Varză de Bruxelles cu bacon prăjit și unt

By Saturday, December 21, 2013 1 , 0

varza de bruxelles cu bacon

Există un gust ciudăţel în plăntuţa asta, varza de Bruxelles. E amară ca și cum ai încerca să mănânci măsline, andive și foi de dafin în același timp. Şi totuși, undeva la mijloc, apare un gust foarte interesant care te face să îţi placă. Mă gândesc că e ca atunci când bei whisky prima dată – la început vrei să mori, apoi îţi dai seama că are o grămadă de arome despre care nu știai că există.

Am citit inclusiv că în UK, unde varza asta e o garnitură tradiţională de Crăciun, părinţii își ameninţă copiii cu ea. Dar oricum, în caz că CHIAR nu vă place varza, reţeta de mai jos are și bacon prăjit și unt, cu care merge GROZAV!

Bun, deci.

Varză de Bruxelles cu bacon prăjit și unt

2 porţii (ca garnitură) // 20 de minute

300g varză de Bruxelles

200g de bacon, tăiat cubuleţe

2 linguri de unt

1. Puneţi o oală cu apă sărată la fiert, ca și cum aţi pregăti-o pentru paste. Până începe să fiarbă, curăţaţi varza: tăiaţi rădăcina, apoi crestaţi capătul respectiv în cruce*. Decojiţi frunzele închise la culoare de la exterior (primul strat). Când apa a început să fiarbă, adăugaţi varza în oală. Lăsaţi-o între 5 și 10 minute, până se înmoaie dar nu își pierde consistenţa (ca să vedeţi dacă e făcută as you like it, scoateţi una și o testaţi).

2. Cât timp fierbe varza, încingeţi o cratiţă încăpătoare și rumeniţi baconul în ea.

3. Scurgeţi varza, adăugaţi-o peste bacon și puneţi cratiţa pe foc mic. Adăugaţi cele două linguri de unt și așteptaţi să se topească, amestecând pentru ca toată varza să fie acoperită. Luaţi-o de pe foc și puneţi sare și piper după gust.

*Asta e o schemă învăţată de la Nigella, care are mai multe explicaţii in her awesome book de Crăciun.

De asemenea, nu reușesc să-mi dau seama ce piesă ar merge cu varza de Bruxelles. Deși asta ar putea fi o idee bună.

0
1 Comment
  • alex
    February 21, 2016

    ies mai bune daca sunt facute la abur 5-10min. In loc sa fie puse direct in oala cu apa, puse intr-o sita peste oala cu apa, presarate cu sare (eventual si alte condimente, eu pun de obicei usturoi si chimion) si acoperite loosely cu o folie – ies mult mai crunchy. Daca dupa asta se mai pregatesc (cum ai in reteta, cu bacon), pot fi taiate in jumatate, ca sa aiba suprafata (pe care se lipeste untul, sosul etc.) mai mare.
    Iar gustul ciudatel vine de la un compus pe care il contin, glucosinolat, care degaja sulf atunci cand este incalzit – din care cauza trebuie pregatite cat mai putin timp posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *