Calamari și cartofi prăjiţi, Amalfi style

By Tuesday, September 2, 2014 0 , 2

 

Când am găsit reţeta asta în cartea The Amalfi Coast, scrisă de Giancarlo și Katie Caldesi, mi-a venit greu să cred că e un preparat specific coastei Amalfitane. Dar se pare că toate țările au o pasiune pentru cartofii prăjiţi, la fel ca noi, de altfel.

Atunci când răsfoiesc prima dată o carte de bucate, e probabil ca reţeta pe care o gătesc întâi să fie ceva cu cartofi și ulei. Cred că există puţine legume care să egaleze cartoful și că ar trebui să-l tratăm cu maximum de respect, din acest motiv. Orice devine mai bun cu niște cartofi bine făcuţi: Omleta. Grătarele. Tocăniţele. Şi nu mă pornesc acum despre cartofii copţi în jar, cu BRÂNZĂ DEASUPRA !!!

 

Așadar:

 

Calamari și cartofi prăjiţi

20 de minute / 4 porţii

 

500g inele de calamari congelate (sau, dacă găsești, 2 calamari mari curăţaţi și tăiaţi inele)

6 linguri ulei de măsline extravirgin

1 ceapă roșie, tocată mărunt

3 căţei de usturoi, tocaţi mărunt

200g de cartofi, decojţi și tăiaţi subţire, în formă de semilună

2-3 ardei iuţi uscaţi, după gust

3 cepe verzi, feliate subţire (sau 1 lingură de pătrunjel tocat)

 

1 Lasă calamarii la decongelat în frigider, peste noapte.

2 Încinge uleiul într-o tigaie și călește ceapa cu usturoiul. Când acestea se înmoaie, adaugă calamarii și gătește-i aproximativ 5 minute*, amestecându-i frecvent.  (*Timpul e foarte orientativ, o să îţi dai seama când sunt făcuţi după cum miros și ce consistenţă au – cel mai bine e să-i guști ca să nu fie nici prea făcuţi, nici cruzi)

3 Între timp, încinge uleiul rămas într-o tigaie separată și prăjește cartofii până sunt aproape făcuţi. Scoate-i și adaugă-I peste calamari și ceapă. Presară un praf generos de sare, ardeiul iute și ceapa verde sau pătrunjelul și dă focul la minimum. Agită tigaia ușor 2 minute, până când tot lichidul din tigaie este absorbit. Gustă și vezi dacă îi mai trebuie sare. Enjoy cu un pahar rece de rose.

 

Aici găsiţi cartea:

amalfi coast

 

2

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *