Amintiri din vacanţa de vară (cu precizie, într-un sat din Dolj)

By Wednesday, November 12, 2014 0 , , , 9

 

Am visat frumos azi-noapte și mi-am adus aminte de un road trip pe lângă Craiova, în care mi-am troznit încă o dată bara de la mașină.

Se făcea că vara trecută, împreună cu Mazi, Monica, băieţii celei din urmă (probabil cele mai pasionate de mâncare  tinere speranţe), echipa de la World Vision și Campofrio, am vizitat copiii unei școli dintr-un sat din Dolj, în  unul dintre cele mai frumoase road trip-uri din 2014.

Până aici, este important să știţi următoarele:

1. Noi eram responsabile de masa de prânz.

2. Când vine vorba de gătit pentru copii, mă cuprinde o minipanică și habar n-am ce ar trebui să le fac (nu am copii). Nu știu ce le place, habar n-am ce îi calcă pe nervi (în afară de pătrunjel, am descoperit pe net ) și ce nu mănâncă (în afară de ardei iute mult). Așa că m-am gândit la ceva ce-mi plăcea la nebunie în copilărie și m-am pus pe gătit. Deci ciocolată. Punct. Asta e tot. Să revenim la oile noastre. –

Așa am ajuns să pregătesc cupcakes cu ciocolată și cremă de brânză (m-am gândit că mă scot definitiv cu prăjituri hehehe)…

oana titica

…. și sandviciuri presate cu jambon copt Campofrio, pesto verde, pesto roșu, fâșii de parmezan și mix de salată (fiindcă, așa cum eu una am descoperit destul de târziu în viaţă, o dietă formată doar din prăjituri nu e ok, trebuie și proteine). Foarte bun.

sandvici campofrio

Am îmbarcat totul în Marge, mașina mea a cărei viaţă intensă se rezumă la cărat mâncare și căţei și, trei ore mai târziu eram la destinaţie.

Unde am fost întâmpinaţi cu această situaţie:

paine cu sare dolj

A fost prima ocazie din viaţa mea unde am primit pâine cu sare, iar din reacţiile celorlalţi colegi (“Uh, cum se procedează ?!”), se pare că nici lor nu li se mai întâmplase, așa că am făcut niște glumiţe cu tequila și am trecut la treabă.

oana titica cristina mazilu

După ce acești copii EXTREM de frumoși  în costume populare au produs un moment artistic cu Scrisoarea a III-a și bancuri, am mâncat și am povestit împreună despre istoria satului pe care l-am vizitat  (nu vă spun care sat, dar UITAŢI-VĂ LA EI CE DRĂGUŢI SUNT).

copii judetul dolj world vision

La final, am primit acest semn de carte, care mi-a amintit de toate etaminele pe care le-am chinuit eu în școală.

semn de carte

Ce am căutat  acolo de fapt?

Pe lângă faptul că orice road trip este un moment bun pentru ca eu și colega mea de bancă să zbierăm pe cântecul nostru preferat , au existat niște componente caritabile.

  1. Acţiunea a fost parte dintr-o campanie mai mare, ale cărei rezultate s-au putut cuantifica abia acum – 16% din vânzările încasate pe produse Campofrio în Mega Image-uri s-au dus la școlile din 13 sate din Dolj. Mai exact, băieţii de la Campofrio au modernizat săli de sport de toţi banii, pentru ca și copiii din comunităţile defavorizate să poată să facă ore de educaţie fizică. (Despre care înţeleg să se fac foarte serios în ultimii ani – pe vremea mea, maică, băieţii dădeau cu mingi după fete și toată lumea avea scutire.) O iniţiativă foarte frumoasă, glad to help cu sandviciuri și prăjituri 🙂
  2. Acest sat este inclus în programul Donator de viitor, organizat de World Vision România și susţinut de Campofrio, prin care donatori individuali pot contribui la îmbunătăţirea vieţii copiilor din Dolj. Ştiu că aveţi altele pe cap, însă partea fantastică la acest program este simplitatea – trebuie doar să urmăriţi câţiva pași pe net.
  • Intri pe site și alegi copilul pe care dorești să-l susţii. Cu mai puţin de 2,5 lei/zi, el merge zilnic la școală, are caietele și cărţile necesare, se duce la medic atunci când este cazul și beneficieză de tratamentul corespunzător, chiar merge  în excursii și tabere! Party, da?
    • Contribuţiile financiare lunare ale tuturor donatorilor se pun într-un coș comun și suma totală este folosită în beneficiul tuturor copiilor din comunitate. Copiii nu beneficiază de bani în numerar – dacă s-ar oferi copilului și implicit familiei sale, nu ar exista siguranţa că banii se duc acolo unde e nevoie mai mare de ei.

Deci să donăm, zic.

Altfel, voi ce aţi făcut în vacanţa de vară?

 

Foto 1,2,3,4: Adi Tudose

9

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *