9 cărţi pentru vară

Pe astea nouă cărţi le găsiţi ca recomandări în numărul de iulie/august Good Food, cu texte mai inteligente despre fiecare, așa că aici este o altfel de prezentare. Toate sunt cu și despre mâncare, că încă n-am voie să bag romane poliţiste în Good Food. ÎNCĂ!

 

 

Cărţile în engleză sunt disponibile pe books-express.ro, Zile de pescuit e de pe site-ul editurii Paideia, iar Istoria gustului se găsește la Vellant. Aceasta e lista, în ordine alandala:

 

1. Under the Tuscan Sun* – Frances Mayes

În care o scriitoare, Frances, se mută brusc cu soţul în satul Cortona din Toscana, unde își cumpără o casă imensă și trăiește la ţară, printre italieni, și mănâncă bine. E un fel de A Year in Provence, dar puţin mai plictisitoare, pentru că ÎMI PARE RĂU DAR ENGLEZII SCRIU MAI BINE, ASTA E.  Totuși e relaxantă și plăcută, ca o ploaie caldă de vară. Există și un film mișto și omonim, cu Diane Lane, inspirat din carte – însă în spirit americănesc, personajul principal apare  ca o divorţată tristă care se îndrăgostește ulterior de macaronarul Marcello și și-o ia în freză.

.

diane lane marcello

 

 

2. Zile de pescuit – Radu Anton Roman

radu anton roman

Nimeni n-a scris despre mâncare ca Radu Anton Roman, probabil pentru că nimănui nu i-a plăcut la fel de mult să povestească despre asta. Zile de pescuit e despre localnicii din Deltă și pești, despre nopţi, ape și vreme urâtă și te face să visezi așa cum o face muzica bună. Nu știu de ce, dar mie îmi amintește de Lostriţa.

 

3. A Year in Provence – Peter Mayle
E cea mai bestială și amuzantă din listă, am mai scris despre ea aici.

4. Toast – Nigel Slater

nigel

Mama lui Nigel Slater gătea sinistru, iar fiecare dimineaţă a copilăriei sale mirosea a pâine arsă. Cartea e scrisă din perspectiva băieţelului care făcea ochii mari la masă, în timp ce încerca să mănânce, iar pentru mine e o dovadă în plus că toţi bucătarii și scriitorii culinari au avut mame cărora nu le plăcea să gătească. (Mai puţin Jamie).

 

5. French Women Don’t Get Fat – Mireille Guiliano

mireille guiliano

În care se explică subtil că e trebuie să faci ca să nu te îngrași este să îţi placă să mănânci și să nu te simţi niciodată prost pentru asta. În Franţa, femeile nu-și fac probleme de revista Cosmopolitan, fiindcă stilul lor de viaţă nu include vină, pentru nimic, cu atât mai puţin pentru mâncare. Are și reţete.

 

6. Nigella SummerNigella Lawson

nigella

Cu cartea asta m-am potrivit perfect. Nu trebuie neapărat cumpărată – fiind o reeditare a unei cărţi mai vechi, Forever Summer, multe dintre reţete sunt deja pe site-ul Nigellei.

In the ideal world inhabited by the chef, there may indeed be a place for the lyrical insistence on using only those ingredients that the month in hand offers up to the market place, but my kitchen, my home, the way I cook, resists such purist strictures. For much as I love the idea of wandering out to the shops, basket dangling from my arm, to gather each new season’s freshly ripened produce, I neither have the time to shop that way, nor the discipline – and, frankly, I baulk at such loftily imposed restraints. I shop and cook much as I eat, with greedy opportunism. – Nigella dixit

 

7. Hallelujah! The Welcome Table – Maya Angelou

maya angelou

Pe lângă niște citate despre viaţă, Maya a lăsat o carte foarte frumoasă cu mâncare americană tradiţională, pentru care se pot lăsa fiţele deoparte (atât alea culinare, cât și alea intelectuale).

8. Istoria gustului – Paul Freedman

Pentru tocilarul din tine, o istorie a modului în care a mâncat omenirea.

9. Ultimate Cookery Course – Gordon Ramsay

Pentru că are cea mai simplă reţetă de focaccia, care e – ce să vezi – și extrem de bună.

 

 

4
4 Comments
 • mazilique
  July 5, 2014

  Sunt cu ochii pe tine si pe Agatha Christie!

 • de ce
  July 24, 2014

  de ce ai scos reteta de tarta?

  • Uana
   July 24, 2014

   aaa, nu stiu, ce tarta?

 • Chestionare Auto
  November 12, 2014

  Interesant articol. Unde as putea afla mai multe despre 9 cărţi pentru vară ?
  Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *