Pui picant cu arahide și castraveți în stil chinezesc

By Tuesday, March 12, 2013 2 1

IMG_1301

Deși îmi place de mor să comand la Wu Xing, acum ceva timp m-am pricopsit cu două rețete chinezești de mare angajament, din revista misterioasă la care lucrez, pe care le-am adaptat conform potențialului din cămară. Au fost atât de bune încât le-am făcut vreo cinci seri la rând.  Prima e super rapidă ca timp de gătit (15-20 minute), durează doar până tai fâșii pulpele de pui, vreo 10-15 minute, cu precizie elvețiană. Iar de castraveți nu mai vorbesc.

Also, am remarcat că în ultima vreme, bucătăriile din Orientul Apropiat, ăla Îndepărtat, dar și din Maroc sunt foarte fancy-shmancy în gătitul acasă, nespa?
Deci, se face după cum urmează.

Pui cu arahide și ceapă verde (3-4 porții)

800g de pulpe de pui, dezosate și fără piele, tăiate fâșii
4 linguri sos de soia
4 linguri ulei de susan
3 ardei iuți uscați
1 linguriță de piper
2 legături de ceapă verde, tocate
150g de arahide prăjite

PENTRU SOS
6 linguri sos de soia
6 linguri oțet de orez
5 linguri supă de pui
1 lingură de amidon, amestecată cu 1 lingură de apă

piu

Amestecă toate ingredientele pentru sos într-un bol mare și lasă-le deoparte. Pune bucățile de carne într-un bol cu 4 linguri sos de soia și lasă-le la marinat o oră. (Dacă nu ai timp, just go ahead.)

Încinge 2 linguri ulei de susan într-un wok și rumenește puiul, în două tranșe. (Dacă lasă apă, scurge-o pe parcurs.) Scoate puiul si pune-l deoparte. În wok, încinge 2 linguri ulei de susan și rumenește arahidele câteva secunde, amestecând încontinuu. Adaugă bucățile de pui, ceapa verde, piperul și ardeii iuți. Prăjește-le puțin, toarnă sosul și mai lasă pe foc câteva minute, până se îngroașă.

Castraveți cu usturoi (3-4 porții)

2 castraveți mari, cu capetele tăiate (nu-i decojiți)
5 căței de usturoi, tocați mărunt
2 linguri de zahăr brun
1 lingură sos de soia
2 linguri oțet de orez
2 linguri de ulei cu ardei iute

cast

Apasă cu putere castraveții până se crapă ușor și taie-i în bucăți egale. Amestecă-i într-un bol cu restul ingredientelor și sărează-i. Servește-i cu orez.

ultimele două poze sunt courtesy of BBC GoodFood UK.
** plus o piesă extrem de mișto cântată de o tipă cu super voce și origini aproximativ asiatice (Indonezia?). Anggun, perfectă pentru seri de primăvară, cu vin și apă minerală. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9ULN62G6opk]

1
2 Comments
  • mazilique
    March 12, 2013

    #1 cinci seri la rand si n-ai fi adus si tu o caserola :p

    #2 eu sa nu te prind cu precizie elvețiană pe la biro!

    • Uana
      March 12, 2013

      #1 te costa 1 buc kisir
      #2 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *