dar am uitat de ce)
– e bine să ai un bagaj mare, în care să poţi ascunde sticle de vin printre haine. Cum e trollerul ăsta roz/bleu, pe care l-am produs fiindcă arată ca un cupcake gigantic, încap multe prostii în el și pe care îl cheamă Lamonza Voyage.
Așa arată. Da, încape câinele în el, am testat. (Aia e fața lui Lolo când știe că plec undeva.)
STAY TUNED pentru partea a doua – AVENTURILE LA CHIȘINĂU STRIKE BACK.
35
December 1, 2014
sa nu uitam de Moulin Rouge
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
December 2, 2014
COOOOME WHAAAAT MAAAAAAAAAY!!!!!!!
December 2, 2014
Vai, da’ cine v-o recomandat sa mergeti sa mancati la Eli-Pili? Ultimul loc din Chisinau in care as merge sa mananc. Din cele de sus v-as fi recomandat doar Vatra Neamului si Pani Pit, poate si Creme de Creme (dar mai mult pentru atmosfera pe care o are, pentru ca exista o patiserie mai buna, in opinia mea, in Chisinau).
Cat despre Bucuria, iti impartasesc opinia. Nu imi place si nu inteleg “bucuria” generala din jurul acestor bomboane.
Imi pare rau de experienta grastonomica relativ proasta.
Bine ca avem crame si vinuri )))
December 2, 2014
Sa stii ca multa lume a zis de bine de Eli Pili, culmea 🙂 Lume chiar din Chisinau.
Cramele si vinurile compenseaza ABSOLUT ORICE fel de mancare :))
December 3, 2014
Ciudat )). Eu ma feresc pe cat pot de acest local, iar cand ma invita cineva acolo, fac tot posibilul sa-l fac sa se razgandeasca. Eventual imi iau un ceai and I’mm good )).
Dar cred ca e la fel ca experienta mea cu Hanul lui Manuc. Toata lumea mi-a recomandat, mergi sa vezi, e super mega fain si a fost cea mai mare dezamagire culinara din Bucuresti.
De gustibus…
PS: Traiasca vinul! )))
December 2, 2014
Minunata excursia, dar mai da detalii despre magazinul de confectii din Focsani: nume, adresa, preturi, calitate. Cum sunteti voi cu mancarea, asa sunt eu cu hainele! Va pup Bucuriile
December 2, 2014
Ma interesez de nume si adresa exacta si revin. E o fabrica inainte de Focsani, care produce haine super bune pentru branduri mari de afara, banuiesc ca vand putin pe sub mana, dar mno :)) I’ll get back with details.
December 3, 2014
Green hills nistru,velgar si restaurantul de la ultimul etaj din hotel Nobil de pe eminescu recomand,patiserie caramel imi place cel mai mult.
December 3, 2014
Uite, de primele trei nici nu auzisem :/
December 4, 2014
Ina, Green hills nistru eu nu-l recomand nici pentru localnici. Este o “badiga” pentru arabi si alti stranieri, care stiu ca asta e centru si pot zari pe strata fete. In rest mincare aiurea…. aiurea de tot. si chelneri alintati, deservire proasta. Si am auzit nu o data plingeri pe acest local. Cu restul localurilor sunt absolut de acord, dar as aduaga Robin Pub.
December 4, 2014
Le trecem pe lista pentru data viitoare 🙂
December 20, 2014
Ce sa zic … mă inervează faptul ca românii pot caracteriza Moldova din auzite sau dintr-o singura vizita . Ce aveți voi și nu avem noi ? A daa … țigani care va duc faima în Europa . Consider ca nu e corect sa te dai cu părea cind habar nu ai despre ce vorbești și idee nu ai cu respiră lumea din tara vecina . Și moldovenii considera ca româncele is niște “curve ” iar bărbații is mai mult “muieri” . Da oare așa sa fie ? Cred mereu va fi Prutul intre noi . Îmi convine!
December 20, 2014
N-am caracterizat Moldova, ca nu-mi place sa fac generalizari. Am vorbit despre o singura experienta si despre cum m-am simtit eu acolo. Inseamna ca n-ai citit si partile care mi-au placut 🙂
October 28, 2015
Mary, ai cam luat-o razna cu critica și etichetările premature. Și eu sunt din R. Moldova, dar nu m-a deranjat să citesc cele scrise de Oana. Mi se pare ca ea are tot dreptul să scrie despre impresiile proprii din calatorie, plus că în multe privințe a ochit foarte bine. Ar trebui să le primești mai cu calm dar să mai și cugeți asupra lor. Unele lucruri ne pot place sau nu, dar ca sa fim sinceri nici Moldova noastră și nici oamenii care o locuiesc nu sunt “ușă de biserică”. Luăm foc când ne arată ceilalți neajunsurile, însă mai mult haos și prostie ca la noi în țară și în mintea moldoveanului ..nu am întâlnit. Suntem jalnici în proporție de 80%, o turmă de oi ratacită în ceață.
P.S. Poate măcar ceilalți ne vor deschide ochii la cum trăim, dacă singuri nu ne duce capul.
P.S.S. Oana continuă să scrii. Mulțumesc 😉
December 26, 2014
ti-as recomanda sa maninci la restaurantul “Pegas” ori “Seasons” ..cred ca gatesc mult mai bine decit in alte parti unde am mincat.
Ce tine de ciocolatele bucuria , si eu le urasc pe alea la bucata, tablete, in schimb ador ciocolatele care se vind la kg, gen “Moldova”, “Folclor”, “duet”.
January 11, 2015
Eu zic cel mai bine e sa vizitați data viitoare când mergeți, o casa de oameni ospitalieri, in care mamele noastre gatesc excepțional! Mâncare tradițională românească, rusească și preluată de prin lume. Recomand!!! P.S. si vinurile de casa sunt mai bune ca cele de crama 😉
Cele bune
January 12, 2015
E foarte buna ideea. Data viitoare cautam mame 🙂
March 2, 2015
Foarte bun textul. Nu te-am mai citit, dar te voi citi, trecindu-te la capitolul “descoperiri”. Bravo!
March 2, 2015
multumesc!
April 2, 2015
1.Ce crame ai vizitat?
2.Mancarea e foarte diferita fata de asta romaneasca, de ex. cand merg cu prietenul meu in Moldova face foame si slabeste cateva kg :)) nu ii place deloc mancarea, mie imi schimb imi place, poate pentru ca am crescut cu ea si sunt obisnuita …si cum zicea o fata mai sus mancarea gatita acasa e mai buna decat la restaurante. PS. cand mergi data viitoare sa nu faci greseala sa mananci pizza sau paste si mancaruri cu mult ustroi sau maioneza ( sunt tentati sa foloseasca aceste ingrediente putin peste limita admisa ) risti sa faci cu fierea.
3. De la bucuria sunt bune cioco alea in cutii gen praline, de ex: Meteorit si Domino, Chisinau de seara.
4.Nu stiu cat te-ai plimbat pe la piata dar iti zic sigur ca gasesti mai multe sortimente de fructe ( chiar si iarna ) decat la noi.
5.Revin la mancare… ori iti place ori nu iti place :))
Imi place articoul, daca mai mergi sper sa revii cu part II :*
April 29, 2015
Ai mentionat asa multe detalii care nu are de a face cu o excursie adevarata intr-un oras. Doar mincare si bautura………Plus la asta nu stiu cine te-a sfatuit sa mergi la restaurantele care le-ai mentionat, nici cetatenii din Chisinau nu prea merg la ele. Mai bine te duceai La Placinte, Andy’s Pizza, Café de Paris, “44” JazzCafe, Bier Platz, Trattoria della nonna, MozzArt, Armeanschii Dvor, Cerbul de aur, Cetatea Veche, Curtea Vinatorului, Fazanul de Aur, Karl Schmidt, La Botul Calului, La Boucherie, La Crisma, Matryoshka, Popasul Dacilor etc etc etc. care au mincare si deservire mult mai buna.
In ceea ce priveste locurile de vizitat ai nevoie doar de fest.md unde sunt colectate toate la un loc cu harta si descriere, plus foto.
“Când ajungi în oraș e haos, noroc cu Google Maps, cu care oricum ne-am încurcat a.î. am făcut cinci cerculeţe într-un giratoriu, dar am răzbit, cu trafic de date și nervi consumaţi.” imi venea sa rid in momentul acesta, ai impresia ca este un oras de marimea Parisului sau al Moscovei. Chiar vreau sa iau acest fragment ca un compliment in adresa orasului. Am auzit multe descrieri ai orasului de la diferiti turisti dar asa ceva inca nu. Si apoi exista oare un oras in care poti sa calatoresti fara harta?
April 4, 2016
Mda. iti place ori nu-ti place…
Eu ma duc de 2-3 ori pe an in Chisinau si primul lucru la care ma gandesc este mnacarea. Sunt multe locuri bune…naiba sa le ia..probabil ca ai primti deja 100 de recomandari..nu mai vin cu altele…
Dar sigur merita o a doua sansa. Atitudinea fata de mancare acolo e f diferita fata de Romania si inca mai gasesti carciumi care gatesc onest si uneori cu retete de acasa…ca altele poate nici nu au…
M-ai incurcat rau cu fiactul de batog pentru ca imi cumpar mereu 2 borcane si nu ajung cu ele acasa…e prea bun…Si m-ai incurcat si mai rau cu Caravana…posibil sa fie din cauza ca pur si simplu asa e mancarea uzbeca…nu totul e pe gustul nostru. Acolo ma opresc in prima seara ca e langa hotel…si nu am avut dezamagiri pana acum. de gustibus..deh
La piata inca nu m-am gandit sa ma duc pentru ca ma multumesc cu ce gasesc in magazine…unde e prea ieftin sa nu te bagi la un carut plin. Problema e ca sunt multe fake-uri pe acolo…gen apa minerala din Georgia sau unele sortimente de peste uscat…dar in mare gasesti o gramada de goodies..
Cu Bucuria…da…e multa psihoza in masa…dar au unele sortimente divine…restul sunt pure crap…
In schimb vin, vodca si coniac cat incape…:)
Aleluia!
Plec
February 24, 2019
Mda, data viitoare n u mai pleca cu recomandari, ci incearca sa iti faci singura turul si documentarea.
Nu am auzit de cârciumile de care zici, desi umblu foarte des pe aici.
Sunt roman, din Constanta, casatorit cu o rusoaica, calatoresc aici foarte des si m-a deranjat nespus descrierea facuta, pur si simplu e gresita in toate partile.
Marea descoperire a acestei postari e ca, ce sa vezi, la culturi diferite, mâncarea e diferita si ca in Chisinau, la fel ca si in Romania exista restaurante bune sau mai putin bune si ca, uneori, mâncarea poate fi alterata.
Genial, felicitari pentru aducerea adevarului la lumina.
Bomboanele Bucuria li se par multora bune, pentru ca sunt ieftine si na, saracimea atata stie, mult si ieftin e bun.