
Când am găsit reţeta asta în cartea The Amalfi Coast, scrisă de Giancarlo și Katie Caldesi, mi-a venit greu să cred că e un preparat specific coastei Amalfitane. Dar se pare că toate țările au o pasiune pentru cartofii prăjiţi, la fel ca noi, de altfel.
Atunci când răsfoiesc prima dată o carte de bucate, e probabil ca reţeta pe care o gătesc întâi să fie ceva cu cartofi și ulei. Cred că există puţine legume care să egaleze cartoful și că ar trebui să-l tratăm cu maximum de respect, din acest motiv. Orice devine mai bun cu niște cartofi bine făcuţi: Omleta. Grătarele. Tocăniţele. Şi nu mă pornesc acum despre cartofii copţi în jar, cu BRÂNZĂ DEASUPRA !!!
Așadar:
Calamari și cartofi prăjiţi
20 de minute / 4 porţii
500g inele de calamari congelate (sau, dacă găsești, 2 calamari mari curăţaţi și tăiaţi inele)
6 linguri ulei de măsline extravirgin
1 ceapă roșie, tocată mărunt
3 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
200g de cartofi, decojţi și tăiaţi subţire, în formă de semilună
2-3 ardei iuţi uscaţi, după gust
3 cepe verzi, feliate subţire (sau 1 lingură de pătrunjel tocat)
1 Lasă calamarii la decongelat în frigider, peste noapte.
2 Încinge uleiul într-o tigaie și călește ceapa cu usturoiul. Când acestea se înmoaie, adaugă calamarii și gătește-i aproximativ 5 minute*, amestecându-i frecvent. (*Timpul e foarte orientativ, o să îţi dai seama când sunt făcuţi după cum miros și ce consistenţă au – cel mai bine e să-i guști ca să nu fie nici prea făcuţi, nici cruzi)
3 Între timp, încinge uleiul rămas într-o tigaie separată și prăjește cartofii până sunt aproape făcuţi. Scoate-i și adaugă-I peste calamari și ceapă. Presară un praf generos de sare, ardeiul iute și ceapa verde sau pătrunjelul și dă focul la minimum. Agită tigaia ușor 2 minute, până când tot lichidul din tigaie este absorbit. Gustă și vezi dacă îi mai trebuie sare. Enjoy cu un pahar rece de rose.
Aici găsiţi cartea:
2
Leave a Reply