Panna cotta cu vanilie

By Tuesday, February 25, 2014 0 , 1

 

Succesul unei panna cotta constă în găsirea unei reţete care să ţi se potrivească. Una care să-ţi ofere proporţia de lapte vs. smântână dulce care te coafează cel mai mult. Unii folosesc cantităţi egale din cele deux ingrediente (mai mult lapte = panna cotta mai lejeră), alţii pun mai multă smântână (caz în care are mai mult gust).

USELESS TRIVIA: Panna cotta de mai jos e adaptată din Nigellissima, pe coperta căreia Nigella poartă o rochie fix ca cea îmbrăcată de Catherine Deneuve în Belle de Jour. Also, am scris despre ea în Good Food Italian Issue de anul trecut. Despre carte, nu despre rochie, dar mi-ar plăcea maxim să am rochia aia (e de penticostală, cum ar spune pretenele mele, dar observ  că asta mi se pare sexy în ultima vreme).

nigellissima dress

Fiindcă e SUPER BUNĂ, iar pregătirea durează exagerat de puţin, e unul dintre deserturile mele preferate. De fapt, cea mai grea parte e să fac șpagatul prin bucătărie până se întărește.

Panna cotta cu vanilie și dulceaţă de zmeură

15 minute + timpul de răcire (8 ore sau peste noapte)
3-4 porţii (în funcţie de mărimea vaselor)

70ml lapte integral (cu 3,5% grăsime)
400ml smântână pentru frișcă* (e important să fie din asta, citiţi vă rog mai jos)
50g de zahăr
1 păstaie de vanilie sau 1 linguriţă extract de vanilie (eu folosesc și pastă, e lux)
4 foi de gelatină
4 boluri mici (ramekinuri, dacă aveţi)

IMPORTANT *dacă nu aveţi un dealer personal de frișcă șmecheră, înseamnă că o cumpăraţi, ca noi toţi, de la supermarket. Singurele în care am eu una încredere sunt smântâna pentru frișcă LaDorna (cutie albastră, tre’ să aibă multe grăsimi) și Pilos (care e doar la Lidl). Nu luaţi ceva pe care scrie “smântână pentru gătit” (aia verde LaDorna, n-o să iasă nimic) și nici “frișcă lichidă” (aia e, de obicei, vegetală). E important să fie ceva cu grăsimi animale.

CUM SE FACE:

1 Pune zahărul, laptele și smântâna într-o cratiţă nonaderentă, pe foc mic. Scoate seminţele din păstaia de vanilie, adaugă-le în cratiţă, apoi adaugă și păstaia goală.

2 Cât timp se încălzește amestecul, pune foile de gelatină într-o farfurie adâncă, plină cu apă rece, și lasă-le să se înmoaie.

3 Când compoziţia din cratiţă mai are puţin și fierbe, ia-o de pe foc și toarnă puţin din ea într-o cană. Verifică dacă foile din apă și-au schimbat textura (tre’ să devină gelatinoase), stoarce-le bine și pune-le în cana cu lapte & smântână. Amestecă bine până se dizolvă, apoi răstoarnă conţinutul cănii în cratiţă.

4 Toarnă panna cotta în castroane și dă-o la frigider timp de 8 ore (mai bine, peste noapte). Dacă vrei să nu formeze o peliculă de grăsimi (caimac), pune imediat folie de plastic peste fiecare castron. E și mai bună cu dulceaţă de zmeură de pădure.

Şi asta.

 

1
0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *